Winterharde planten
Wilt u het hele jaar door van uw tuin genieten? Kies dan voor vaste planten die winterhard zijn. Niet alle planten zijn geschikt voor de winter en niet elke plant kunt u winterklaar maken. Gelukkig zijn er winterharde planten in het leven geroepen. Deze planten kunnen uitstekend tegen onze Nederlandse winters. In dit artikel leest u wat een winterharde plant is, welke soorten groenblijvende vaste planten er zijn en hoe u deze planten verzorgt.
Wat zijn bladverliezende winterharde planten?
Bladverliezende winterharde planten beschermen zichzelf in de winter. Ze laten hun blad vallen en trekken zich terug in de grond voor een winterslaap. Doordat deze planten hun blad laten vallen, hebben ze amper water nodig. De plant sterft daardoor niet aan vochtgebrek als deze bij strenge vorst moeilijk water uit de grond kan halen. Daarnaast zijn er planten die in de winter boven de grond afsterven, maar waarvan de wortels onder de grond overleven. Tijdens de rustperiode heeft deze soort plant tijd om nieuwe stengels, bloemen en bladeren te vormen, zodat de plant later in het jaar weer tot leven kan komen.
Bloeiende en groenblijvende winterharde planten
Er zijn ook winterharde planten die bij lage temperaturen groen blijven. Deze planten houden hun bladeren, waardoor uw tuin in de winter ook een mooie, groene kleur heeft. Er zijn zelfs vaste winterharde bloeiende planten die een Nederlandse winter kunnen doorstaan en winterharde planten voor bloembakken en winterharde potplanten.
Voorbeelden winterharde planten met en zonder bloemen
Er zijn veel planten die tegen de winter kunnen, zodat u het hele jaar zonder zorgen kunt genieten van een verzorgde en aangeklede, groene tuin. We zetten enkele winterharde planten voor u op rij:
- De klimop. Deze veelzijdig plant kunt u als groenblijvende klimplant gebruiken, maar ook als bodembedekker. Klimop is ook verkrijgbaar als groenblijvende vaste plant.
- Buxus. Houdt u van groenblijvende lage vaste planten? Kies dan voor de Buxus. Deze wintergroene plant is uitermate geschikt als lage groenblijvende haag.
- Kerstroos. Een fraaie winterharde plant met een mooie, witte bloem. Ideaal als u midden in de winter van echte bloemen wilt genieten.
- Bamboe. Deze wintergroene tuinplant is een echte allrounder. Het is eigenlijk een grassoort en voor veel doeleinden in uw tuin toepasbaar, bijvoorbeeld als groenblijvende struik.
- Kardinaalsmuts. Deze plant behoort zeker tot een van de mooiste, groenblijvende winterharde planten. Als de vruchten aan de plant openspringen, verdwijnen de sombere winterkleuren als sneeuw voor de zon. De plant kan zelfs tegen veel wind.
Welke winterharde planten in pot, bloembakken en border?
In de zomerperiode is het houden van potplanten geen probleem. Zodra de winter aanbreekt, wordt het hen vaak te koud. De wortels van een potplant hebben namelijk veel sneller last van de kou dan wanneer deze zich in de grond bevinden. Nu kunt u natuurlijk de potten naar binnen verhuizen of de planten in de vaste aarde zetten. Als dit niet mogelijk is, dan bieden winterharde planten in pot uitkomst. Denk aan Hulst, de Skimmia en Buxus in pot, maar ook viooltjes, de anjer, kerstroos en diverse vetplanten doen het prima in de winter. Deze winterharde planten zijn eveneens uitermate geschikt voor borders, plantenbakken en bloempotten. Let bij deze laatste wel op dat de plantenbakken en bloempotten een goede drainering hebben, aangezien er in de winter veel regen kan vallen.
Hebben winterharde planten speciale aandacht nodig?
Winterharde planten voor border, plantenbak of in een bloempot hebben in de winter wel wat extra aandacht nodig. Ondanks dat ze winterhard zijn, dient u bij extreem lage temperaturen de planten te beschermen. Het is lastig te zeggen bij welke temperaturen vaste winterharde bloeiende planten in pot precies schade oplopen. Dit is namelijk niet alleen afhankelijk van vorst, maar ook van vochtigheid, windsnelheid en zonuren.
Bij potplanten moet de pot tegen vorst kunnen en u kunt deze isoleren/inpakken, bijvoorbeeld met een jute zak of bubbeltjesplastic. Vergeet bij deze laatste methode niet wat gaatjes te prikken op de bodem, zodat wel het regenwater weg kan lopen. Bij extreme vorst kunt u ze het beste toch laten overwinteren in een koele, bij voorkeur vorstvrije ruimte.
In de winter kunt u tussen de vaste planten in de grond een laagje compost verspreiden. Dit houdt veel vocht vast en is goed voor de structuur van de grond. Om planten te voeden, kunt u wat extra meststoffen toevoegen. Wanneer vaste planten in de grond de winter toch niet overleven, ruim deze dan pas in het voorjaar op. De dode plantendelen bieden namelijk ook bescherming voor de bodem.
Door ook in de winter uw winterharde planten de juiste aandacht te geven, geniet u in de lente weer met net zoveel plezier van uw tuin als in het najaar!
Winterharde planten kopen
Koop winterharde planten bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
© Alisa24 - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen