Kalk strooien op gazon
Voor een mooi dicht en groen gazon is goed onderhoud belangrijk. Een van de zaken die hier bij komt kijken is het strooien van kalk op uw gazon. In dit artikel leest u alles dat u moet weten over het kalken van uw gazon.
Waarom kalk op gazon strooien?
Met het strooien van kalk op uw gazon bevordert u de opname van voedingsstoffen door het gras. Al het groen in uw tuin groeit het beste bij een bepaalde zuurgraad van de bodem, en met het strooien van kalk kunt u deze zuurgraad beïnvloeden. Door te zorgen voor een optimale zuurgraad van de bodem voor het gras worden voedingsstoffen beter opgenomen door de wortels en zal uw gazon mooier dicht groeien. Bovendien bevatten veel kalk producten ook nog eens magnesium, wat zorgt voor een mooie groene kleur van het gras.
Door de betere opname van voedingsstoffen wordt het gras van uw gazon sterker, waardoor het beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden en ook onkruid en mossen veel minder kans hebben om op te komen. Daarnaast is het zo dat mossen niet houden van een kalkrijke grond, dus het strooien van kalk heeft ook een directe impact op de vorming van mos in uw gras of gazon.
Wanneer kalk strooien?
Het beste resultaat krijgt u door twee keer per jaar kalk op uw gazon te strooien, vroeg in het voorjaar in februari of maart en dan nog een keer aan het einde van het jaar in de maanden oktober of november. In deze periodes kan het gras de extra ondersteuning namelijk goed gebruiken.
Voor de goede werking van kalk is het belangrijk dat het in de bodem wordt opgenomen. U kunt dus beter geen kalk strooien bij droog weer, maar doe dit juist in een natte periode met regen. Het regenwater zorgt ervoor dat de kalk veel sneller in de bodem wordt opgenomen. Dit is ook de reden waarom u prima kalk kunt strooien wanneer het sneeuwt. Door de kalk zal de sneeuw gaan smelten, en dit smeltwater zorgt er dan voor dat de kalk snel wordt opgenomen in de bodem.
Kalk strooien en gazon bemesten
Het strooien van kalk en het bemesten van uw gazon gaan over het algemeen niet goed samen. De kalk kan zich binden aan de meststoffen, waardoor het gras deze juist niet kan opnemen. Om dit te voorkomen is het raadzaam om ongeveer twee weken tussen het bemesten van uw gazon en het strooien van kalk te houden.
Er bestaan tegenwoordig wel meststoffen die u vrij kort na het kalken van uw gazon kunt gebruiken, en natuurlijke of organische bemesting kunt u vaak zelfs al op dezelfde dag gebruiken. Maar lees hiervoor dan wel eerst goed de aanwijzingen op de verpakking na, om er zeker van te zijn dat de bemesting goed samen gaat met het strooien van kalk.
Zuurgraad controleren met bodemtest
Voor het controleren van de zuurgraad van de bodem kunt u een bodemtest gebruiken om de pH-waarde te bepalen. Een lage pH-waarde betekent een hoge zuurgraad en een hoge pH-waarde betekent een lage zuurgraad, waarbij een pH-waarde van 7 neutraal is.
Veel bodems in Nederland zijn te zuur, zeker wanneer u zand- of kleigrond in uw tuin heeft. Gras groeit het beste op een licht zure grond, met een pH-waarde tussen de 6,5 en 7. Wanneer de pH-waarde van de grond in uw tuin hieronder ligt, kunt u kalk strooien om de zuurgraad te verlagen en de bodem te verbeteren.
Hoe kalk strooien?
Als u kalk gaat strooien op uw gazon, is het belangrijk dat u de juiste hoeveelheid kalk gebruikt en dit gelijkmatig over het gazon verdeeld. Een vuistregel is om ongeveer 1 kg kalk te gebruiken voor 10 vierkante meter gazon, maar door het bepalen van de pH-waarde van de bodem van uw gazon kunt u de juiste hoeveelheid ook exact bepalen. Maar wees in ieder geval niet bang dat u teveel kalk strooit, dat is eigenlijk niet mogelijk.
Voor een klein gazon kunt u de kalk prima met de hand strooien. Verdeel uw gazon in denkbeeldige vlakken en gebruik een maatbeker om de juiste hoeveelheid kalk af te meten voor elk vlak. Heeft u een groter gazon? Dan kunt u overwegen om een handstrooier of strooiwagen aan te schaffen, waardoor het strooien van de juiste hoeveelheid kalk een fluitje van een cent wordt.
Kalk is verkrijgbaar in poedervorm of als korrels. U zou misschien verwachten dat kalk in poedervorm snel in de grond opgenomen wordt en hierdoor de beste keuze is, maar dit is niet het geval. Kalkpoeder stuift namelijk makkelijk op en wanneer er dan wat wind staat is de kans groot dat de kalk niet in het gazon terecht komt maar juist naar andere delen van uw tuin waait. Kalkkorrels zijn veel makkelijker te strooien en blijven ook veel beter liggen, waardoor ze dus veel effectiever zijn. Zeker als u het gazon gelijk na het strooien ook nog even besproeit om de opname van de kalk in de bodem te bevorderen.
Tenslotte is het belangrijk om de kalk alleen op uw gazon te strooien en niet zomaar in andere delen van uw tuin. De ideale zuurgraad van de bodem verschilt namelijk voor verschillende soorten beplanting. Zo zijn er ook planten die het juist goed doen op een zure grond, zoals hortensia’s, rododendrons en azalea’s, en waar kalk dus juist een slechte uitwerking op heeft.
© macniak - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen