Groen dak aanleggen
Een groen dak is een dak dat met planten is begroeid. Een groendak kan worden aangelegd op de woning, maar ook op een schuur of een carport. Door een groendak te maken, wordt het dak één met de rest van de tuin. Een groen dak ziet er bovendien ook nog eens erg leuk uit. Alles over het aanleggen van een dak met planten, de voor- en nadelen en subsidie van een groen dak leest u in dit artikel.
Wat zijn de voordelen van een groen dak?
Een groen dak heeft veel voordelen, zowel voor isolatie als voor het milieu. De grootste voordelen zijn:
- De planten op een groendak zijn goed voor het milieu. Ze zetten koolzuur om in zuurstof en helpen op die manier de luchtkwaliteit te verbeteren.
- Een groen dak is perfect als isolatie van de ruimte eronder. Deze blijft lekker warm in de winter en koel in zomer, waardoor er heel wat energie bespaard kan worden.
- De temperatuurschommelingen, die door water en licht worden veroorzaakt, zijn door de aanleg van een groen dak minder groot. Dit verlengt de levensduur van het dak.
- Een groen dak maken, draagt bij aan een gezonde en fijne leefomgeving. Planten en bloemen bieden voedsel voor insecten en zwarte daken in de buurt kleuren groen.
- Groene daken verminderen geluidsoverlast. De vegetatielaag dempt namelijk geluiden.
- Regenwater wordt opgevangen door een groendak, waardoor het riool wordt ontlast.
Wat zijn de nadelen van een groendak?
Een groen dak heeft naast voordelen helaas ook enkele nadelen. De grootste nadelen zijn:
- Een groendak aanleggen, betekent een grotere belasting voor het onderdak. Op een bestaand onderdak kan niet altijd zomaar een daktuin worden gemaakt. Het groen kan een behoorlijk gewicht met zich meebrengen. Daarom moet vooraf uitgerekend worden of uw onderdak het gewicht van een groen dak aankan.
- Een groen dak trekt naast insecten ook vogels en andere dieren aan die graag op zoek gaan naar iets eetbaars in het materiaal. Voor echte natuur- en dierenliefhebbers zal dit juist een voordeel zijn.
- Lekkages zijn in groene daken moeilijker op te sporen en te verhelpen. De opbouw van een groendak bestaat vaak uit meerdere lagen. Lekkages kunnen ontstaan als de lagen niet goed worden aangelegd.
- Natuurlijk kunt u goedkoop een groendak maken, maar bij fouten in de constructie en/of lekkages kunnen kosten behoorlijk oplopen.
Zoals u kunt lezen, biedt een groendak zowel voordelen als nadelen.
Kan ik voor een groen dak subsidie aanvragen?
Er bestaan extensief en intensief groene daken. Een extensief groen dak kan niet belopen worden. Het is voor de ‘sier’. Een intensief groendak (daktuin) kan wel belopen worden. Voor deze laatste moet vaak een bouwvergunning aangevraagd worden. Soms voor een extensief dak ook, maar dat is afhankelijk van de grootte en het groen dak gewicht.
De kosten van een groen dak zijn niet altijd goedkoop (ook afhankelijk van de grootte en begroeiing). Soms kunt u voor de aanleg van een groen dak subsidie krijgen. Dit, omdat groene daken ervoor zorgen dat het regenwaterafvoersysteem minder belast en de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeterd wordt. Een aantal gemeentes verstrekken daarom subsidies. Gaat u een groendak maken? Vraag dan eerst bij uw gemeente na of zij een subsidie voor een groen dak verstrekt. Dit scheelt u aanzienlijk in de kosten.
Hoe een groen dak aanleggen?
Een ‘sier’ groendak aanleggen, is zelf te doen. Voor een echte daktuin kunt u beter een professional inschakelen. Volg onderstaande tips om een groen dak te maken:
- Veeg de bestaande dakbedekking goed schoon en breng op het gat van de regenpijp een boldraadrooster aan. Het gat van de regenpijp moet altijd vrij blijven, dus dek het nooit af met folie of beplanting.
- Plaats een drainagemat op het dak (ook wel beschermvlies genoemd) en plaats hier desgewenst nog een filterdoek overheen.
- Leg de onderlaag (substraatlaag of voedingsbodem) over het geheel.
- Daarin of daarbovenop plaatst u de beplanting.
- Begiet het geheel, zodat het vocht opgeslagen kan worden.
Er zijn ook kant-en-klare vegetatiematten verkrijgbaar. Deze matten bestaan compleet uit beschermfolie, substraat en vegetatie. U hoeft deze matten enkel uit te rollen en uw groen dak is klaar.
Heeft een groendak onderhoud nodig?
Een ‘sier’ groen dak is bijna onderhoudsarm. Watergeven is niet nodig, tenzij het al lange tijd erg droog is. Het is voldoende om één tot tweemaal per jaar de afvoer te controleren en plantenresten weg te halen. Ook onkruid dient u regelmatig te verwijderen, zodat wortels van bepaalde onkruidsoorten geen kans krijgen de waterdichte laag van het groene dak te beschadigen. Tot slot kunt u uw groendak eenmaal per jaar met speciale meststof bemesten.
© Kassandra2 - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen