Regenwater opvangen
We gebruiken jaarlijks heel veel liter aan kostbaar drinkwater in de tuin. Een flinke plensbui of langdurige regenval daarentegen kost niets. Dit is feitelijk een geschenk uit de hemel. Waarom zouden we hier dan geen gebruik van maken. Vang het regenwater op en bespaar op drinkwater. Maar hoe kun je regenwater opvangen en hergebruiken? Wat zijn de voordelen? In dit artikel leggen we het graag uit.
Wat zijn de voordelen van regenwater opvangen?
Regenwater opvangen in de tuin biedt vele voordelen. De belangrijkste zetten we op rij:
- Het is beter voor het riool. Door regenwater op te vangen, wordt het riool minder belast en zal minder snel overstromen. Sommige gemeenten geven zelfs subsidie voor de aanschaf van een regenopvangsysteem.
- Het is beter voor het milieu. Er is een complex en duur systeem van waterzuivering nodig om drinkwater te maken van grond- en oppervlaktewater. Dit belast het milieu. Door hemelwater her te gebruiken, draagt u het milieu een warm hart toe.
- Het is beter voor de planten in uw tuin. Ten eerste is regenwater al op buitentemperatuur. Wanneer u de planten water gaat geven, schrikken ze niet. Ten tweede bevat regenwater nauwelijks kalk. Ook dit is beter voor de planten en potten.
- Het is beter voor uw portemonnee. Gaat u regenwater opvangen en hergebruiken, dan gaat u dat zeker aan het einde van het jaar merken op de waterrekening.
Hoe regenwater opvangen?
U kunt op verschillende manieren regenwater opvangen, bijvoorbeeld:
- Via een regenton
- Regenwater afkoppelen
Een regenton
De goedkoopste manier van regenwater opvangen in de tuin is via een regenton. Een regenton is eenvoudig op een regenpijp aan te sluiten. U leidt het water via de goten, langs de regenpijp zo de ton in. U kunt kiezen voor een houten regenton, maar ook voor kunststof. Hout geeft sfeer aan uw tuin, maar gaat minder lang mee. Kunststof is duurzamer en kent een langere levensduur. Tip: koop een regenton met deksel, zodat de ton vrij blijft van beestjes, bladeren of takken.
Regenwater afkoppelen
U kunt ook regenwater afkoppelen via een compleet regenwatersysteem. Dit betekent dat regenwater ondergronds wordt opgevangen. Dat is effectief als u echt heel veel regenwater wilt opvangen en dit water ook binnenshuis wilt gaan gebruiken. Zo’n systeem bestaat vaak uit een ondergronds bassin met opslag, pomp en filter. U kunt het regenwater opvangen via de regenpijp en dakgoot. Vervolgens komt het in het reservoir terecht. Het is mogelijk om hier de toilet, douche en wasmachine op aan te sluiten. Dit is wel een duurdere manier van regenwater opvang.
Hoe regenwater opvangen zonder regenpijp?
Het is ook mogelijk om regenwater op te vangen zonder regenpijp.
- Via een vijver => regenwater valt rechtstreeks in de vijver. Als de vijver vol is, loopt het water over in uw gazon of een border. Een vijver zorgt bovendien ook voor leven in uw tuin.
- Door een groene tuin aan te leggen => water zakt sneller in de bodem wanneer uw tuin groen is in plaats van geheel bestraat.
- Via een greppel => maak een greppel of glooiende kuil in uw tuin. Het overtollige regenwater kan hier geleidelijk in wegzakken.
- Terras => als u een terras aanlegt, zorg dan deze iets schuin afloopt naar een aangrenzende groenstrook of border.
Waar op letten bij regenwater opvang?
Er zijn een aantal dingen waar u rekening mee dient te houden als u regenwater gaat opvangen voor hergebruik.
- Budget. Regenwater opvangen ondergronds is een vrij dure investering. U hebt toch een opvangsysteem nodig en de bijbehorende onderdelen. Kunt u zelf een waterreservoir ondergronds aanleggen of schakelt u hier een professional voor in? Met een regenton bent u goedkoper uit, maar vangt u minder water op. U kunt natuurlijk ook meerdere tonnen in uw tuin plaatsen.
- In de winter kunt u een regenton beter leeg houden en goed afsluiten. Afhankelijk van het materiaal kunnen barsten ontstaan.
- Regenwater is vaak zacht en zuur (lage PH-waarde). Vul dus nooit de gehele vijver met alleen regenwater. Bij het bewateren van de tuin, kan mos de kop opsteken. Dit probleem pakt u eenvoudig aan door te verticuteren.
- Gaat u regenwater opvangen via de regenpijp en dakgoot? Let dan op het materiaal. Goten van koper en zink kunnen regenwater zuurder maken. Plastic dakgoten en regenpijpen schijnen geen invloed op het hemelwater te hebben.
Regenwater opvangen is absoluut een goed en slim idee. Er hoeft minder grondwater gewonnen te worden als er minder drinkwater wordt gebruikt. Het gevolg is minder uitdroging, zuivering en transport. Dit is beter voor het riool, milieu en uw portemonnee. Regenwater opvangen is dus een win-win situatie!
© Copit1606 - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen