Gazon bemesten

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Vorst, sneeuw en regen, de winter is voor uw gazon echt een slijtageslag. Ziet uw gras er in het voorjaar ook zo triest uit? En kan het wel een opfrisbeurt gebruiken? Dan is het tijd om uw gazon te bemesten. Want gras dat bemest wordt is groener, voller en kan beter tegen onkruid, mos en veranderlijke weersomstandigheden. In dit artikel leest u alles over het bemesten van uw gazon.

Waarom gras bemesten?

Een gezonde grasmat kan niet zonder voeding. Van nature zit er voeding in de bodem van de grond. Dit is echter niet voldoende en daarom is het noodzakelijk om de hoeveelheid voeding regelmatig aan te vullen. De bodem is dus de basis voor een gezond en sterk gazon. Gazonmest voorkomt ook uitputting van de bodem. Kijk maar eens hoeveel gras er na het maaien wordt afgevoerd. Met al het grasafval dat u weggooit, worden ook de voedingsstoffen uit uw gazon verwijderd.

De juiste voeding zorgt voor een gazon dat:

  • Een mooie donkergroene kleur heeft
  • Goed groeit
  • Een verbeterde conditie krijgt
  • Goede weerstand biedt tegen gazonziekten
  • Zelfherstellend is na iedere betreding
  • Mooi dicht en vol is, zodat mos en onkruid geen kans meer krijgen uit te groeien

Belangrijke voedingsstoffen waaruit gazonmest bestaat zijn:

  • Fosfor => bevordert de groei van de wortels
  • Stikstof => voor een krachtige groei en de diepgroene kleur van het gras
  • Kalium => verhoogt het weerstandsvermogen tegen ziekten en weersinvloeden

Gazon laten bemesten? Offertes aanvragen

Wanneer uw gazon bemesten?

Een perfect gazon is voor iedereen mogelijk, al moet er wel enig werk in worden gestoken. Niet alleen maaien, verticuteren en voldoende water zijn van groot belang voor een mooi en groen gazon, ook de juiste manier van uw gras bemesten is hier onderdeel van.

Het beste resultaat krijgt u door minstens drie keer per jaar uw gazon te bemesten, in het voorjaar, de zomer en in het najaar. Uw grasmat ontwaakt uit de winterslaap zodra de temperatuur overdag naar tien tot vijftien graden stijgt. Ideaal weer om het gras dan op te peppen. Het advies is om uw gazon te bemesten bij droog weer. Als het regent kan het gebeuren dat de mest niet blijft liggen. Ook bij harde wind kan het lastig zijn om de gazonbemesting goed te verdelen.

Strooi de eerste korrels zodra het gras weer begint te groeien, in maart/april. Strooi in juni/juli voor de tweede keer en in het najaar een derde keer. Bemest bij vier keer per jaar bij voorkeur in maart, mei, augustus en oktober. Gebruik bij de laatste bemesting van het jaar speciale meststof voor het najaar, zodat het gras wortels kan ontwikkelen voor het verjongen van de grasmat. Bovendien is uw gazon dan ook beter bestand tegen winterkou. Afhankelijk van de zuurgraad van uw gras kunt u tevens uw gazon bemesten met kalk. Doe dit bij voorkeur in november.

Hoe bemest u het gras?

Wanneer u zelf uw gras gaat oppeppen in het voorjaar, vraagt u zich wellicht af waar u bij gazonbemesting op moet letten. Zo gaat u te werk:

  1. Maaien
  2. Berekenen
  3. Strooien/verspreiden
  4. Sproeien

Maaien
Maai altijd het gazon voordat u het gaat bemesten. Dit zorgt voor een betere verdeling, omdat de mest dan niet op het gras blijft liggen.

Berekenen
Reken uit hoeveel gazonmest u nodig heeft. Geadviseerd wordt in het voor- en najaar 200 gram meststof per vierkante meter te gebruiken en tussendoor 100 gram per vierkante meter. U moet dus weten wat de oppervlakte van uw gazon is. Controleer voor het bepalen van de exacte hoeveelheid wel altijd de handleiding van de meststof die u gebruikt.

Strooien/verspreiden
Strooi geen korrels op een nat gazon. Het verspreiden kunt u handmatig doen of met behulp van een strooiwagen. Bij een grote grasmat is een strooiwagen aan te raden. Gaat u handmatig strooien? Doe dit dan zo nauwkeurig mogelijk, zodat er niets wordt vergeten. Let altijd op een goede verdeling van de korrels. Een slechte verdeling van de meststof komt uw gazon niet ten goede. De ene plek groeit dan beter dan de andere. Strooi ook niet te veel gazonmest, omdat dit weer zorgt voor een onnatuurlijke groei van het gras.

Sproeien
Afhankelijk van welke meststof u gebruikt, dient u na het uitstrooien van de mest te sproeien. De mestkorrels lossen dan goed op en er ontstaan geen brandplekken. Bij gebruik van organische gazonmest is sproeien niet noodzakelijk. U kunt dan wel de tuinsproeier even kort aanzetten om de geur tegen te gaan, omdat deze meststof niet geurloos is.

Bij voorkeur de eerste 24 uur uw gazon niet betreden.

Zoals u leest komt er heel wat bij kijken om zelf uw gazon te bemesten. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit uit te besteden aan een vakspecialist zoals een hovenier.

Gazon bemesten

© Kassandra2 - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen