Leibomen

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

U heeft ze vast wel eens gezien, de mooi plat gevormde bomen die in elkaar overlopen als een soort hoge haag, maar misschien heeft u de juiste benaming nooit geweten. Leibomen werden vroeger vaak voor boerderijen geplaatst om als wind- en zonnescherm te dienen, met als bekendste voorbeeld de leilinde. Maar ook tegenwoordig zijn leibomen nog steeds heel populair, onder andere omdat ze een woning een mooie en elegante uitstraling geven en een bijzondere keuze zijn om als tuinafscheiding te gebruiken.

Wat zijn leibomen?

Simpel gezegd is een leiboom een boom waarvan de takken in een bepaalde richting worden geleid om zo een specifieke vorm te creëren. Daarnaast wordt een leiboom jaarlijks teruggesnoeid tot de gesteltakken, wat de hoofdtakken van de boom zijn die vanuit de stam van de boom lopen.

Boomsoorten die geschikt zijn om als leiboom gebruikt te worden zijn over het algemeen goed snoeibaar, hebben buigzame takken en lopen makkelijk uit, ook op ouder hout. Het bekendste voorbeeld is dus de leilinde, maar ook andere soorten bomen zoals de plataan, de moerbei, de haagbeuk, de amberboom, enkele soorten esdoorns en sommige vruchtbomen zoals appelbomen en perenbomen zijn geschikt voor gebruik als leiboom.

Leibomen planten

Wanneer u een enkele leiboom in uw tuin wilt plaatsen dan kan deze geplant worden zoals iedere andere boom, maar als u meerdere leibomen naast elkaar wilt planten dan zult u nog rekening moeten houden met enkele andere zaken.

Het belangrijkste om rekening mee te houden bij het planten van leibomen is de afstand tussen de bomen. De juiste afstand is afhankelijk van de soort boom, maar een minimale tussenruimte van 2,5 meter is gebruikelijk. Zorg er daarnaast voor dat u een gelijke afstand tussen alle bomen gebruikt en dat u ze in een rechte lijn plaatst, om te voorkomen dat de leibomen haag ongelijk wordt.

Om te zorgen voor wat extra stevigheid kunt u de leibomen ook met elkaar verbinden, bijvoorbeeld door de takken aan elkaar vast te maken met bamboestokken. Ook zijn er kant-en-klare raamwerken verkrijgbaar die speciaal zijn gemaakt voor leibomen, en vaak worden nieuwe leibomen ook geleverd met zo’n raamwerk.

Wanneer leibomen planten?

De beste tijd van het jaar voor het planten van leibomen is de maand september, dan zult u er over het algemeen de minste zorg aan hebben. Maar ook in andere periodes van het jaar is het mogelijk om leibomen te planten, al is dat wel afhankelijk van het soort leiboom en of deze in een pot, met kluit of met losse wortel wordt geleverd.

Zo kunt u bladhoudende leibomen die in een pot worden geleverd het gehele jaar door planten, alleen is het niet verstandig om dit in een periode met vorst te doen. En wanneer u ervoor kiest om de bomen in de zomer te planten is het belangrijk om te zorgen dat ze voldoende water krijgen. Bladverliezende leibomen in pot of leibomen die met een kluit of met blote wortel worden geleverd kunt u planten tussen half oktober en begin april, in een periode zonder vorst.

Leibomen snoeien

Om de vorm van leibomen te behouden zullen zult u ze een of twee keer per jaar moeten snoeien. De meeste leibomen kunnen zowel in de zomer als de winter gesnoeid worden, maar het beste snoeimoment is afhankelijk van het soort boom. Het is dan dus ook verstandig om eerst even uit te zoeken wat de beste snoeiperiodes zijn voor uw soort leiboom voordat u met het snoeien begint.

Voor het daadwerkelijk snoeien van leibomen kunt u kiezen uit twee methodes. De eerste methode wordt ook wel de Oud-Hollandse snoeiwijze genoemd, en hierbij worden alle nieuwe scheuten en uitlopers van de hoofdtakken verwijderd, waarna de hoofdtakken op gelijke lengte worden gesnoeid. Met deze manier van snoeien zal de vorm van de leiboom behouden blijven.

De tweede methode die u kunt gebruiken is om leibomen te snoeien als een haag. Het voordeel van deze methode is dat het u wat minder tijd kost, maar het nadeel van deze snoeiwijze is dat de vorm van de leiboom hierbij wel enigszins verloren zal gaan.

Groenblijvende leibomen

Groenblijvende leibomen behouden hun bladeren gedurende de winter, waardoor ze een aantal voordelen hebben ten opzichte van bladverliezende leibomen. Wanneer u bladhoudende leibomen bijvoorbeeld gebruikt als tuinafscheiding zal het ook in de winter niet mogelijk zijn om uw tuin in te kijken. Andere voordelen van groenblijvende leibomen zijn dat ze ook in de winter voor wat kleur in uw tuin zorgen en dat u geen last zult hebben van bladafval in de herfst. Tenslotte groeien bladhoudende leibomen vaak ook iets langzamer en zijn daardoor dus wat onderhoudsvriendelijker dan de bladverliezende soorten.

Leibomen

© Rasbak [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen