Schutting plaatsen
Een schutting plaatsen zorgt voor privacy en sfeer in uw tuin. Schuttingen zijn in vele soorten verkrijgbaar, zoals een composiet schutting, een schutting van hout of u kunt een hout beton schutting plaatsen. Gaat u zelf een schutting plaatsen? Of wilt u een schutting laten plaatsen? In dit artikel leest u alles dat u hierover moet weten, van tips tot kosten en nog veel meer.
Waarom een schutting plaatsen?
Bij het inrichten van een tuin worden veelal verschillende componenten gecombineerd, zoals een gazon in combinatie met een terras of veranda. Daarnaast kunt u de tuin omheinen door een schutting te plaatsen. Dit biedt verschillende voordelen:
- Privacy => een schutting plaatsen geeft privacy. Ondanks de goede band die u wellicht heeft met uw buren, wilt u natuurlijk onbezorgd in uw tuin van het mooie weer genieten. Lekker ontspannen zonder glurende voorbijgangers of blikken van buren.
- Uitstraling => een schutting laten plaatsen geeft uw tuin uitstraling. Afhankelijk van de keuze van materialen, geeft u de tuin een natuurlijke look. Creëer sfeer door een houten schutting te plaatsen.
- Onderhoud => twijfelt u tussen het plaatsen van een schutting of een heg als tuinafscheiding? Bedenk dan dat een heg meer tijd aan onderhoud kost dan een schutting. En gaat u een beton schutting plaatsen, dan bent u helemaal weinig tijd kwijt aan onderhoud.
Welke soort schutting plaatsen?
De keuze aan schuttingsoorten is enorm. Bedenk van tevoren welke uitstraling u in de tuin wilt creëren en met welk doel u een schutting gaat plaatsen. We zetten enkele soorten op rij:
- Hout
- Beton
- Composiet
Een houten schutting plaatsen
Hout is een veelzijdig materiaal. Een houten schutting laten plaatsen zorgt voor een warme sfeer in uw tuin. Belangrijk om te weten is dat er verschillen zijn in levensduur van houten schuttingen. Zo heeft een hardhouten schutting een langere levensduur dan een grenen en geïmpregneerde schutting.
Een beton schutting plaatsen
Beton is een robuust materiaal en kent een lange levensduur. Door een beton schutting te plaatsen, heeft u voorlopig geen omkijken meer naar uw omheining. U kunt daarnaast ook kiezen voor een hout beton schutting. Deze schutting is ook duurzaam, stevig en gaat langer mee dan de standaard houten schutting.
Een composiet schutting plaatsen
Een composiet schutting biedt vele voordelen. Deze is van zeer goede kwaliteit, duurzaam en onderhoudsarm. Het materiaal bestaat voor vijftig procent uit houtvezels en vijftig procent uit kunststofvezels. Dit zorgt ervoor dat het materiaal extra lang meegaat en daarnaast zijn natuurlijke, houten uitstraling niet verliest.
Zelf een schutting plaatsen of een schutting laten plaatsen?
Een schutting plaatsen, is een precies klusje. Natuurlijk moet de schutting stevig staan, want na een flinke storm is het wel zo fijn als de schutting nog goed op zijn plek staat. Ook moet de schutting netjes waterpas komen te staan, want als de schuttingdelen niet perfect op elkaar aansluiten, kan uw zuurverdiende investering in één klap teniet worden gedaan. Nauwkeurigheid is dus erg belangrijk. Bent u zelf niet zo handig? Schakel dan voor deze klus een vakman in, zoals een hovenier. Dit biedt extra zekerheid.
Wat moet een schutting plaatsen kosten?
U vraagt zich wellicht af wat een schutting plaatsen gaat kosten. De prijs is afhankelijk van een aantal factoren:
- Het aantal meters waar de schutting moet komen te staan.
- Materiaalsoort. Gaat u een hout beton schutting plaatsen of laat u een composiet schutting plaatsen.
- Moet er een poort in de schutting komen.
- Montagekosten bij het laten plaatsen van de schutting.
Wilt u de klus uitbesteden en de schutting laten plaatsen door een hovenier? Vraag dan verschillende offertes aan.
Schutting plaatsen tips
Gaat u zelf een schutting plaatsen? Dan volgen hier nog wat tips:
1) Overleg met buren
Voordat u een schutting gaat zetten, overlegt u natuurlijk met uw buren. Wellicht willen ze meedoen en kunt u de kosten delen. Is dit niet het geval, plaats de schutting dan op uw erfgrens (niet op de grond van uw buren), zodat er later geen onenigheid kan ontstaan. Let op op de wetgeving rondom de maximale hoogte van een schutting.
2) Maak een tekening
Voordat u zelf een schutting plaatsen gaat, is het verstandig om een tekening of schets te maken. Zet de situatie van het plaatsen van de afscheiding op papier. Zo heeft u alvast een beeld bij hoe het worden gaat. De schets kunt u tevens aan uw buren tonen.
3) Materialen
Verzamel van tevoren alle materialen die u nodig heeft. Denk aan een grondboor, hamer, zaag, waterpas, schuttingdelen, palen, eventueel snelbeton om de schutting palen na het plaatsen te verankeren en natuurlijk de bevestigingsmaterialen. Tot slot zijn een paar helpende handjes ook niet verkeerd. Met twee personen gaat een schutting plaatsen gemakkelijker en een stuk sneller.
© DenBoma - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen