Vogelhuisje maken

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een vogelhuisje in de tuin biedt vogels een fijne plek om te nestelen, maar ook om te schuilen. Schuilen voor regen en wind, of schuilen tegen roofdieren zoals katten en boommarters. Bovendien is het ook een ontzettend leuke manier om wat meer vogeltjes naar de tuin te trekken en te genieten van hun aanwezigheid. Wie weet ziet u komende lente wel hoe de kleine vogeltjes hun eerste vlucht maken als ze het nest verlaten. Een vogelhuisje maken is gelukkig geen moeilijke klus. In dit artikel vertellen we er alles over. Inclusief een handig stappenplan én tips voor het ophangen.

Het juiste hout voor een vogelhuisje

Een vogelhuisje maken begint met de keuze voor het juiste hout. Niet iedere houtsoort is geschikt voor dit project. Kies daarom voor weerbestendig hout, zoals eiken of beuken. Watervast multiplex behoort ook tot de mogelijkheden. Wanneer u een nestkastje maakt van houtbeton, warmt het huisje in het voorjaar sneller op. Grote kans dat er dan een stuk eerder in het jaar al vogels in gaan broeden. En wie weet komt er dan wel een tweede of derde broed achteraan?

Gebruikt u hout dat van nature wat minder waterbestendig is, dan kunt u dit behandelen met lak of beits om het hout te beschermen. Het is dan wel belangrijk dat u lak of beits kiest die niet giftig is voor vogels.

Vogelhuisje maken: wat heeft u nodig?

Om zelf een vogelhuisje te bouwen, heeft u de volgende materialen en gereedschappen nodig:

  • 4 houten plankjes (23x15cm)
  • 1 houten plankje (16x16cm) voor het dak
  • 1 houten plankje (15x15) voor de bodem
  • Dun latje (16cm hoog) om het huisje aan op te hangen
  • Houtlijm
  • Spijkers
  • Zaag
  • Gatenzaag (ongeveer 32mm doorsnee)
  • Hamer
  • Vijl (rond)

Stappenplan vogelhuisje maken

Alle materialen verzameld? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met het maken van het vogelhuisje. Ook leuk om met de (klein)kinderen te doen!

  1. Zaag alle plankjes op het juiste formaat.

    Let op: De twee plankjes die aan de zijkanten komen moeten schuin worden afgezaagd.
  2. Gebruik lijm en spijkers om het vogelhuisje in elkaar te zetten.

    Tip: Door kleine balkjes tussen de zijwanden en de bodem te zetten maakt u het huisje extra stevig.
  3. Gebruik de gatenboor om een gat aan de voorzijde te boren. Dit is de ingang voor de vogeltjes.
  4. Vijl alle randen van de ingang goed glad. Het zou zonde zijn als de vogels zich aan splinters verwonden.
  5. Bevestig het latje aan de achterkant.

    Let op: De spijkers mogen niet naar binnen steken.

De opening van het vogelhuisje

Bij het boren van de ingang is het goed om vooraf over de afmeting van de opening na te denken. Die bepaalt namelijk welke vogels uw vogelhuisje graag bezoeken! Observeer daarom eerst goed welke vogelsoorten er zoal in uw tuin voorkomen en pas de ingang van het vogelhuisje daar op aan. Enkele millimeters meer of minder maken al een groot verschil.

Ingang van 25-28mm

Kleine mezen (o.a. pimpelmees en zwarte mees)

Ingang van 32-35mm

Huismus, koolmees, bonte vliegenvanger, boomklever, kuifmees, ringmus en gekraagde roodstaart

Ingang van 45mm

Grote bonte specht en spreeuw

Vogelhuisje verven

Bij het verven van een vogelhuisje is het belangrijk om een diervriendelijke verf te gebruiken die geen schadelijke stoffen en zo min mogelijk oplosmiddelen bevat. Een goede diervriendelijke verf is watergedragen en heeft zijn basis in bewerkte natuurlijke grondstoffen, zoals lijnolie en andere natuurlijke plantaardige oliën. Neem eens een kijkje op deze pagina over diervriendelijke verf om inspiratie op te doen.

Vogelhuisje ophangen

Om de kans te vergroten dat vogels daadwerkelijk in uw vogelhuisje gaan schuilen of nestelen, hangen we het vogelhuisje op de meest aantrekkelijke plek. Dit betekent dat het huisje minimaal 1,5 meter boven de grond moet hangen, niet in de zon of wind, maar naar het noordoosten. Hangt u meerdere vogelhuisjes op? Plaats deze dan niet te dicht bij elkaar.

Vogels houden niet van onrust rondom hun vogelhuisje. Kies daarom een rustig plaats, waar bij voorkeur geen katten bij kunnen. Hangt u het huisje op een boomstam? Dan kunt u eventueel een kattengordel om de boomstam plaatsen om te voorkomen dat katten omhoog klimmen. Verder is het voor vogels fijn als de aanvliegroute vrij is. Er mogen dus geen bladeren of takken voor de opening zitten.

Tip: Hang het vogelhuisje het liefst in de herfst, maar zeker vóór januari op. Dan kan het huisje in de winter als schuil- en slaapplaats dienen.

Onderhoud vogelhuisje

Als het vogelhuisje in de tuin hangt, hoeft u daar verder niet veel aan te doen. Vogels zorgen zelf voor nestmateriaal om hun nestje zo aangenaam mogelijk te maken.

Na het uitvliegen van de jonge vogels kunt u de nestkast leegmaken. Wilt u het huisje ook graag even schoonmaken? Gebruik dan geen zeep. Schrobben met heet water en een goede borstel is genoeg. Daarna kunt u het vogelhuisje weer ophangen voor een volgende bewoner.

Vogelhuisje maken

© jlmcloughlin1 - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen