Bodembedekkers

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wilt u graag een groenere tuin of worstelt u met terugkerend onkruid tussen uw mooie planten? Dan zijn bodembedekkers een ideale oplossing. De lage plantjes vormen een prachtig dicht tapijt van bladeren. Ze zijn makkelijk te verzorgen en gaan de groei van onkruid tegen. In dit artikel bekijken we de voordelen van bodembedekkers en bespreken we hoe u ze kunt planten en verzorgen.

Een tuin vol groene bodembedekkers

Wat kunnen we genieten van een tuin met bloeiende bloemen en volop groen! Toch zien we in veel tuinen grote stukken kale grond: Borders waar alleen enkele grotere planten in zijn geplaatst of stukjes tuin waar nog helemaal geen planten staan. Veel planten doen er langere tijd over om uit te groeien tot een grote, dichte tuinplant. Wanneer u alleen deze langzaam groeiende planten neerzet, kan het zomaar jaren duren voor de tuin ‘af’ is.

Wilt u een snellere en fraaiere invulling voor de lege ruimtes in uw tuin? Dan zijn bodembedekkers een goede optie. Die hebben over het algemeen een kruipende groeiwijze en vermeerderen zich snel. Via (ondergrondse) uitlopers duikt het plantje op steeds meer plekken op en zo zal de grond in korte tijd worden voorzien van een mooi groen tapijt. Kiest u voor een bloeiende bodembedekker? Dan kunt u tijdens de bloeiperiode ook nog eens genieten van veel extra kleur tussen het frisse groen.

Bodembedekkers tegen onkruid

Dat bodembedekkers een tuin snel bedekken, heeft nog een ander belangrijk voordeel: onkruid krijgt minder kans. Waar grote planten vaak enige tijd nodig hebben om op te komen, gedijt onkruid ontzettend goed in de vers geschoffelde grond. Het zal dan ook niet lang duren voordat alles ermee bezaaid is. Er zijn meerdere manieren om de snelle groei van onkruid in de vers geschoffelde grond te voorkomen. U kunt de bodem bijvoorbeeld bedekken met een mulchlaag. Maar voor de delen waar de natuur haar werk mag doen, zijn bodembedekkers ideaal. Door de deken-achtige wortelstructuur en de dichte begroeiing is er simpelweg geen ruimte voor ongewenste plantjes. Bovendien komt er maar weinig zonlicht door het bladerdek. Er zijn verschillende soorten bodembedekkers die ook in de winter groen blijven. Zodoende kan onkruid ook in de wintermaanden niet wortelen en ziet de tuin er het hele jaar door levendig uit.

Bodembedekkers planten

Het planten van bodembedekkers is bij vrijwel alle soorten heel eenvoudig. Bodembedekkers zijn het hele jaar door te planten, mits het niet vriest. Voordat u daadwerkelijk met planten begint, verwijdert u eerst al het onkruid. Het is daarbij belangrijk om te zorgen dat er geen wortelresten in de grond achterblijven. Veel onkruidsoorten hebben bij het verwijderen de neiging om net boven de grond af te breken, waarmee de wortel intact blijft. Daar zal binnen enkele dagen een nieuw exemplaar opkomen. Goed uitgraven is dus essentieel. Waar nodig kunt u arme grond na het onkruid wieden verbeteren met compost.

Wanneer de grond is voorbereid, kan de bodembedekker worden geplant. Het aantal planten per vierkante meter verschilt per soort. Gemiddeld zorgen zo’n 9 á 12 plantjes per vierkante meter voor een goede dekking. Grotere stukken grond kunnen eventueel wat dunner beplant worden. U begint dan met wat minder planten die u het eerste jaar rustig laat groeien. In het daaropvolgende voor- of najaar haalt u alle bodembedekkers uit de grond. Deel de plantjes op in kleinere stukken en plant alles opnieuw. Op deze manier zal de tuin in korte tijd helemaal vol groeien. Door ‘dun’ te planten heeft u wellicht iets meer geduld nodig, maar u kunt op deze manier wel geld besparen.

Kijk bij het kiezen van geschikte bodembedekkers altijd goed naar de omstandigheden. Is er veel of weinig zon? Is de grond nat of droog? Zo kiest u een goede plant voor uw tuin, die snel zal groeien en waar u lang plezier van heeft.

Met bodembedekkers kunt u een groot vak in de tuin vullen. Zeker in strak vormgegeven tuinen zorgt dat voor een stijlvol totaalplaatje. Bodembedekkers kunnen ook de aarde tussen andere grotere planten bedekken. Op deze manier creëert u afwisseling en verschillende hoogtes in de beplanting. Ook als rand rondom een border doen bodembedekkers het goed. Er zijn dus volop mogelijkheden om ze in te zetten voor een sfeervolle tuin.

Winterharde bodembedekkers houden de tuin groen

Winterharde bodembedekkers houden uw tuin het hele jaar door groen. Toch kan een strenge winter er voor zorgen dat ook het blad van winterharde bodembedekkers lelijk wordt. Wanneer dit voorkomt, knipt u in het vroege voorjaar al het oude blad van de bodembedekkers. Dit kan bijvoorbeeld bij Elfenbloem, Maagdenpalm, Goudaardbei, Tiarella en Carex. Het afgeknipte blad haalt u weg met een hark en vervolgens strooit u nog wat mest tussen de planten. U zult zien dat uw bodembedekkende gebied in enkele weken weer prachtig nieuw blad heeft gekregen.

Populaire bodembedekkers

Wat bodembedekkers betreft, valt er veel te kiezen. Populaire bodembedekkers zijn onder andere: Maagdenpalm, Goudaardbei, Dwergmispel, Klimop, Vrouwenmantel en Kattenkruid.

Sommige mensen geven in hun strijd tegen onkruid de voorkeur aan een echt lage bodembedekker vol stevig blad, zoals Pachysandra of Klimop. Anderen kiezen liever voor bloeiende bodembedekkers zoals Maagdenpalm, Goudaardbei, Dwergmispel of Kattenkruid, die de tuin zo nu en dan van extra kleur voorzien. Zo is er voor ieder wat wils!

Bodembedekkers kopen

Koop bodembedekkers bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Bodembedekkers tegen onkruid in de tuin

© MartinaUnbehauen - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen