Speeltoestel in de tuin
In veel nieuwbouwwijken is het aanbod van speeltuintjes goed doordacht. Vanaf elke straat is, misschien met een kort loopje, wel een speeltoestel te bereiken. Maar wat doet u wanneer u in een gebied woont waar het aanbod van speeltoestellen tegenvalt? Een eigen speeltoestel kan in zo’n geval echt een uitkomst zijn. Schommels, trampolines, maar ook glijbanen en speelhuisjes, er is een hoop keuze als het gaat om het vergroten van speelplezier in de tuin. Maar waar moet u eigenlijk op letten? In dit artikel leest u over de mogelijkheden die er zijn en geven we tips voor het aanschaffen en plaatsen van een speeltoestel.
Speeltoestel kopen
Wanneer het aankomt op het kiezen van het meest geschikte speeltoestel, zult u merken dat er veel mogelijk is. U kunt bijvoorbeeld denken aan een:
- zandbak;
- schommel;
- trampoline;
- glijbaan;
- speelhuisje;
- speeltoren;
- rekstok;
- combinatietoestel.
Bij het kiezen van een speeltoestel speelt de leeftijd en behoefte van uw kind een grote rol. Het liefst kiest u natuurlijk speeltoestellen waar de kinderen de komende jaren niet direct op uitgekeken raken.
Bij de keuze is ook de beschikbare ruimte in de tuin een belangrijke factor. De ruimte die nodig is voor een speeltoestel, wordt snel onderschat. Om de kinderen te begeleiden in hun spel is het vaak nodig om rondom het speeltoestel te kunnen lopen.
Belangrijk is ook om te bedenken hoeveel toezicht u kunt bieden. Een zandbak en een speelhuisje hoeven nu eenmaal iets minder intensief in de gaten gehouden te worden dan een schommel of een trampoline.
Waar plaatst u een speeltoestel in de tuin?
In een kleine tuin valt qua plaatsing wellicht weinig te kiezen. Bij kleine tuinen moet extra goed gelet worden op de bewegingsruimte rondom het toestel. Bij schommels moet goed worden bekeken hoe ver ze uitzwaaien.
Heeft u juist een grote tuin, en dus ruimte genoeg? Dan is het raadzaam om het speeltoestel iets verder bij het terras vandaan te plaatsen.
Zeker bij jonge kinderen is het natuurlijk wel belangrijk om het speeltoestel goed in het zicht te plaatsen. Zo kunt u altijd een oogje in het zeil houden, het liefst vanaf de plek waar u zelf het meest zit.
Sommige speeltoestellen gaan flink de hoogte in. Daardoor kan het gebeuren dat kinderen boven de schutting of heg uit kunnen komen en bij de buren naar binnen kunnen kijken. Daarom is het goed om in overleg met de buren te kiezen voor een geschikte plek, bij voorkeur eentje die niet te dicht bij de erfafscheiding ligt.
Het plaatsen van een speeltoestel
Bij het plaatsen van een speeltoestel in de tuin staat veiligheid voorop. Die wordt bereikt door het kiezen van goede plek, degelijke materialen, een goede verankering en het juiste type ondergrond.
Wanneer u een nieuw speeltoestel koopt, kunt ervoor kiezen dit te laten plaatsen door een hovenier. De hovenier heeft meer dan voldoende kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat uw speeltoestel snel en vakkundig op zijn plek staat. Daarnaast kunnen zij adviseren over onderhoud en eventuele reparaties bij defecten.
Liever zelf aan de slag? Dat kan natuurlijk! Met onderstaande tips voor de belangrijkste toestellen, helpen we u op weg.
Schommels
Schommels verschillen qua grootte en type, toegespitst op een bepaalde leeftijdsgroep. U koopt een schommel dus op de groei. Voor de allerkleinsten zijn varianten met een schommelzitje te koop. Veilig, maar minder handig wanneer uw kind hier al bijna uitgroeit. Iets grotere kinderen kunnen af met alleen een zitplankje. Ook de zogenaamde nestschommels zijn erg populair. Deze ronde schommels met touwen zijn steeds meer te zien in speeltuinen. Ze zijn veilig en kinderen kunnen samen schommelen.
Wanneer het juiste model is gekozen, is het van belang dat de schommel veilig wordt geplaatst. Een schommel voor de allerkleinsten moet vaak worden geduwd door volwassenen; belangrijk is dus dat die ook ruimte hebben om rondom de schommel te bewegen. Bij een nieuwe schommel zullen in de handleiding instructies staan over de benodigde ruimte rondom de schommel. Let behalve op de ruimte ook op laaghangende takken of struikelblokken bij een eventuele afsprong. Een zachte ondergrond heeft de voorkeur, maar ook rubbertegels kunnen helpen om een eventuele val te breken.
Klimrek of speeltoren
Als u zelf een klimrek of een speeltoren wilt plaatsen, is het belangrijk om goed te kijken naar de algemene aandachtspunten en voorschriften. Een klimrek of speeltoren is vaak hoog en wordt op allerlei manieren belast. een goede verankering is bij speeltoestellen altijd essentieel, maar bij een speeltoren uiteraard het allerbelangrijkste punt.
Voor toestellen hoger dan 2,5 meter is het nodig om een vergunning aan te vragen. Ook hier geldt weer dat rondom het toestel altijd voldoende ruimte en zachte ondergrond moet zijn om een val te kunnen breken.
Glijbanen
Bij het plaatsen van een glijbaan is het belangrijk dat rondom voldoende ruimte is. Kinderen die de glijbaan af komen, rennen vaak direct weer naar de trap voor de volgende ronde. Zorg altijd voor een goede verankering in de grond en controleer regelmatig of alles nog stevig is. De veiligste plek voor een glijbaan is een zachte ondergrond. Dat kan gras zijn, maar ook een bed van houtsnippers of, wanneer rondom een terras ligt, rubbertegels.
Trampoline plaatsen
Voor toepassing in de tuin zijn verschillende soorten trampolines te krijgen. Modellen zijn er van groot tot klein, met of zonder vangnet rondom, trampolines om permanent in te graven in de grond of los te plaatsen. Een trampoline geeft veel plezier maar moet wel veilig worden geplaatst.
Belangrijke aspect is ook hier de ruimte rondom, zodat een kind nooit naast de trampoline tegen een object kan belanden. Ook laaghangende takken zijn hier een extra aandachtspunt.
Algemene aandachtspunten
Als u op zoek bent naar een speeltoestel voor in de tuin zijn er dus een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de situatie veilig is voor de kinderen, zodat er geen nare ongelukken kunnen gebeuren. Wanneer u zelf niet zo handig bent, is het wellicht slimmer om het toestel in de tuin te laten plaatsen, zodat u zeker weet dat het goed gebeurt. Gaat u het toestel wel zelf plaatsen? Volg dan goed de instructies op die erbij zitten, en neem bij vragen of twijfel altijd contact op met de winkel of fabrikant, zodat u zeker weet dat het toestel veilig gebruikt kan worden.
Het plaatsen van een speeltoestel op eigen grond is iets dat goed aangepakt moet worden. Veiligheid van kinderen staat immers altijd voorop en speeltoestellen hebben veel te verduren. Ze moeten bestand zijn tegen het gewone gebruik maar ook tegen uitschieters. Bovendien moeten ze het hele jaar aan het weer kunnen worden blootgesteld zonder aan veiligheid en kwaliteit af te doen.
Is er een vergunning nodig voor een speeltoestel in de tuin?
In principe kunt u een speeltoestel overal op uw erf plaatsen zonder vergunning, mits het lager is dan 2,5 meter. Het speeltoestel moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze kunt u vinden in het Besluit Omgevingsrecht (Bijlage ll, artikel 2, onderdeel 11). Het belangrijkste daarbij is dat het speeltoestel alleen particulier wordt gebruikt.
In sommige gevallen kan het wel handig zijn om vooraf kort met uw buren te overleggen. Een speelhuisje dat boven de schutting uitsteekt of een trampoline direct naast de erfscheiding worden niet altijd met open armen ontvangen. Waar mogelijk kunt u proberen rekening te houden met eventuele bezwaren van de buren. Zij kunnen u echter niet tegenhouden het speeltoestel te plaatsen.
Tot slot
Door goed te plannen, veilige (bij voorkeur nieuwe) spullen te kopen en u altijd precies te houden aan de meegeleverde instructies, zorgt u voor een leuk en veilig speeltoestel als ideale toevoeging aan een kindvriendelijke tuin.
© oneinamillion - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen