Esdoorn snoeien
De esdoorn is een boomsoort die veel voorkomt in Nederland. U kunt ze herkennen aan de mooi ingesneden bladeren en de gevleugelde vruchtjes die ook wel bekend staan als helikoptertjes. Ook hebben de bladeren van esdoorns vaak bijzondere tinten, zoals opvallende herfstkleuren. Esdoorns hebben een mooie groeiwijze, dus over het algemeen hoeven ze nauwelijks gesnoeid te worden. Maar wilt u toch uw esdoorn snoeien? Dan leest u in dit artikel alles dat u hierover dient te weten.
Esdoorn soorten
De Latijnse benaming van de esdoorn familie is Acer, en het is een geslacht waaronder veel verschillende soorten bomen en heesters vallen. Een opsomming van alle verschillende esdoorns zou veel te lang worden, maar hieronder een overzicht van een aantal bekende soorten:
- Gewone esdoorn
- Spaanse aak
- Japanse esdoorn
- Noorse esdoorn
- Rode esdoorn
- Zilveresdoorn
- Vederesdoorn
- Papieresdoorn
Wanneer esdoorn snoeien
Bij alle esdoorns komt de sapstroom in het voorjaar op gang, en wanneer u de esdoorn in deze periode snoeit kan het sap uit de snoeiwonden gaan lekken, wat ook wel bloeden wordt genoemd. Het voorjaar is dus geen goed moment om een esdoorn te snoeien, omdat het bloeden de boom kan verzwakken. De beste periode voor het snoeien van een esdoorn is in de maanden juli en augustus, want dan is de esdoorn volop in de groei en zullen snoeiwonden snel herstellen.
Hoe esdoorn snoeien
Hieronder volgt een overzicht van een aantal zaken om rekening mee te houden bij het snoeien van een esdoorn:
- Wanneer u alleen het laatste stuk van de takken van een esdoorn afknipt krijgt de boom een lelijke vorm. U kunt dus beter enkele takken in zijn geheel wegnemen om zo de kroon wat uit te dunnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan takken die naar binnen groeien of takken die elkaar kruisen. Wanneer u dit doet zal de esdoorn een mooi gevormde kroon krijgen.
- Knip takken nooit helemaal tot aan de stam af, maar zorg ervoor dat de takkraag behouden blijft. Dikke takken kunt u het beste tot op ongeveer 10 centimeter van de stam afzagen, en dunnere takken tot op ongeveer 5 centimeter, zodat er een stomp overblijft.
- Snoei de esdoorn op tijd, om zo te voorkomen dat u dikke takken weg moet snoeien. Mocht dit toch nodig zijn, zaag dan eerst de onderkant iets in, om zo het afscheuren van de tak te voorkomen.
- Voorkom een dubbele top in uw esdoorn, zorg ervoor dat er maar één doorgaande tak omhoog groeit.
- Snoei niet te veel takken ineens weg, ga uit van een limiet van ongeveer 20%, zodat er nog een mooie boom overblijft.
- Zorg ervoor dat u een scherpe snoeischaar of takkenschaar gebruikt, dit zorgt voor nette snoeiwonden die sneller herstellen.
Wanneer u zich aan deze regels voor het snoeien houdt kunt u nog jarenlang genieten van een mooie esdoorn.
Japanse esdoorn snoeien
De Japanse esdoorn is een struik of kleine boom met een dicht bladerdak die in de herfst rood, geel of oranje kleurt. Voor het snoeien van een Japanse esdoorn gelden dezelfde richtlijnen als voor andere esdoorns. Wel is het bij jonge struiken van belang om de kroon open te houden door naar binnen groeiende takken of elkaar kruisende takken weg te snoeien, om zo een mooi gevormde Japanse esdoorn te krijgen.
© SergeyIT - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen