Terrasverwarming - alle opties op een rijtje

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Na een paar warme weken in de zomer is het altijd weer een beetje jammer als de temperatuur vervolgens omlaag gaat. Zeker wanneer u in de avond graag lekker lang buiten zit. Dan merkt u dat het al snel veel frisser wordt.

Het liefst zitten we het hele jaar door buiten, maar dat is ons met het Nederlandse weer niet echt gegund. Wat u wél kunt doen, is ervoor zorgen dat uw terras een aangename plek blijft. Met de juiste terrasverwarming kunt u ook in de nazomer ‘s avonds urenlang buiten zitten.

In dit artikel bekijken we enkele verschillende opties qua terrasverwarming en geven we een aantal handige tips om uw terras lekker warm te houden.

Terras verwarmen met vuur

Een oeroude methode om een buitenruimte te verwarmen is met vuur. En daar zijn tegenwoordig hele mooie oplossingen voor. Denk aan een vuurkorf, waar u met hout gemakkelijk vuur in kunt stoken. Ook de tuinhaard wint aan populariteit. Dit ‘kacheltje’ voor buiten stookt u op met hout. Omdat een tuinhaard een rookkanaal heeft, heeft up op het terras veel minder last van rook. Die wordt namelijk keurig afgevoerd. Wanneer u snel last heeft van rooklucht kunt u kiezen voor een tuinhaard met wat langer rookkanaal. De rook komt dan echt boven het terras uit de kachel, waardoor u er nauwelijks last van heeft.

Een andere optie voor terrasverwarming met echt vuur is een vuurtafel. Dat is een tafel met in het midden een vuurplaats, al dan niet voorzien van glas dat u tegen het vuur beschermt. Net als een vuurkorf en een tuinhaard zorgt een vuurtafel voor warmte, licht én gezelligheid. Bovendien heeft een vuurtafel vaak als voordeel dat iedereen rondom de tafel even dicht bij het vuur zit en dus evenveel profiteert van de warmte.

Terrasverwarming op gas

Een terrasverwarmer op gas is niets meer dan een verwarmingselement dat u op het terras plaatst om de omgeving te verwarmen. U kunt daarbij kiezen uit een staande terrasverwarmer of een terrasverwarmer die u bij het terras ophangt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een vuurkorf hoeft u een terrasverwarmer na gebruik niet schoon te maken. Dat is een groot voordeel. Bovendien geeft het apparaat een krachtige warmte af met een groot bereik.

Houd er rekening mee dat u voor sommige terrasverwarmers op gas een gasleiding nodig heeft. Het aanleggen daarvan kan lastig zijn en in veel gevallen beter worden uitbesteed aan een vakman. Staande terrasverwarmers op gas hebben vaak een eigen gastank, waardoor een gasleiding niet nodig is. Sommige vuurtafels werken ook op gas. Dit maakt dat ze gemakkelijk te ontsteken zijn en u snel een goed vuurtje heeft.

LET OP: Terrasverwarmers of vuurtafels op gas mogen nooit op een gesloten terras gebruikt worden. Bij een defect kan gas zich ophopen in de ruimte en zo zorgen voor een explosief mengsel. Gebruik deze middelen dus vooral in de buitenlucht.

Terrasverwarming op elektriciteit

Een alternatief voor de terrasverwarmer op gas is verwarming op elektriciteit. Elektrische terrasverwarmers zijn eenvoudig te installeren (plug & play) en de aanschafprijs is over het algemeen lager. Wel gebruikt een elektrische verwarmer aardig wat vermogen, dus ga van tevoren na of uw leiding hiervoor toereikend is. Het eventueel uitbreiden van de meterkast voor meer vermogen kan prijzig zijn. Een ander mogelijk nadeel van elektrische terrasheaters is de gloed van de verwarmer. Door de duidelijke gloed geeft de verwarmer ook meer licht af en dat kan als storend worden ervaren.

Aanschaftips terrasverwarmer

Voordat u terrasverwarming aanschaft, is het goed om te bepalen welk oppervlakte u daarmee zou willen verwarmen. Het zou immers zonde zijn als u investeert in terrasverwarming die niet het gehele terras warm krijgt.

Terrasverwarmers werken met warmtegolven. Een terrasverwarmer op gas heeft een korte golf. De warmte van die golf kan niet verwaaien. De warmte verplaatst zich geleidelijk en blijft langer hangen. Hierdoor is de verwarmer erg geschikt voor gebruik op een open terras.

Wilt u een terrasverwarmer altijd op dezelfde plek gebruiken? Dan kunt u kiezen voor een model dat aan het plafond of aan de wand te monteren is. Voor meer flexibel gebruik is een verplaatsbare terrasverwarmer handiger. Voor extra veiligheid kiest u voor een mobiele terrasverwarmer met omvalbeveiliging. De verwarmer schakelt dan direct uit wanneer deze per ongeluk omvalt of per ongeluk omver gelopen wordt.

Terrasverwarming

© lkpro - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen