Veranda bouwen

  |     |   Leestijd: 7 min.   |   Categorie: algemeen

Een veranda is een mooie toevoeging aan huis en tuin. Het is daarom de moeite waard om te overwegen om zelf een veranda te bouwen. In dit artikel ontdekt u hoe u dit het beste aan kunt pakken en welke zaken u zeker niet mag vergeten.

De voordelen van een veranda

Een veranda is ideaal voor iedereen die het hele jaar door van het buitenleven wil kunnen genieten. U verlengt met een veranda als het ware de woonkamer en trekt deze de tuin in. Daarmee wordt de veranda een comfortabele plek om in alle vier de seizoenen te kunnen vertoeven. Daarnaast heeft een veranda nog een aantal belangrijke voordelen:

  • Een veranda biedt beschutting tegen weer en wind (en ook tegen felle zon);
  • Met een veranda creëert u een mooie overgang van uw huiskamer naar de tuin;
  • Met een beetje extra inspanning tovert u de veranda om tot sfeervolle tuinkamer en ervaart zo de luxe van het binnenleven ook in buitensetting;
  • Dankzij de isolerende werking van een veranda bespaart u energiekosten.

Heeft u een vergunning nodig?

Het is wellicht niet het eerste waar u bij een veranda aan denkt, maar in sommige gevallen is een vergunning nodig voor het plaatsen. Het is belangrijk om dit vooraf goed te regelen, zodat u achteraf niet voor nare verrassingen komt te staan.

Hoewel de regels per gemeente kunnen verschillen, zijn er een aantal condities die ervoor kunnen zorgen dat u de veranda vergunningsvrij mag bouwen:

  • De veranda moet in het achtererfgebied staan. Voor een veranda in de voortuin heeft u dus wél een vergunning nodig
  • De veranda mag niet hoger zijn dan 5 meter

Twijfelt u of een vergunning noodzakelijk is? Check dit dan bij de gemeente. Op basis van de geldende regels kunt u ervoor kiezen om een vergunning aan te vragen óf de plannen zo aan te passen dat u de veranda vergunningsvrij kunt bouwen.

Kies het juiste materiaal

De meeste mensen kiezen voor het bouwen van een houten veranda. Vurenhout is dan een goede keuze: goed te bewerken, stevig en enorm duurzaam. Bovendien geeft hout de veranda een natuurlijke uitstraling. Voor een modernere look kunt u kiezen voor een veranda van aluminium of kunststof. Beide materialen zijn namelijk uitstekend geschikt voor het maken van de constructie én voor de totale afwerking.

Naast de constructie valt er ook iets te kiezen op het gebied van dakbedekking. De keuze voor glas ligt voor de hand, vooral vanwege de mooie lichtinval. Een dak van kunststof is echter een stuk voordeliger te realiseren, biedt slagvastheid en is makkelijker toepasbaar. Andere opties die u kunt overwegen zijn: golfplaten, EPDM, dakshingles, zonnepanelen, beplanting en gazon.

Wilt u ook in de winter warm en beschut zitten? Dan zijn glazen schuifwanden in uw veranda zeker een aanrader!

Veranda laten bouwen? Offertes aanvragen

Een goed begin is het halve werk

Net als elk bouwproject is het bouwen van een veranda maatwerk waar goed over nagedacht moet worden. Begin dus niet overhaast maar maak een goed plan. Gebruik daarbij het stappenplan hieronder als leidraad:

  • Kies de exacte locatie voor de veranda en meet hoeveel ruimte er is. Zo bekijkt u hoe groot de veranda mag worden
  • Maak keuzes qua materiaal en design van de veranda. Dit kan aan de hand van een kant en klare bouwtekening of door zelf achter de tekentafel te gaan zitten
  • Met de goede bouwtekening paraat heeft u beter in beeld of er een vergunning moet worden aangevraagd. De bouwtekening helpt u ook bij het maken van een boodschappenlijst. Let op: bij een vergunningaanvraag moet altijd een tekening op schaal zijn bijgevoegd
  • Is de vergunning goedgekeurd of gaat u vergunningsvrij bouwen? Dan is het tijd om inkopen te doen. Het liefst heeft u alle materialen tot op de laatste schroef in huis voordat u begint. Dat voorkomt een hoop ergernis!
  • Bekijk goed welk gereedschap u nodig heeft. Het meeste heeft u wellicht zelf in huis, maar indien nodig kunt u grotere tools huren bij de bouwmarkt

Een stevige constructie

Om ervoor te zorgen dat de veranda er straks stevig bij staat, is een goede fundering van groot belang. Teken daarom eerst de afmetingen van de te bouwen veranda uit op de muur en op het terras. Wanneer duidelijk is hoe groot de nieuwe veranda wordt, kunt u er voor kiezen om beton te storten of om te zorgen voor een goede stabiele tegelvloer. Zorg ervoor dat de grond onder de veranda niet gaat verzakken en zorg voor verankering om ook windbelasting de baas te blijven.

Ook optrekkend vocht wilt u koste wat kost voorkomen. Hout en vocht gaan immers slecht samen. Zet houten pilaren daarom nooit direct op de grond, maar gebruik snelcement, paalhouders of een betonnen sokkel om de pilaren stevig en droog te plaatsen.

De gevelbalk is de eerste balk van de veranda die u gaat bevestigen. Deze maakt u met slagpluggen vast aan de gevel. Uiteraard precies waterpas! Houdt hierbij goed rekening met afwatering. Voor goede afwatering is het belangrijk dat het dak van de veranda een hellingshoek heeft. Plaats de gevelbalk daarom in ieder geval 40cm hoger dan de uiteinden van de steunbalken. Zo kan regenwater altijd van de veranda aflopen.

Na de gevelbalk kunnen de pilaren geplaatst worden. Daar bovenop komen vervolgens dwarsbalken. De veranda krijgt dan al aardig vorm! Span bij het plaatsen van de pilaren een touw om zo gaandeweg de hoogte te kunnen controleren. De pilaren moeten immers wel allemaal precies even hoog zijn. Wilt u de constructie steviger maken? Plaats dan schoren. Deze schuine balken worden geplaatst in een hoek van 45 graden en verbinden staanders met liggers voor extra stevigheid.

Dakbedekking en afsluiten zijkanten

Als alle pilaren en dwarsbalken stevig staan, is het tijd voor het dakgeraamte en de dakbedekking. Afhankelijk van de dakbedekking die u heeft gekozen plaatst u hiervoor diverse dwarsbalken. De constructie wordt steviger met meer dwarsbalken, maar ook zwaarder. Het aantal balken is dus een afweging tussen eigen gewicht en draagvermogen. Laat desgewenst een expert meekijken en bepalen hoeveel dwarsbalken nodig zijn.

Wanneer u hebt gekozen voor een dak van kunststof of glas, zult u de dwarsbalken moeten voorzien van profielen. Deze zijn nodig om de overkapping in vast te zetten.

Aan de voor- en zijkanten kan een veranda open blijven. U kunt er ook voor kiezen om één of meerdere kanten dicht te maken. Hoe meer kanten u afsluit, hoe minder last u heeft van weer en wind. Dat betekent dat u een stuk vaker buiten kunt zitten, ook als het slecht weer is!

Goede afwatering, verlichting en meubilair

Als de veranda bijna als klaar is, vergeet dan niet te zorgen voor een goede waterafvoer. Hierboven schreven we al dat het belangrijk is dat het dak van de veranda een goede hellingshoek heeft voor afwatering. Om wateroverlast te voorkomen kunt u daarnaast ook een afwateringssysteem aanleggen. Door deze te verbinden met een regenton kunt u het regenwater bovendien nog gebruiken bij het verzorgen van de tuin.

Wanneer de afwatering geregeld is, is de veranda klaar en kunt u deze naar wens gaan inrichten, bijvoorbeeld met samenstelling van tuinmeubels en functionele opbergruimte. Voor goede verlichting in de veranda kunt u bovendien elektriciteit aanleggen.

Wilt u meer informatie over de kosten van het bouwen van een veranda? Lees dan onze prijsgids Kosten veranda bouwen.

Veranda laten bouwen? Offertes aanvragen

Veranda bouwen

© TallyPic - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen