Een robotmaaier voor uw gazon

  |     |   Leestijd: 10 min.   |   Categorie: algemeen

Er kunnen veel verschillende redenen zijn om te overwegen om een robotmaaier te kopen voor het maaien van uw gazon. Zo kan het zijn dat u door uw werk en een druk gezinsleven geen tijd heeft om het gras te maaien, zeker niet als u een groot gazon heeft. Of misschien is grasmaaien wel te zwaar voor u of heeft u er simpelweg een hekel aan. Wat de reden ook is, een robotmaaier geeft u veel gemak en zorgt ervoor dat deze problemen tot het verleden behoren. In dit artikel voorzien we u van alle informatie die van belang is om een weloverwogen keuze te maken als u overweegt om een robot grasmaaier aan te schaffen.

Voordelen van een robot grasmaaier

Het grootste voordeel van een robotmaaier is het gemak dat deze u oplevert. Voor een mooi groen en strak gazon wordt aangeraden om in de periode dat het gras groeit minimaal eens per week en het liefst tweemaal per week het gras te maaien, en dat kost behoorlijk wat tijd en moeite. Maar met een robotmaaier hoeft u dit zelf allemaal niet meer te doen en dat zal u dus veel tijd besparen.

Afhankelijk van de instelling maait een robot grasmaaier het gras zo’n 3 tot 5 keer per week, en de ervaring leert dat dit de kwaliteit van een gazon vaak zichtbaar verbeterd. Door het frequente maaien heeft u altijd een kort gemaaid gazon, waardoor het er sowieso al beter uit ziet. Maar een bijkomend voordeel is dat de dichtheid van het gras vaak ook toeneemt omdat door het regelmatige maaien de groei van nieuwe uitlopers en grassprieten gestimuleerd wordt. En het frequente maaien zorgt er ook voor dat onkruid en mos geen kans krijgen zich te ontwikkelen.

Een ander voordeel van robotmaaiers is dat u het gemaaide gras niet meer hoeft af te voeren. De meeste robotmaaiers hebben een mulchfunctie, waardoor ze het gemaaide gras in hele kleine snippers over uw gazon verspreiden. Hierdoor hoeft u het gras dus zelf niet meer af te voeren, en bovendien vormen deze kleine grassnippers ook een natuurlijke bemesting voor uw gazon.

Nog een voordeel van een robot grasmaaier is dat u geen zichtbare banen en sporen in uw gazon krijgt. Zo kan het zijn dat u zelf vaak hetzelfde rondje maakt tijdens het maaien van het gras of dat uw zitmaaier voor sporen zorgt, maar van deze problemen zult u geen last hebben met een robotmaaier. Omdat ze licht zijn laten ze geen sporen achter, en omdat een robotmaaier het gras elke keer in een ander willekeurig patroon maait zullen er ook geen zichtbare banen in uw gazon ontstaan.

Tenslotte zijn twee laatste voordelen van robotmaaiers dat ze energiezuinig zijn en weinig lawaai maken in vergelijking tot bijvoorbeeld benzinemaaiers of elektrische grasmaaiers.

Nadelen van robotmaaiers

Het grootste nadeel van robotgrasmaaiers is de hoge prijs. Voor de aanschaf van een nieuwe robotmaaier betaalt u al snel tussen de 600 en 1000 euro, terwijl u voor een goede elektrische grasmaaier met snoer die geschikt is voor de meeste gazons voor rond de 250 euro klaar bent. Het prijsverschil is dus aanzienlijk, en het is dus aan u om de afweging te maken of dit opweegt tegen de voordelen en het extra gemak van een robot grasmaaier.

Een ander nadeel van een robotmaaier is dat deze geïnstalleerd en ingesteld moet worden. Dit kan soms best wel wat werk zijn en als u zelf niet zo handig bent in dit soort zaken heeft u hier misschien de hulp van iemand anders bij nodig. Het is echter wel zo dat het installeren en programmeren maar een keer hoeft te gebeuren en dat u er daarna bijna geen omkijken meer naar heeft, terwijl grasmaaien zonder robot iedere week weer dient te gebeuren. Houdt u er echter wel rekening mee dat een robotmaaier niet geheel onderhoudsvrij is, u zult af en toe de grasresten aan de onderkant moeten verwijderen en de messen moeten slijpen of vervangen.

Nog een nadeel van robotmaaiers is dat ze vaak de gazonranden niet mee kunnen nemen. Dit komt omdat ze werken binnen een afgebakend gebied en ook nog wat ruimte nodig hebben om te keren, waardoor ze dus niet goed bij alle randen en kleine hoekjes van uw gazon kunnen komen. U zult dus af en toe zelf de graskanten bij moeten werken, maar dit moet natuurlijk ook gewoon gebeuren wanneer u geen robotmaaier heeft en zelf het gras maait.

Tenslotte is het zo dat robotgrasmaaiers diefstal gevoelig zijn, het zijn dure apparaten die ook nog eens altijd buiten staan. Tegenwoordig hebben de meeste robotmaaiers echter ingebouwde beschermingsmaatregelen tegen diefstal, waardoor ze veel minder interessant zijn voor dieven.

Hoe werkt een robotmaaier?

Een robotmaaier maait uw gazon binnen een gebied dat is afgezet met een begrenzingsdraad. U brengt deze draad aan langs de grenzen van uw gazon, en op basis daarvan weet de robotmaaier dan waar uw gazon ophoudt. Bovendien beschikken robot grasmaaiers over een aantal sensoren die ervoor zorgen dat ze niet tegen obstakels aan botsen of uitwijken als ze in de richting van een lager gelegen stuk grond gaan.

Daarnaast heeft een robotmaaier ook een basisstation, hier keert de robot automatisch naar terug om opgeladen te worden wanneer de accu leeg begint te raken. Het basisstation is tevens het aansluitpunt voor de begrenzingsdraad.

Tenslotte is het zo dat u tegenwoordig ook kunt kiezen voor een robotmaaier zonder draad. Het grote voordeel hiervan is dat u de robotmaaier gelijk kunt gebruiken en niet hoeft te installeren, maar dit type robot moet wel handmatig opgeladen worden en ook hebben ze maar een klein bereik in vergelijking tot robotmaaiers met draad.

Een robot grasmaaier installeren

De eerste stap voor het installeren van een robotmaaier is het bepalen van de locatie voor het basisstation. Dit dient in ieder geval in de buurt te zijn van een stroombron om het basisstation te voorzien van elektriciteit. Zorg er daarnaast voor dat de plek zo vlak mogelijk is, niet in een hoek ligt en veel open ruimte voor zich heeft.

De volgende stap is het aanbrengen van de begrenzingsdraad om de randen van het te maaien gebied aan te geven. In de handleiding van uw robotmaaier kunt u de benodigde afstand tot de randen van uw gazon voor de grensdraad vinden, en u kunt de draad vastzetten in het gras met de meegeleverde klemmen. Beide uiteinden van de begrenzingsdraad dienen aan het basisstation te worden vastgekoppeld, dus u kunt het beste van daaruit starten met het leggen van de grensdraad.

Het is ook mogelijk om de begrenzingsdraad onder de grond te leggen zodat deze niet meer zichtbaar is. Het is echter wel verstandig om voor het ingraven van de perimeterdraad deze toch eerst boven de grond te leggen en te testen of alles goed gaat. Het zou natuurlijk zonde zijn als u er pas na het ingraven van de draad achter komt dat de robotmaaier bepaalde hoeken overslaat en u dit alleen op kunt lossen door de draad uit te graven en te verleggen.

De laatste stap is het programmeren van de robotmaaier. Over het algemeen dient u de robotmaaier eerst volledig op te laden in het basisstation en kunt u daarna de gewenste instellingen zoals maaihoogte en maaitijden aanpassen. De exacte procedure verschilt echter tussen de verschillende merken en types, dus raadpleeg hiervoor de handleiding van uw robotmaaier.

Een robotmaaier kopen

Het belangrijkste punt om rekening mee te houden bij het uitkiezen en kopen van een robotmaaier is de oppervlakte van uw gazon. De maximale gazonoppervlakte die een robot grasmaaier aankan is afhankelijk van de grootte van de accu, de maaibreedte en de software, dus het is belangrijk dat u voor een robotmaaier kiest die ook daadwerkelijk geschikt is voor de oppervlakte van uw gazon.

Daarnaast komen robotmaaiers met veel verschillende functionaliteiten die voor extra gemak kunnen zorgen maar van secundair belang zijn. Denk hierbij aan zaken zoals een extra stille robotmaaier, diefstalbeveiliging, een regensensor zodat de robot stopt met maaien als het gaat regenen en de mogelijkheid om de robotmaaier te bedienen via een app op uw smartphone of tablet.

Robotmaaier maait gazon

© peter77 - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen