Parasolboom
Om ook op zonovergoten dagen heerlijk van de tuin te kunnen genieten, is het creëren van schaduwrijke plekjes geen overbodige luxe. Dat kan met een parasol of een schaduwdoek, maar ook met een prachtige parasolboom. In dit artikel vertellen we meer over de parasolboom en delen we handige tips voor planten en onderhoud van deze bijzondere boomsoort.
Wat is een parasolboom?
Parasolboom is een verzamelnaam voor bomen waarbij de takken in dakvorm zijn geleid, zodat er een natuurlijke parasol ontstaat. Zo ontstaat er niet alleen schaduw in de tuin, maar geeft u ook op slimme manier ruimte voor extra groen boven het terras. Vaak plaatsen mensen in de tuin maar één of enkele parasolbomen. U wilt immers ook nog zonnige plekjes in de tuin houden. Parasolbomen zijn daarom bij uitstek geschikt voor het plaatsen bij een terras of andere zitplek, zodat u daar op zonnige dagen kunt genieten van verkoeling.
Parasolboom soorten
Er zijn verschillende soorten parasolbomen. Stuk voor stuk zijn het bomen waarvan de takken wijd geleid kunnen worden om die prachtige parasolvorm te creëren. Een aantal bekende parasolbomen zijn:
- blauwe regen
- dakmoerbei
- kerspruim
- dakplantaan
- honingboom
- trompetboom
- esdoorn
Elk van deze bomen heeft zijn eigen unieke eigenschappen en kenmerken. Door te kiezen voor verschillende typen parasolbomen kunt u een divers en levendig schaduwlandschap creëren in uw tuin. Kiest u voor een bloeiende parasolboom? Dan geniet u elke zomer ook nog eens vrolijk gekleurde bloemen boven het terras.
Voordelen van de parasolboom
Een van de belangrijkste voordelen van een parasolboom is de schaduw en verkoeling die de boom geeft. Door de wijd uitgespreide takken, kan de boom een groot stuk van het terras van schaduw voorzien. Het is onder een parasolboom op zomerse dagen dan ook goed toeven! De dichte bladeren van de parasolboom bieden niet alleen schaduw, maar filteren ook het zonlicht, waardoor de omgeving onder de boom aangenaam koel blijft.
Een ander voordeel van de parasolboom, is dat de boom verschillende soorten dieren aantrekt. De bloemen van de boom zijn een waardevolle bron van voedsel voor bijen, vlinders en andere bestuivers. Bovendien biedt de parasolboom een schuilplaats en nestgelegenheid voor vogels en andere kleine dieren. Een parasolboom is daarmee een verrijking voor de biodiversiteit in uw tuin.
Parasolbomen bieden niet alleen functionele voordelen, maar kunnen ook dienen als prachtige decoratieve elementen in uw buitenruimte. Door meerdere parasolbomen strategisch te plaatsen, kunt u een gezellige en intieme sfeer creëren op uw terras. U kunt ook experimenteren met het combineren van parasolbomen met andere planten en bloemen om boeiende contrasten te creëren. Laat uw creativiteit de vrije loop en ontwerp een uniek tuinlandschap met behulp van parasolbomen.
Parasolboom verzorging
De parasolboom is relatief gemakkelijk te onderhouden en doet het goed in verschillende klimaten. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden bij het planten en verzorgen van een parasolboom in uw tuin:
Locatie
Kies een zonnige plek in de tuin waar de parasolboom voldoende ruimte heeft om te groeien. Zorg dat er geen belemmeringen zijn die de groei van de boom kunnen beperken. Zorg verder voor een plek waar u de schaduw van de parasolboom ook daadwerkelijk kan benutten, zoals bij een terras. De planten rondom de parasolboom zijn bij voorkeur planten die goed groeien in een schaduwrijke omgeving.
Bodemgesteldheid
De parasolboom groeit het best in goed doorlatende grond. Voorkom wortelrot door de bodem in grond te zetten waarin water goed wordt afgevoerd.
Planten met zorg
Zorg ervoor dat u de parasolboom op de juiste manier plant. Graaf een plantgat dat voldoende diep en breed is om de wortels te laten passen. Verwijder eventuele beschadigde wortels en plaats de boom in het plantgat, waarbij u ervoor zorgt dat de wortelhals op het juiste niveau zit. Vul het gat vervolgens met aarde en druk stevig aan.
Water geven
Regelmatig water geven is cruciaal, vooral tijdens de eerste jaren na het planten. Zorg ervoor dat de boom voldoende vocht krijgt, vooral tijdens droge periodes.
Snoeien
Een parasolboom moet regelmatig gesnoeid worden. Dit kunt u het beste in het late voorjaar of de vroege zomer doen. Door de boom tijdig te snoeien kunt u de vorm en grootte van de parasolboom behouden.
Mulchen en inpakken
De parasolboom is geen liefhebber van vorst. Mulch in koude winterperiodes de basis van de boom en wikkel de stam in met beschermend materiaal om schade te voorkomen.
Inspecteren op ziekten en plagen
Naast snoeien, moet u ook de boom inspecteren op ziekten en plagen. Door regelmatig onderhoud kunt u problemen vroegtijdig opsporen en behandelen, wat de gezondheid en levensduur van de parasolboom ten goede komt. Besteed ook aandacht aan het bemesten van de boom en het controleren van de bodemvochtigheid om optimale groeiomstandigheden te behouden.
© SuzaZoom - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen