Spint bestrijden
Piepkleine beestjes, gevlekte bladeren en spinrag in de planten: Spint is een hardnekkige plaag die een plant behoorlijk kan beschadigen. In dit artikel daarom tips om spint te voorkomen en te bestrijden.
Wat is spint?
Spint is een plaag van mijten op een plant. Een stuk kleiner dan bladluis, maar wel zeer vervelend. Wanneer spint pas net op een plant zit, zult u goed moeten kijken. De mijten zijn zo klein als een speldenknopje en met het blote oog soms maar moeilijk te zien. Meestal zitten de wittige, gele of groene mijten onderop het blad. Daar prikken ze gaatjes in het blad om het sap er uit te zuigen. Voor de mijten heerlijk, maar voor de plant uiterst vervelend. De gele en bruine vlekken die ontstaan, worden steeds groter. Tot uiteindelijk het hele blad is verkleurd. Als de mijten er lang genoeg de tijd voor krijgen spinnen ze fijne draden tussen bladpunten en stengels. Vandaar de naam ‘spint’.
Hoe hoger de temperatuur, hoe beter spint gedijt. Bij een temperatuur van 30°C duurt het slechts 7 dagen voor een eitje een volwassen mijt is. Bij 20°C duurt dit proces 17 dagen. Is het kouder dan 12°C dan staat de ontwikkeling stil. De eitjes wachten dan met uitkomen, tot het weer warmer is.
Spint herkennen
Spint is te herkennen aan verschillende zaken: De mijten, de schade aan de bladeren en aan de fijne spinrag in de plant. Controleer bij spintgevoelige planten regelmatig de onderkant van de bladeren. De beestjes zijn geel, wittig of bruin en slechts een halve millimeter groot. Ook gele en bruine vlekken, of volledig verkleurde bladeren, kunnen duiden op spint. Wanneer u de vlekken op uw plant signaleert, zou u ook de mijten onder op de bladeren moeten kunnen zien. Wat het spinnen van draden betreft is de mijt zeker niet zo nauwkeurig als een spin. Lukraak spinnen de kleine beestjes spinrag tussen bladpunten en stengels. Hoe langer uw plant geïnfecteerd is met spint, hoe dikker het spinsel wordt. Wie goed kijkt zal in het spinrag ook mijten zien.
Spint voorkomen
Hoewel het voorkomen van spint natuurlijk makkelijker is dan genezen, is het niet altijd te vermijden. De mijten laten zich meevoeren door de wind, maar ook op handen en kleding. Altijd op zoek naar planten waar zij de bladeren van kunnen uitzuigen.
Weerbare, gezonde planten zijn minder aantrekkelijk voor mijten. Door goed voor uw planten te zorgen, kunt u spint dus voorkomen. De mijten zitten het liefst in oude potgrond waar nog maar weinig voeding in zit. Verpot daarom uw plant eens in de twee à drie jaar of voeg een laag verse potgrond toe. Bij warm en droog weer raden we aan de planten lekker scheutig met een plantenspuit te benevelen. Vergeet daarbij niet ook de onderkant van de bladeren nat te spuiten.
Spint bestrijden
Toch last van spint op een plant? Start dan zo snel mogelijk met bestrijden. Mijten planten zich voort als neten en laten zich moeilijk wegjagen. Er zijn een aantal manieren waarop u de strijd met spint kunt aangaan:
Spint bestrijden door te snoeien
Snoei de aangetaste delen van uw plant weg om spint te verwijderen en de mijten uit te roeien. Let daarbij wel goed op dat u de mijten niet onbedoeld verder verspreid. Via uw handen, kleding en de snoeischaar kunnen ze zich makkelijk naar andere planten laten verplaatsen.
Spint bestrijden met spiritus en zeep
Vul een plantenspuit met koud water, 2% (groene) zeep en 1% spiritus en meng dit door de plantenspuit goed te schudden. Besproei de plant (vooral de onderkant van de bladeren) met fijne nevel van dit mengsel en herhaal dit elke zes dagen tot er geen voortplanting meer kan plaatsvinden.
TIP: Besproei de plant(en) bij voorkeur ‘s avonds. In de avond komen de eitjes uit en heeft u de meeste kans dat u ook de allerjongste mijten vergiftigd.
Spint bestrijden met roofmijten
U staat er in de strijd tegen spint niet alleen voor. Roofmijten zijn de natuurlijk vijand van de mijt. Zij nemen de bestrijding van spint maar wat graag uit uw handen.
Spint bestrijden met larven van de gaasvlieg
Ook de larven van de gaasvlieg zijn een natuurlijke vijand van de mijt. Door de larven uit te zetten op de planten kunt u, zonder al teveel moeite, spint bestrijden.
Spint bestrijden met chemisch bestrijdingsmiddel
Als spint erg hardnekkig is, is het soms nodig om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Het goede nieuws daarbij is dat spint nog maar weinig resistentie tegen pesticiden heeft opgebouwd. Een nadeel is dat de parasieten bij spint erg klein zijn en bij het bespuiten met chemische bestrijdingsmiddelen dus makkelijk over het hoofd gezien kunnen worden.
Is spint schadelijk voor mensen?
Voor planten is spint hardnekkig en schadelijk. Doordat de mijten de voedingsstoffen uit de plant zuigen, gaat de gezondheid van de plant steeds verder achteruit. Voor mensen is spint gelukkig niet schadelijk.
© konevaelvira - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen