Haag & heg
Een haag en een heg zijn een ideale manier om op een natuurlijke en groene wijze uw grondgebied te begrenzen of af te schermen. Maar ook in uw tuin kunt u ze gebruiken, bijvoorbeeld om structuur aan te brengen met kleine haagjes of door ze in bijzondere vormen te snoeien.
Het is trouwens zo dat maar weinig mensen op de hoogte zijn van het verschil tussen een heg en een haag. Beiden bestaan uit een dichte rij struiken, maar bij een heg mogen deze struiken vrij uitgroeien terwijl een haag juist in een strakke vorm wordt geknipt. Maar in de praktijk worden beide termen door elkaar gebruikt en wordt er hetzelfde mee bedoeld.
Soorten hagen
Het belangrijkste onderscheid tussen de verschillende soorten hagen wordt gemaakt op basis van het verschil tussen bladverliezende en bladhoudende hagen. Bladverliezende hagen verliezen tijdens de winter hun blad, voorbeelden hiervan zijn de haagbeuk en de meidoornhaag. Bladhoudende hagen, ook wel groenblijvende hagen genoemd, behouden hun blad in de winter. Voorbeelden hiervan zijn de taxushaag, de laurierhaag en de coniferenhaag.
Daarnaast zijn er nog heggen die worden aangemerkt als half-wintergroen, zoals bijvoorbeeld de ligusterhaag. Bij zachte winters behouden ze hun blad volledig of gedeeltelijk, maar bij strenge winters kunnen ze al hun blad verliezen.
Een andere eigenschap om rekening mee te houden is de hoogte die een haag kan bereiken. Zo is een buxushaag uitermate geschikt als kleine heg, terwijl een taxushaag, ligusterhaag, haagbeuk of beukenhaag ook prima geschikt is als hoge heg.
Haag planten
De beste tijd van het jaar voor het planten van een haag hangt af van de wijze waarop de haagplanten worden aangeleverd. Planten met kale wortels kunnen het beste in de herfst of in de winter geplant worden, maar uiteraard niet wanneer het vriest en de grond bevroren is. Haagplanten met kluit of in een pot kunnen het hele jaar door geplant worden.
Daarnaast heeft u nog de optie om te kiezen voor een kant en klaar haag. Deze hagen zijn al opgekweekt en van jongs af aan in de juiste vorm gesnoeid. Met een kant en klaar haag heeft u dus snel een mooie volgroeide haag voor in uw tuin, maar houdt u er dan wel rekening mee dat de aanschafkosten aanzienlijk hoger zijn.
Heg snoeien
Om te voorkomen dat een heg te hoog of te breed groeit dient deze regelmatig gesnoeid te worden. Ook wordt een heg door snoeien voller en groener. Snoei een heg daarom minimaal twee keer per jaar, in het voorjaar en het najaar.
Ook is het zo dat er een aantal regels gelden voor snoeien en het is belangrijk dat u zich daar aan houdt. Doet u dat niet, dan is de kans groot dat uw heg beschadigd raakt en u te maken krijgt met bruine plekken. Zo kunt u bijvoorbeeld wintergroene hagen zoals coniferen niet tot op het hout snoeien, deze hagen dient u te scheren. Bladverliezende hagen verdragen snoeien echter erg goed, en bij deze hagen kunt u al beginnen met snoeien vlak na het planten.
Als u niet goed op de hoogte bent omtrent de regels voor het snoeien is het waarschijnlijk verstandiger om dit te laten doen door een vakman zoals een hovenier, op die manier bent u ervan verzekerd dat uw heg mooi groen en gezond blijft.
Wilt u het snoeien van uw haag uitbesteden? Lees dan meer over de kosten in onze prijsgids Kosten haag snoeien.
© irina korsakova - stock.adobe.com