Wat is een dutch oven?
Als het gaat om buiten koken, is de Dutch Oven razend populair. Maar wat is een Dutch oven? Een Dutch Oven is een grote zwarte gietijzeren pan waarmee u werkelijk alles kunt bereiden. Van ovenschotels tot pizza en van zelfgemaakt brood tot gestoofd vlees, u kunt met deze pan bakken, braden, stoven, frituren en grillen.
Voor thuiskoks die hun kookkunsten naar een hoger niveau willen tillen is de Dutch Oven onmisbaar. In dit artikel vertellen we waar de pan vandaan komt, welke soorten en maten Dutch Ovens er zijn en hoe u begint met koken met deze veelzijdige pan.
Geschiedenis van de Dutch Oven
Als een pan Dutch Oven genoemd wordt, lijkt het niet meer dan logisch dat ieder Nederlands huishouden er eentje bezit. Toch is dat niet het geval. Het idee van de Dutch Oven is echter wel gebaseerd op een Nederlands product.
Het was Engelsman Abraham Darby die rond 1700 zag hoe men in Nederland gietijzer in zandmallen goot om pannen te maken. Hij nam de pannen mee naar Engeland en noemde ze Dutch Oven.
In Amerika verwierf de Dutch Oven populariteit tijdens de kolonisatie. Omdat eten op zoveel manieren in de pan kan worden klaargemaakt, was deze destijds ideaal. Toen de pan in Nederland en Amerika nauwelijks meer gebruikt werd, waren het Amerikaanse cowboys die de Dutch Oven bleven gebruiken.
In Nederlandse keukens treffen we nu vaker een lichtere braadpan van geëmailleerd staal aan. Maar steeds vaker duikt ook de traditionele Dutch Oven weer op om binnen én buiten de lekkerste maaltijden te bereiden.
Welke maat Dutch Oven?
Dutch Ovens bestaan in verschillende maten. Deze maten worden veelal uitgedrukt in ‘QT’. QT betekent ‘Quart of a gallon’ Dit staat gelijk aan zo’n 950 ml. Kookt u regelmatig voor twee personen? Dan volstaat een kleine Dutch Oven van 3 - 4,5 QT. Een eenpansmaaltijd voor vier personen kookt u in en Dutch Oven van 6 QT. De meest gangbare maten Dutch Oven zijn 3, 6 en 9 QT. Maar de pan is verkrijgbaar met een volume tot wel 21 QT. Het is daarbij goed om er rekening mee te houden dat grotere pannen ook een stuk zwaarder zijn.
Dutch Oven kenmerken
Naast het formaat zijn er nog een paar andere eigenschappen waar u bij het kiezen van een Dutch Oven rekening mee kunt houden:
Lage en hoge pannen
U kunt een lage of hoge Dutch Oven kopen. Hoge pannen zijn geschikt voor het bakken van broden of het braden van een groter stuk vlees. Bij lagere pannen is de afstand tussen het gerecht en de deksel een stuk korter. Dit zorgt ervoor dat ook de bovenkant van het eten optimaal gegaard wordt. Lage Dutch Ovens zijn daardoor uitermate geschikt voor het bakken van taarten, quiches en pizza’s.
Deksels
Voor sommige gerechten wilt u ook op de deksel van de Dutch Oven briketten plaatsen. Kies dan een Dutch Oven waarvan de deksel een opstaande rand heeft. Deze rand houdt de briketten op hun plaats en voorkomt de verspreiding van as in uw eten.
Met of zonder pootjes
Er zijn Dutch Ovens met en zonder pootjes verkrijgbaar. Welke u het beste kunt kiezen, hangt af van de gerechten die u wilt maken. Wanneer u vooral stoofpotten wilt maken, kunt u gaan voor een Dutch Oven zonder pootjes. U hangt de pan dan aan een driepoot boven een vuur. Voor meer functionaliteit zijn er pannen met pootjes. Deze zijn goed te gebruiken als buiten oven met boven- en onderwarmte. Dutch Ovens met pootjes zijn bovendien ook stapelbaar, zodat u met meerdere pannen optimaal van de hitte gebruik kunt maken.
Dutch Oven inbranden
De eerste keer dat u uw nieuwe Dutch Oven gaat gebruiken, zult u deze in de meeste gevallen eerst moeten inbranden. U warmt de pan dan op in de oven thuis en maakt de pan daarna met keukenpapier schoon. Op deze manier verwijdert u het waslaagje dat in de pan zit om te voorkomen dat de pan in de winkel gaat roesten. In de handleiding bij uw Dutch Oven staat beschreven hoe u de pan het beste kunt inbranden. Na het inbranden wrijft u de pan in met neutrale olie. Uw Dutch Oven is nu klaar voor gebruik.
Koken met een Dutch Oven
Bij het koken met een Dutch Oven zijn er verschillende opties om de pan te verwarmen. Zo kunt u de Dutch Oven simpelweg in een kampvuur plaatsen of aan een driepoot boven het vuur hangen. Om iets te bakken kunt u gebruik maken van briketten. Deze plaatst u onder de over en op de deksel. Door te spelen met de hoeveelheid briketten, kunt u onderwarmte en bovenwarmte aanpassen naar het gerecht dat u wilt bereiden. Houd het gerecht altijd goed in de gaten, zodat u kunt ingrijpen voor er iets aanbrandt.
Let op: Plotselinge hitte of kou kan ervoor zorgen dat de pan barst.
Dutch Oven schoonmaken
Als uw Dutch Oven is afgekoeld, kunt u deze schoonmaken. Gietijzer kan gemakkelijk roesten, dus voorzichtigheid is geboden. U kunt de pan schoonschrapen en/of met water schoonmaken. Gebruik geen schoonmaakmiddel, dat tast de beschermingslaag van de Dutch Oven aan. Laat de pan nog even extra drogen bij het vuur, zodat ook het vocht in de poriën kan verdampen. Daarna kunt u de Dutch Oven insmeren met neutrale olie.
© fffranzzz - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen