Kippenhok maken

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Altijd al kippen willen houden in eigen tuin? Of zijn de kippen die u al langer hebt toe aan een nieuw onderkomen? Dan kunt u zelf een kippenhok maken. Door te zorgen voor een fijn hok biedt u de kippen een plek om te schuilen, te slapen en eieren te leggen. In dit artikel vertellen we over de voordelen van kippen houden en leggen we uit waar u op moet letten bij het maken van een kippenhok.

Waarom kippen houden?

Allereerst zijn kippen natuurlijk ontzettend leuk gezelschap. Ze zorgen voor leven in de tuin en leggen ook nog eens dagelijks verse eieren. Laat u de kippen los in de tuin lopen? Dan helpen ze met het verwijderen van onkruid en slakken in de tuin. Kippenmest zit bovendien vol voedzame bestanddelen. Meng kippenmest met tuinafval en strooi dit uit in de tuin om uw tuinplanten net dat beetje extra te geven.

Zelf een kippenhok maken: kies de juiste ondergrond

Voordat u begint met het maken van een kippenhok, is het belangrijk om de juiste plek en ondergrond te kiezen. Dat komt zowel de gezondheid van uw kippen als de houdbaarheid van het kippenhok ten goede.

Goede afwatering

Als de afwatering in de tuin slecht is, kan er te veel water in en om het kippenhok blijven staan. De kans op houtrot wordt hierdoor groter en de vochtige leefomgeving vergroot ook de kans op ziekten bij kippen. U kunt ook overwegen om een fundering onder het kippenhok te maken

Uit de wind

Met een lichaamstemperatuur van 41 graden hebben kippen het niet graag te koud. Zorg er daarom voor dat de ingang van het kippenhok uit de wind en niet op het noordoosten gericht staat. Daarmee voorkomt u een hoop koude wind in het hok.

Een zonnig plekje

Een plekje met voldoende zonuren is voor kippen heerlijk! Dit helpt bovendien ook tegen te veel vocht in het kippenhok.

Goede ondergrond

Een kippenhok met ren kan op verschillende soorten ondergrond geplaatst worden. Tegels, zand en gras zijn allemaal geschikt als kippenhok ondergrond. Tegels zijn het meest eenvoudig. Ze verzakken niet, zijn goed schoon te houden en slijten de nagels van de kippen. De kans op houtrot is op een ondergrond van tegels ook vrij klein. Bedek de tegels wel met bodembedekking, zoals boomschors. Dat geeft de kippen iets om in rond te scharrelen.

Water en elektra

Om het uzelf extra makkelijk te maken, kan het prettig zijn als er elektra en/of een watervoorziening in de buurt van het kippenhok beschikbaar is. Elektra komt vooral goed van pas bij een kippenhok met elektrische deur. De watervoorziening in de buurt is prettig voor het verversen van het drinkwater of wanneer u water gebruikt om het kippenhok schoon te maken.

Kies voor duurzame materialen

Wie zelf een kippenhok maakt of een kippenhok koopt, wil natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mee gaat. We raden u daarom aan om te kiezen voor duurzaam hout. Dit komt de kwaliteit en de levensduur van het kippenhok echt ten goede! De beste en sterkste houtsoorten voor het maken van een kippenhok zijn douglashout en eikenhout. Dit wat hardere hout gaat jaren mee en loopt minder snel schade op door het pikken van de kippen. Dat staat niet alleen verzorgd, maar het gladde hout verkleint ook de kans dat bloedluis zich in het hout nestelt.

Belangrijke aandachtspunten kippenhok

Wanneer u huisdieren houdt, is het altijd belangrijk om te zorgen voor goede huisvesting. Voor dieren binnenshuis kunt u een aquarium, hok of terrarium kopen. Voor buitendieren is een onderkomen in de tuin belangrijk, het liefst met ren om de dieren extra ruimte te bieden. Nog een paar aandachtspunten voor het maken van een kippenhok:

  • Zorg dat het kippenhok een stevige constructie heeft. Ook goede afwatering en voldoende ventilatie zijn belangrijk.
  • Maak een kippenhok van de juiste afmeting. Dit is afhankelijk van het aantal kippen, maar ook van het ras. Krielkippen zijn bijvoorbeeld een stuk kleiner dan legkippen, en hebben daardoor minder ruimte nodig.
  • Creëer zowel een binnen- als buitenverblijf voor de kippen. Dat biedt ze de kans om te schuilen voor de regen, in het donker te slapen en om lekker in het zonnetje rond te scharrelen.

Kippenhok maken

© nektarstock - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen