Tuinpoort & tuindeur
Een tuinpoort is letterlijk het sluitstuk op uw tuin. De poort vormt bij veel tuinen een geheel met de omheining of maakt een schutting compleet. Een goede poort houdt kleine kinderen binnen en ongewenst bezoek en pottenkijkers zoveel mogelijk buiten. Op plekken waar een schutting fungeert als windbreker, helpt een stevige tuindeur zeker mee.
Benieuwd naar hoe u een goede tuinpoort kiest voor uw achtertuin? In dit artikel leest u er meer over.
Een tuinpoort plaatsen begint met goed meten
Het klinkt misschien nogal logisch, maar het kiezen van de juiste tuinpoort begint uiteraard met het kijken naar de toepassing. Wilt u een zware deur in een hoge poort of een sluitstuk voor een lichte omheining? Moet de deur afsluitbaar zijn?
Wanneer de toepassing en daarmee wellicht het type deur is gekozen, begint het bepalen van de juiste afmeting. Het is het mooist om de deur van de tuinpoort, waar mogelijk, even hoog te maken als de schutting waarin deze is opgenomen. Qua breedte variëren tuindeuren tussen de 90 en 200 cm. Daarbij is in het kozijn nog een klein beetje extra ruimte nodig voor de plaatduimen waaraan u de deur gaat ophangen.
Wanneer de aangrenzende omheining nog niet is geplaatst, is dit tevens het moment om de juiste positie te kiezen. Uiteraard moet daarbij worden nagedacht over de draairichting van de deur. Gaat u met de fiets door de poort? Controleer dan of de draairichting handig is wanneer u de fiets aan de hand heeft. Moet u vaak lange planken en ander materialen door de poort dragen? Zorg dan dat de openslaande deur deze doorgang zo min mogelijk belemmert.
Kies het materiaal voor de tuinpoort
Van sierlijke ijzeren hekwerken tot robuuste houten tuindeuren; er is heel wat keuze op het gebied van tuindeuren, en dat geldt ook voor het materiaalgebruik. Door de bomen het bos kwijt? Hieronder zetten we enkele veel voorkomende materialen voor u op een rijtje:
Houten tuinpoort
Hout is vanzelfsprekend een erg veel toegepast materiaal voor tuinhekken en tuinpoorten. Het is duurzaam en heeft een sfeervolle, natuurlijke uitstraling waardoor het opgaat in de omgeving. Een houten tuinpoort is stevig en gemakkelijk te bewerken, maar vraagt wel het nodige onderhoud. Hout dat buiten staat moet worden beschermd met beits of gedegen schilderwerk. Ook is roestvrijstalen hang- en sluitwerk een must. Wie goed voor het hout van zijn tuindeur zorgt, kan er jarenlang plezier van hebben!
Metalen tuinpoort
De metalen tuinpoort is niet nieuw, maar is bij vlagen populair. Niet zo vreemd, want metaal is sterk, goed bewerkbaar en heeft, mits goed behandeld, een luxe uitstraling. Voor een klassieke look valt te denken aan geschilderd smeedijzer met ornamenten. Maar metaal kan ook worden gepoedercoat of gegalvaniseerd, waardoor het een moderne uitstraling krijgt. Een metalen poort is sterk en vraagt weinig onderhoud. Zo nu en dan een goede schoonmaakbeurt is voldoende om jarenlang vooruit te kunnen. De deur kan zwaar zijn en hard dichtslaan. Daarom is zo’n type deur niet altijd geschikt voor kleine kinderen. Maak gebruik van een dranger die de deur afremt.
PVC Tuindeur
De laatste jaren is de populariteit van PVC enorm toegenomen. Steeds vaker zien we dat dit budgetvriendelijke materiaal ook gebruikt wordt voor tuindeuren. PVC is licht en sterk en nauwelijks aan weersinvloeden onderhevig. Qua onderhoud is een PVC tuinpoort ideaal: Even een vochtige spons met schoonmaakmiddel er overheen en uw poort is weer als nieuw. Reparatie is echter lastiger dan bij een houten of metalen poort. Bij een breuk of vervorming zal vaak een compleet nieuwe deur nodig zijn.
Materialen combineren
Op zoek naar een tuinpoort met een unieke en moderne uitstraling? Combineer dan verschillende materialen. Door een houten poort af te werken met metaal creëert u een tuindeur die stijlvol en stoer is, tegen tal van weersomstandigheden bestand is en die perfect past bij de uitstraling van uw tuin.
Schuifpoorten, draaideuren en automatische tuinpoorten
Voordat u een poort kiest en installeert, is het aan te raden om even goed na te denken over de beste manier van openen. Dit heeft deels te maken met persoonlijke voorkeur, maar is daarnaast ook afhankelijk van de locatie in de tuin en de ruimte rondom de tuinpoort. Grofweg kunt u daarbij kiezen uit de volgende soorten tuindeuren:
Schuifpoorten
Een schuifpoort bestaat uit één stuk en kan geopend worden door de deur volledig naar één kant te schuiven. Door een profiel in de grond aan te leggen kunt u de deur soepel opzij rollen. Ideaal wanneer een draaipoort vanwege beperkte omliggende ruimte geen optie is.
Draaipoorten
Een draaipoort is een poort met een scharnierende deur. Deze tuindeur werkt als de meest gangbare deur. U opent deze poort door de deur naar binnen of naar buiten toe open te draaien. De draairichting is afhankelijk van de omliggende ruimte, maar ook van de ligging. Wanneer uw tuinpoort aan een voet- of fietspad ligt kan een naar buiten draaiende deur voor vervelende ongelukken zorgen!
Tuinpoort met afstandsbediening
Voor het écht eenvoudig openen en sluiten van uw tuindeur kunt u ook kiezen voor een tuinpoort met afstandsbediening. Die wordt vooral gebruikt voor tuindeuren waar men met een auto doorheen wil. Met een zendertje kunt u de poort vanuit de auto of garage bedienen. Uitstappen is dus niet nodig. Ideaal!
Kies een tuinpoort die past bij huis en tuin
De kleur, het materiaal en de vorm van een tuinpoort zorgen samen voor een specifieke uitstraling. Heeft u een landelijk huis met een romantische tuin? Kies dan bijvoorbeeld voor een gietijzeren tuindeur die daarbij past. Is uw huis strak en modern? Dan zal een stevige, moderne tuinpoort zeker niet misstaan. Om eenheid te creëren laat u de interieurstijl van binnen ook buiten terugkomen. Zo wordt de tuin een verlengde van de woonkamer. Deze bakent u af met een bijpassend hekwerk en een mooie tuinpoort voor een stijlvol geheel.
Stevige tuinpoort plaatsing
De palen van het kozijn voor uw tuinpoort moeten echt stevig in de grond zijn verankerd. Dit doen we door voor de palen ongeveer een meter diepe gaten te boren. Om de constructie te verstevigen kunt u er voor kiezen om de gaten rondom de palen af te vullen met snelcement. Dit kunt u na het drogen afdekken met tuingrond. Controleer goed of het kozijn waterpas staat en de deur goed in het slot valt, alvorens u het cement toevoegt. Monteer tenslotte eventueel een aanslag op het kozijn om te voorkomen dat de tuindeur bij harde wind door waait.
Goede beveiliging van uw tuinpoort
Een tuinpoort zorgt er voor dat de kans op inbraak aanzienlijk kleiner wordt. Om het inbrekers nog een stapje moeilijker te maken, raden we u aan de tuinpoort te voorzien van een goed slot. Kies voor een stevig slot met sleutel en sluit de poort altijd goed af wanneer u niet meer in de tuin bent. Metalen tuinpoorten met punten hebben van nature een afschrikkend karakter en zullen minder snel beklommen worden.
TIP: Wilt u voorkomen dat kinderen ongemerkt de tuin verlaten? Zorg dan dat het slot voor hen te hoog is of te moeilijk werkt om door hen te kunnen worden geopend.
Bij draaipoorten is een dranger een aanrader. De dranger zorgt er voor dat de poort altijd weer achter u dicht valt. De tuindeur zit dan wellicht niet op slot, maar een dichte poort is direct stukken minder uitnodigend voor inbrekers.
Wilt u meer weten over de kosten om een tuinpoort te laten plaatsen? Lees dan onze prijsgids Kosten tuinpoort plaatsen.
© thefutureis - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen