Bacterievuur
Is één van de bomen in uw (moes)tuin of boomgaard besmet geraakt met bacterievuur? Dan is het oppassen geblazen. Deze hardnekkige en zeer schadelijke plantenziekte kan zich zonder bestrijding razendsnel verspreiden en al uw bomen en struiken beschadigen of doden. In dit artikel meer over de plantenziekte bacterievuur en hoe u deze ziekte kunt herkennen, voorkomen en bestrijden.
Wat is bacterievuur?
Bacterievuur is een plantenziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Erwinia Amylovora. Vooral vruchtbomen zijn erg gevoelig voor de ziekte. Bacterievuur wordt daarom ook wel perenvuur genoemd. De ziekte tast boom- en fruitteelt aan, maar kan ook voorkomen in tuinen en in openbaar groen.
Om zich snel te verspreiden maakt bacterievuur gebruik van wind, regen, aanraking door handen, aanraking door tuingereedschap, vogels en insecten. Omdat de ziekte zich via zoveel kanalen kan verspreiden, is het moeilijk om besmetting te voorkomen.
Een boom of struik die besmet is met bacterievuur kan in rap tempo behoorlijk beschadigen en zelfs dood gaan. Een aantal zeer gevoelige bomen en struiken (waardplanten) zijn:
- Kweepeer
- Appel
- Sierappel
- Dwergmispel
- Peer
- Sierpeer
- Glansmispel
- Meidoorn
- Lijsterbes
- Vuurdoorn
Bacterievuur herkennen
Bacterievuur is het beste te herkennen tijdens de bloeiperiode in het voorjaar. Als u er snel bij bent ziet u dat de infectie begint in de bloesem of in de jonge twijgen van de boom. Zodra een plant is aangetast kan deze snel volledig beschadigen en/of andere planten aantasten. Deze snelle verspreiding is de reden dat de ziekte naar ‘vuur’ vernoemd is.
U kunt bacterievuur herkennen aan een aantal opvallende symptomen:
- Bruinzwarte verkleuringen van bloesems, bladeren en twijgen
- Verdorring van bloesems, bladeren en twijgen
- Verschrompeling van bloesems, bladeren en twijgen
- Slijmdruppels op de plant
Voorkomen van bacterievuur
Hoewel het onmogelijk lijkt om een plantenziekte volledig uit te roeien, kunt u wel maatregelen nemen om besmetting met bacterievuur in uw tuin te voorkomen. Dit begint al bij het kiezen van planten voor de tuin. Door rekening te houden met de ziektegevoeligheid van bepaalde rassen en te kiezen voor andere, sterkere, rassen, is de kans op besmetting aanzienlijk kleiner.
Controleer van april tot eind augustus regelmatig de planten in uw tuin op mogelijke ziekteverschijnselen. Dit geldt uiteraard niet alleen voor bacterievuur, maar ook voor veel andere plantenziekten. Hoe eerder u erbij bent, hoe beter u de verspreiding van een plantenziekte als bacterievuur kunt voorkomen.
Tussen november en maart zijn de waardplanten (ziektegevoelige planten) in rust. Dit is hét moment om de planten te snoeien. Ziet u in de zomer aangetaste takken? Dan mag u op dat moment uiteraard ook snoeien. Houd er daarbij wel rekening mee dat zomersnoei de kans op verspreiding vergroot en dat plantenwonden na snoeien gevoelig zijn voor besmetting. Ontsmet na het snoeien de wonden en het tuingereedschap, om verspreiding van ziekten en plagen te voorkomen.
Bacterievuur bestrijden
Ondanks alle goede zorgen om bacterievuur te voorkomen, kan het gebeuren dat uw bomen of struiken toch besmet raken. In dat geval raden we aan zo snel mogelijk alle aangetaste takken weg te snoeien. Afgesnoeide takken zijn een bron van infectie en mogen daarom niet op de composthoop belanden. Het meest effectief is het verbranden van de takken. Hierbij worden alle bacteriën gedood. Is dit niet mogelijk? Doe de takken dan in een volledig afgesloten zak bij het restafval.
Regelgeving bacterievuur
Bacterievuur is een plantenziekte die vaak vruchtbomen treft. Voor telers van deze bomen kan besmetting in de boomgaard grote financiële schade tot gevolg hebben. De Europese Unie heeft daarom speciale regelgeving over bacterievuur. Gebieden die vrij zijn van bacterievuur (Protected Zones) worden bijvoorbeeld door deze regels beschermd. Planten die gevoelig zijn voor bacterievuur, mogen niet zomaar naar die gebieden verhandeld worden. Nederland is helaas niet vrij van bacterievuur. Speciaal ingestelde bufferzones maken het mogelijk om in Nederland toch te handelen in gevoelige planten.
© mironovm - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen