Schaduw creëren in uw tuin, wat zijn de mogelijkheden?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Op warme dagen is het fijn om een plek in de schaduw te hebben. Daarom zetten we in dit artikel slimme manieren om schaduw in uw tuin te creëren voor u op een rij. De eerste tip is ook erg geschikt voor als u een schaduwplek wilt maken voor planten die niet in de volle zon mogen staan.

1. Bomen, struiken en planten

Een mooie natuurlijke manier om meer schaduw te creëren in uw tuin: plant een middelgrote of grote boom. Kies voor een boom met een brede kruin, zodat u lekker veel schaduw heeft. Goede opties zijn een esdoorn, beuk of linde.

Niet genoeg plaats voor een boom? Dan kunt u ook voor hoge planten gaan, zoals bamboe of een bananenplant. Ook hoge struiken zijn een goede optie.

Bomen en grote struiken hebben meer onderhoud nodig dan andere schaduwoplossingen. Denk bijvoorbeeld aan snoeien en bladafval opruimen. Daar staat wel tegenover dat ze uw tuin mooier maken.

2. Pergola

Een pergola of tuinboog geeft uw tuin veel sfeer. Het heeft iets romantisch en zorgt voor een luxe uitstraling. Laat de pergola of tuinboog begroeien met klimplanten en u heeft ook meteen een fijne schaduwplek. De ideale plaats om een tuinset neer te zetten.

Liever geen planten op uw pergola? Dan kunt u ook voor een pergola met een dak gaan. De goedkoopste oplossing is een schaduwdoek, maar er zijn ook andere opties. Bijvoorbeeld lamellen of een schuifdak. Dat laatste is ideaal als u zowel in de schaduw als in de zon wilt kunnen zitten.

3. Schaduwdoek

Voor een schaduwdoek heeft u natuurlijk geen pergola nodig. Het is ook op zichzelf een hele goede oplossing. Schaduwdoek is:

  • Relatief goedkoop.
  • Makkelijk op te hangen.
  • Geschikt om een grote schaduwplek te maken.

U kunt schaduwdoek ophangen aan muren, palen, bomen of de schutting. Het is belangrijk dat het doek goed strak gespannen is. Zo kan het beter tegen wind en regen.

4. Parasol

De klassieke schaduwoplossing: een parasol. Parasols blijven erg fijn. Vooral omdat ze zo flexibel zijn. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen en als u in de zon wilt zitten klapt u hem gewoon dicht. Zodra de warme dagen voorbij zijn, bergt u de parasol gemakkelijk op.

Bij een parasol heeft u de keuze uit een losse voet of een grondanker. Het voordeel van een losse voet is dat u de parasol kunt verplaatsen. Ook hoeft er niets geïnstalleerd te worden. Toch is een grondanker ook een goede keuze. Hiermee staat de parasol extra stevig en het neemt minder ruimte in.

5. Tuinkamer

Wilt u niet alleen schaduw, maar ook meteen extra leefruimte? Dan is een tuinkamer een goed idee. Met een tuinkamer zit u in de schaduw als het warm is en als het fris weer is, zit u lekker beschut. Zo kunt u ook in de koudere maanden genieten van uw tuin.

Ook fijn: uw tuinmeubels staan in de tuinkamer goed beschut. Zo blijven ze droog. Ook houdt u de meubels zo langer schoon en mooi.

6. Zonnescherm

Op zoek naar een oplossing waarmee u ook uw huis koelt houdt? Dan kunt u een zonnescherm voor uw huis kiezen. Hiermee houdt u uw terras én uw woning koel. Voorbeelden hiervan zijn knikarmschermen, uitvalschermen en markiezen. U koopt zonneschermen tegenwoordig gemakkelijk online, bijvoorbeeld op Zonwering-fabriek.nl.

Hiermee slaat u twee vliegen in één klap. Het nadeel is wel dat u hiermee alleen schaduw dicht bij uw gevel kunt creëren.

Schaduw creeren in uw tuin

© Tunatura - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen