Heermoes bestrijden
Heermoes is één van de meest hardnekkige onkruiden om te bestrijden. Heeft u heermoes in de tuin? Dan is er werk aan de winkel! In dit artikel bespreken we verschillende manieren waarop u de heermoes kunt bestrijden en geven we tips om de groei van heermoes te voorkomen.
Hardnekkig onkruid
Wie al eens heeft geprobeerd om heermoes uit de tuin te verwijderen, weet als geen ander dat dit haast onbegonnen werk is. Wanneer u het onkruid met de hand verwijderd, blijven de wortels vaak zitten. Die groeien binnen de kortste keren weer verder en dan begint de ellende weer van vooraf aan. Onder de grond kan de plant wel 1,5 meter lang zijn. De wortelstokken vertakken zich horizontaal en bouwen onder de grond een netwerk waar nauwelijks tegenop te schoffelen valt. De plant groeit tot maximaal 40 centimeter boven de grond en heeft bladeren die bestaan uit groene stengels. Andere namen voor dit hardnekkige onkruid zijn paardenstaart, kattenstaart of unjer.
Zorg voor een gezonde bodem
Hoewel heermoes in vrijwel alle grond kan groeien, is het onkruid het minst dol op echt gezonde bodem. Is de bodem in balans? Dan zal de groei van heermoes dus afnemen. Om dit te bereiken kunt u bijvoorbeeld lavameel strooien. Dat is fijn gemalen vulkanisch gesteente met ruim 80 soorten mineralen, waaronder silicium. Lavameel heeft een bijzonder positief effect op de gezondheid en de vruchtbaarheid van de bodem. Strooi het meel over de tuin op een bewolkte of regenachtige dag en dek eventueel af met een laagje wormenmest. De wormenmest zorgt ervoor dat het lavameel niet wegwaait. De al gegroeide heermoes zal hierdoor niet direct verdwijnen, maar het volgende tuinseizoen ziet u zeker verschil.
Houd heermoes uit de zon
U kunt het de heermoes in de tuin ook moeilijk maken door deze uit de zon te houden. In een schaduwrijke omgeving groeit de plant een stuk minder hard. Zorg bijvoorbeeld voor dikke beplanting om de groei van heermoes af te remmen of dek delen van de tuin af met landbouwplastic of compost. Kanttekening bij deze, wel heel effectieve, methode is dat het lang duurt. Pas na 2 of 3 jaar zijn de wortelstokken van de heermoes tot 60 centimeter diep verdwenen.
Heermoes bestrijden met zout
Wilt u heermoes bestrijden met huis-tuin-en-keukenmiddelen? Dan kunt u heermoes bestrijden met zout. Daar heeft dit onkruid een enorme hekel aan. Strooi het zout over de de plant en eventueel tussen de voegen waar de plant steeds opkomt. De heermoes zal niet in één keer verdwijnen, maar door opkomende planten steeds te bestrooien, blijft de heermoes na verloop van tijd weg.
Heermoes bestrijden met kalk
Heermoes kan niet goed tegen kalk. Door de grond kalkrijker te maken, maakt u de bodem onaantrekkelijk voor het onkruid en zal de plant uit de tuin verdwijnen.
Heermoes bestrijden met azijn
U zou heermoes ook kunnen bestrijden met azijn. Omdat dit de groene delen van de plant aantast, lijkt azijn goed te werken, maar helaas blijven de wortels wel intact. Bovendien kunt u ook andere planten beschadigen door het gebruik van azijn. Het kan dus goed werken als kortetermijnoplossing tegen opgekomen heermoes, maar het zal er nooit voor zorgen dat de heermoes definitief verdwijnt.
Heermoes bestrijden met gif
Heermoes is een sterke plant die resistent is tegen veel chemicaliën. Wateroplosbare herbiciden worden door heermoes niet goed opgenomen en hebben dus weinig effect. Dit maakt het onkruid extra hardnekkig.
U kunt wel gebruik maken van MCPA. Dit is een synthetische herbicide die de aanwas van nieuwe heermoes stopt. U kunt MCPA het beste gebruiken in juni en juli omdat de planten dan nog niet veel voedingsstoffen hebben opgebouwd. Pas wel op dat u geen andere planten met het bestrijdingsmiddel besproeit.
Heermoes bestrijden tussen de tegels
Niet alleen tussen de planten in de tuin, maar ook tussen de tegels duikt regelmatig heermoes op. Lastig, want wortels die zich onder de tegels gevestigd hebben, zijn extra lastig te verwijderen. Start daarom direct in het vroege voorjaar met het verwijderen van heermoes. Dan heeft u de grootste kans dat het onkruid wegblijft. Gaat u een nieuw terras aanleggen? Kies dan bij voorkeur voor grote tegels en gebruik een ruime hoeveelheid voegzand. Heermoes dat in de voegen van de tegels opkomt kunt u bestrijden met strooizout, kokend water of een gasbrander.
© starush - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen