Siergrassen

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Siergrassen zijn decoratieve, trendy planten die geschikt zijn voor vrijwel iedere tuin. Niet gek dus, dat ze steeds vaker opduiken in Nederlandse achtertuinen. In dit artikel leest u meer over verschillende soorten siergrassen en vertellen we u hoe u deze kunt planten, snoeien en onderhouden.

Populaire planten

Voor een dynamische border zijn siergrassen erg geliefd. Ze zijn vaak wat hoger en vullen dankzij hun volume de achterkant van de border mooi op. Doordat de bloeiperiode van veel siergrassen in het voor- en najaar valt, zorgen ze voor kleur in de tuin in periodes dat de zomerbloeiers in rust zijn. Zo zorgen siergrassen in de herfst voor veel sfeer in de tuin en kunt u tot ver in het najaar genieten van het mooie groen en de deining van wuivende aren.

Soorten siergras

Siergrassen zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er siergrassen die het hele jaar door groen blijven, zoals de Carx, Zwenkgras en de Cortaderia. Er zijn siergrassen met prachtig gekleurde bloemen of bladeren, zoals Leliegras, Japanse Slangenbaard en roze Pampasgras. Ook geliefd zijn siergrassen met grote pluimen erop, zoals Lampenpoetsersgras en Prachtriet. Die steken met hun sierlijke verschijning vaak boven de andere planten uit.

Siergrassen planten

Voordat u siergrassen gaat planten, is het belangrijk om te kijken welke soorten het beste passen op de plek die u voor ogen heeft. Dit heeft vooral te maken met ruimte en de hoeveelheid zon/schaduw. De meeste siergrassen houden van een zonnig plekje in een licht vochtige grond. Een geschikte plek en mooie plant gevonden? Dan kunt u de planten tot september of oktober nog prima in de tuin zetten. De grond is dan nog warm genoeg en dankzij de typisch Hollandse herfstbuien krijgen de planten in die periode meer dan genoeg water.

Siergrassen onderhoud

Hoewel siergrassen wel enig onderhoud vragen, kunnen deze bodembedekkende plantensoorten u ook veel tuinonderhoud besparen. Zeker de laagblijvende wintergroene siergrassen zijn heel geschikt als bodembedekkers. Zij houden de groei van onkruid tegen en dragen daarmee bij aan een onderhoudsarme tuin.

Siergrassen snoeien

Wanneer de winter voorbij is en de lente weer voor de deur staat, is het tijd om de siergrassen in uw tuin te snoeien. Bent u in de verleiding al eerder de schaar in uw siergras te zetten? Zonde! Juist in de herfst en de winter zijn siergrassen vaak nog prachtig om te zien. En wist u dat het (afgestorven) blad en de stengels een natuurlijke bescherming voor de plant bieden? Het beschermt de planten tegen vocht en vorst. Bovendien zit er in het blad vaak nog voeding opgeslagen die de plant juist in de winter nog heel goed kan gebruiken.

Hoe u siergrassen het beste kunt snoeien, verschilt per plantsoort. We delen de siergrassen daarbij in in drie categorieën, met elk een eigen plan van aanpak:

Wintergroene siergrassen

Wintergroene siergrassen blijven de hele winter overwegend groen, maar kunnen tegen het voorjaar wel wat lichte schade vertonen. Snoei in dat geval de beschadigde bladeren of snoei, indien nodig of gewenst, de hele plant.

Groenblijvende siergrassen

Groenblijvende siergrassen, zoals de Carex, Festuca en Luzula, zijn de meest onderhoudsvriendelijke siergrassen. Verwijder aan het eind van de winter de beschadigde en lelijke bladeren. Snoeien van de plant is niet nodig.

Niet-groenblijvende siergrassen

Siergrassen die niet groen blijven, zoals de Miscanthus, de Milinia en de Panicum, sterven in de loop van de winter af. In de herfst en winter kunt u dus nog prima genieten van het sfeervolle gras in de tuin. Aan het einde van de winter moeten de planten gesnoeid worden. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar en snoei de grassen tussen de 5-25 centimeter boven de grond. Hoe hoog u het siergras snoeit is afhankelijk van de grootte van de plant.

Let op: De bladeren van sommige siergrassen kunnen aan de randen erg scherp zijn. Het is dus aan te raden om werkhandschoenen te dragen bij het snoeien van siergras.

Siergrassen delen

Wanneer de siergrassen in uw tuin te groot dreigen te worden, kunt u besluiten om de plant op te delen. Dit is een goede manier om de plant te verjongen en te vermeerderen. Graaf hiervoor in de vroege lente (februari/maart) de hele pol uit de grond op. Snoei het oude blad van de plant en deel de wortelkluit met een scherpe spade in stukken. Het hart van de plant kunt u hierna weggooien, dit is over het algemeen niet zo vitaal meer. Een deel van de plant kunt u nu terugplanten op de plaats waar hij eerder ook stond. Andere pollen plaatst u elders in de tuin. Geef de pollen na het terugplaatsen ruim water, zodat de plant de kans krijgt om goed aan te slaan. Als dat lukt, zal de plant hetzelfde jaar alweer in bloei staan.

Siergrassen kopen

Koop siergrassen bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Siergrassen

© jahina - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen