Aardappels poten
Als typisch Nederlands product zijn aardappels zeer geschikt om zelf te poten in de moestuin. Maar ook in voortuin, achtertuin en zelfs in een plantenpot op het balkon groeien aardappels goed. En zeg nou zelf: Aardappels uit eigen tuin smaken toch het best? In dit artikel leggen we uit hoe het poten van aardappels in zijn werk gaat, waar u op moet letten en wanneer u kunt oogsten.
Soorten aardappels
Er zijn veel soorten aardappels die u in eigen tuin kunt poten. Iedere aardappel heeft zijn eigen smaak. Het is dus maar net waar u van houdt. Daarnaast speelt bij het kiezen van aardappels ook het moment van poten en oogsten een rol. Er zijn vroege, halfvroege en late aardappelrassen. We zetten er een aantal op een rijtje:
Vroege aardappelrassen
- Frieslander
- Junior
- Gloria
Halfvroege aardappelrassen
- Toluca
- Roseval
- Bintje
Late aardappelrassen
- Raja
- Pimpernel
- Nicola
Aardappels voorkiemen
Voor een goede oogst raden we aan om de pootaardappels eerst voor te kiemen. Leg de aardappels hiervoor in bakjes zonder aarde, het liefst op een plaats met veel licht. De beste temperatuur ligt bij het voorkiemen rond de 10°C. Laat de aardappels daar zo’n 3 weken liggen, zodat er scheuten uit de aardappels komen.
TIP: Plaats de aardappels in een eierdoos om ze te laten voorkiemen.
Aardappels poten: hoe en wanneer
Na het voorkiemen zijn de pootaardappels klaar om de grond in te gaan. Afhankelijk van het aardappelras kiest u daarvoor de beste periode. Vroege aardappelrassen kunt u poten vanaf half maart. Halfvroege aardappelrassen kunnen vanaf begin april de grond in. Late aardappelrassen kunnen tijdens de gehele maand april worden gepoot.
Om een aardappel te poten, maakt u een kuiltje in de grond van 5 tot 10 centimeter. Plaats de aardappel met de uitlopers naar boven in de grond. Bedek de aardappel vervolgens met aarde. Aardappels hebben veel ruimte nodig. Poot ze daarom 40 tot 60 centimeter uit elkaar.
Aardappelplantjes in een bloempot hebben weinig last van naastgelegen planten. In de tuin of moestuin is het echter wel slim om rekening te houden met de ‘buren’. Poot de aardappels liever niet naast selderij, rode biet of tomaat. Naast aardbei, mais, munt, spinazie en afrikaantjes doet de aardappel het prima.
Aardappels poten in pot
Heeft u weinig ruimte in uw tuin of op uw balkon? Dan kunt u aardappels ook poten in bloempotten, plastic emmers of in een kweekzak. Zorg er wel voor dat het water goed kan weglopen en maak indien nodig een gat in de bodem voor afwatering. Een voordeel van poten in een emmer is dat deze snel opwarmt. Daardoor ontstaat een gunstig klimaat voor de aardappels en zullen ze dus extra goed groeien.
Aardappelplantjes verzorgen
Hoe gezonder de grond, hoe beter de aardappels. Poot de aardappels daarom altijd in voedselrijke, vochtige grond. Meng de grond met een flinke laag compost en geef de aardappels - zeker bij warm weer - regelmatig water.
Als de aardappelplantjes zo’n 20 centimeter hoog zijn, is het raadzaam de plantjes aan te aarden. Dat betekent dat u de plantjes inpakt met een extra laagje aarde, tot aan de onderste laag blaadjes. Hiermee voorkomt u dat de knollen boven de grond uitkomen.
Aardappels oogsten
Na een paar maanden geduld is het tijd om de aardappels te oogsten. Voor vroege aardappelrassen is dat al in juni, als de planten volop bloeien. Halfvroege en late aardappelrassen kunt u oogsten vanaf augustus. U kunt alle aardappels in één keer oogsten, maar dat hoeft niet. Als u de aardappels direct gaat gebruiken, kunt u ook enkel oogsten wat u nodig heeft. De rest kan dan nog even in de grond blijven. Als u de geoogste aardappels graag wat langer wilt bewaren, kunt u het beste late aardappelrassen poten. Die rassen zijn na het oogsten het langst houdbaar.
Om aardappels te oogsten, steekt u met een tuinvork onder de knollen. Pas op dat u niet in de knollen prikt want dan beschadigen ze. Wip de aardappels met de tuinvork omhoog en trek ze uit de grond. Even goed schoonmaken en ze zijn klaar voor gebruik.
© gdas - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen