Groenblijvende struik
Steeds meer mensen geven de voorkeur aan groenblijvende heesters. Dat is ook niet zo vreemd, want een groenblijvende struik geeft uw tuin – in tegenstelling tot bladverliezende heesters – eigenlijk het hele jaar door kleur. Veel planten trekken zich in de winter terug, maar wintergroene struiken doen het ook in de koudste maanden van het jaar uitstekend. In dit artikel praten we nog even door over groenblijvende struiken en heesters.
Wat zijn groenblijvende struiken?
Er wordt vaak gesproken over groenblijvend en winterhard. Deze termen worden door elkaar gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde. Niet elke winterharde plant is namelijk groenblijvend. Winterhard houdt in dat de struik of plant zonder bedekking een winter kan overleven. Groenblijvende struiken worden ook wel wintergroene struiken of bladhoudende heesters genoemd. Het zijn struiken die tijdens de winterperiode hun blad behouden.
Veel heesters verliezen in de winter wel hun blad. Dit doen zij om zich tegen kou en uitdroging te beschermen. De bladeren van een groenblijvende struik zijn vaak wat dikker en taaier, waardoor ze beter bestand zijn tegen uitdroging en kou. Blijf wel altijd opletten, want sommige groenblijvende heesters kunnen bij extreem lage temperaturen alsnog schade oplopen.
Welke soorten groenblijvende heesters zijn er?
Er zijn veel soorten wintergroene struiken. Enkele voorbeelden zijn:
- Hedera
- Rododendron
- Hulst
- Laurierkers
Hedera
De hedera (ook wel klimop) is een winterharde groenblijvende struik. Nieuwe bladeren kleuren mooi felgroen, terwijl de oudere bladeren donkergroen zijn. De hedera kennen we vooral als klimop of haag, maar is ook verkrijgbaar als struik. De heester kan op vrijwel alle grondsoorten en is gemakkelijk in het onderhoud.
Rododendron
De rododendron, ofwel de Japanse azalea behoort ook tot de wintergroene heesters. De struik kan ik elke tuin en is erg populair. Dat is ook niet zo vreemd, want qua bloemkleur is er voor elk wat wils. Rood, blauw, paars, wit, roze, door zijn mooie felle kleuren en uitbundige bloei, staan deze bladhoudende heesters overal goed. Er zijn zelfs groenblijvende struiken die wel 2 meter hoog kunnen worden.
Hulst
Hulst mag ook niet ontbreken in het rijtje groenblijvende struiken. Deze struik staat bekend om zijn leerachtig diepgroene, glanzende bladeren, die tevens stekelig en scherp zijn. De takjes gebruiken we vaak voor kerst. In sommige hulstsoorten groeien in de winter rode bessen, wat nog een beetje extra kleur geeft. Deze groenblijvende struik is winterhard en kan in de schaduw.
Laurierkers
De laurierkers is een ijzersterke struik die zich kenmerkt door zijn fraaie glanzende, donkergroene bladeren. De struik doet het op alle vochtdoorlatende plaatsen in de tuin goed. U kunt deze dus zowel in de zon als in de schaduw plaatsen.
Winterharde struiken met bloemen
Niet alle bloeiende struiken zijn wintergroen. Dit betekent dat zij tijdens de koude wintermaanden hun blad verliezen. Dit zegt verder niets over hun winterhardheid, want een relatief groot aantal struiken met bloemen is ook winterhard. Denk bijvoorbeeld aan het Chinees klokje. Deze struik kent een goede winterhardheid. De heester verliest echter wel zijn blad, maar nadat deze is gesnoeid, zal de struik weer nieuwe scheuten aanmaken en in het voorjaar opnieuw prachtig gaan bloeien. Plant het Chinees klokje op een goed doorlaatbare, bij voorkeur voedingsrijke grond. Een ander voorbeeld van een winterharde struik met bloemen is de hortensia. Een zijn een aantal soorten die goed in staat zijn om koude winters te trotseren. De hortensia verliest wel zijn blad in de winter.
Hebben groenblijvende heesters winterbescherming nodig?
Bladverliezende struiken zijn meestal voldoende winterhard. Mocht een heester toch invriezen, snoei de afgestorven takdelen dan pas in het voorjaar erna weg. Groenblijvende heesters kunnen het bij zeer lage temperaturen en een schrale, uitdrogende wind in combinatie met de felle winterzon soms wel moeilijk krijgen. Omdat de grond dan bevroren is, maar de verdamping via het blad wel doorgaat, droogt deze uit. Dit is te voorkomen door de struik te beschermen bij extreme kou, bijvoorbeeld door er een tuinvlies omheen te wikkelen. Bij struiken met bloemen kan een extra mulchlaagje op de grond boven de wortels worden aangebracht. Een mulchlaag beschermt tegen kou en voorkomt uitdroging.
Groenblijvende heesters zijn bijna onmisbaar voor het winterbeeld van de tuin. Ze geven de tuin (samen met het gazon) tijdens de soms sombere wintermaanden nog wat vrolijkheid, zeker wanneer u kiest voor een groenblijvende struik met bloemen!
Groenblijvende struik kopen
Koop groenblijvende struik bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
© AlexGukBO - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen