Hagelschotziekte
Verschijnen er plotseling gaten in de bladeren van uw plant? Dan kan het zijn dat de boom of de struik last heeft van hagelschotziekte. Hierbij vallen vlekken als het ware uit het blad en laten een gat achter.
Omdat soortgelijke gaten ook door bijvoorbeeld insecten kunnen worden veroorzaakt, is het goed om te weten hoe u hagelschotziekte kunt herkennen. In dit artikel vertellen we daarom meer over de kenmerken van hagelschotziekte, over het voorkomen van besmetting én geven we tips om effectief hagelschotziekte te bestrijden.
Wat is hagelschotziekte?
Hagelschotziekte is een plantenziekte die veroorzaakt wordt door een schimmel. Hoewel de ziekte diverse plantensoorten kan treffen, zien we hagelschotziekte vooral bij Prunus-soorten. Daarbij kunt u denken aan pruimen, abrikozen, perziken, kersen, sierpruimen, oleanders en aalbessen. Ook laurier is vaak slachtoffer van hagelschotziekte.
Via regen en wind verspreiden de schimmelsporen zich van plant tot plant, tot uw hele tuin of boomgaard besmet is. Het is daarom belangrijk de ziekte zo snel mogelijk te bestrijden, voor al uw planten zijn aangetast.
Hagelschotziekte herkennen
De naam hagelschotziekte zegt al veel over hoe u de ziekte kunt herkennen: Aangetaste planten zien eruit alsof er hagel door de bladeren is gegaan. Deze gaatjes kunnen echter erg lijken op aantasting door insecten. Ook een tekort aan stikstof of magnesium in de grond kan gaatjes in bladeren veroorzaken.
Om vast te stellen dat u daadwerkelijk te maken heeft met hagelschotziekte, kunt u daarom ook letten op andere kenmerkende uitingen van de ziekte:
- Kleine roodgele stippen op de bladeren. Deze sterven later af en laten dan de gaten achter die we hierboven noemden;
- Bladeren met gaten die vroegtijdig afvallen;
- Woekeringen op de takken;
- Nieuwe scheuten die afsterven;
- Lelijke zwellingen aan takken waar hars uitloopt;
- Jonge vruchten met vlekken;
- Rijpe vruchten met misvormingen
Omdat hagelschotziekte zich veelal via regen verplaatst, zien we de eerste aantastingen vaak op de lager gelegen bladeren. De schimmelziekte gedijt goed bij natte weersomstandigheden en temperaturen tussen de 14 en 18 graden.
Hagelschotziekte voorkomen
Om verspreiding van hagelschotziekte in tuin of boomgaard te voorkomen, kunt u een aantal preventieve maatregelen nemen. Goede, gezonde grond is daarbij een belangrijke sleutel.
Omdat schimmels het best gedijen in vochtige omstandigheden, is het allereerst zaak om te zorgen voor voldoende waterafvoer. Dit voorkomt wortelrot en houdt de plant gezond. Afgevallen bladeren kunt u het beste verwijderen om de verspreiding van schimmels te voorkomen.
Daarnaast kunt u de kans op schimmel verkleinen door de grond bemesten met fosfor. Het mulchen van de grond rondom planten zorgt voor een bodem rijk aan voedingsstoffen om de plant gezond te houden. Hoe gezonder de plant, hoe beter deze zich kan weren tegen aantasting door schimmel en andere plantenziekten.
Controleer planten die gevoelig zijn voor hagelschotziekte regelmatig. Hierdoor kunt u eventuele aantasting snel signaleren en tijdig handelen om verdere uitbreiding van de schimmelziekte te voorkomen.
Hagelschotziekte bestrijden
Herkent u hagelschotziekte op uw planten, dan raden we aan zo snel mogelijk in actie te komen en de hagelschotziekte te bestrijden. Verwijder aangetaste vruchten en bladeren en snoei aangetaste takken weg. Behandel de plant na het snoeien met wondsluitingsmiddel om toegangswegen voor schimmels af te sluiten.
Alle aangetaste plantdelen verwijderd? Verbrand dan het snoeiafval om verdere verspreiding van de hagelschotziekte te voorkomen. Desinfecteer om diezelfde reden ook al het gebruikte snoeigereedschap.
In de winter en de vroege lente kunt u schimmelwerend middel gebruiken om de planten tegen aantasting door schimmel te beschermen. Schimmeldodende middelen met zwavel zijn zeer effectief in het bestrijden van de hagelschotziekte.
Spuitzwavel is bovendien een milieuvriendelijke oplossing tegen schimmelziektes bij planten. Spuit het middel ten minste twee keer op de hele plant en herhaal deze behandeling na maximaal twee weken. Doet u dit tijdens de bloeiperiode, dan heeft het middel het gunstigste effect.
Let op: Bespuit de planten niet bij temperaturen boven de 25 graden. De plant zou dan beschadigd kunnen raken.
© SaraTM - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen