Bestrating verwijderen

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wanneer u hebt besloten om de tuin eens flink op de schop te doen, kan het nodig zijn om eerst bepaalde oude elementen te verwijderen. Planten en bomen die in de weg staan, zullen het veld moeten ruimen voor iets nieuws. Ook het verwijderen van de vorige bestrating kan een rol spelen in het inrichten van uw nieuwe tuin. Het verwijderen en afvoeren van bestrating is vaak een zware klus die veel mensen wellicht liever uitbesteden. Houdt u van aanpakken en wilt u toch zelf aan de slag? Dat kan natuurlijk! In dit artikel leest waar u rekening mee moet houden als u oude bestrating uit de tuin gaat verwijderen.

Bestrating verwijderen en afvoeren

Het verwijderen van bestrating bestaat eigenlijk uit twee belangrijke onderdelen: het losmaken van de bestrating en het afvoeren daarvan. Afhankelijk van de hoeveelheid tegels die u gaat verwijderen, kunt u hier best een paar dagen zoet mee zijn.

Bestrating verwijderen

Ligt uw bestrating aan een stuk open grond zoals aarde met beplanting of een gazon? Dan begint u het beste met het verwijderen van de buitenste ring van tegels. Gebruik een stevige schop en zet die onder een tuintegel om de tegel als het ware omhoog te wippen. Op die manier werkt u steeds van buiten naar binnen tot de bestrating volledig is verwijderd.

Het kan ook zijn dat de huidige bestrating is omgeven door tegels en er dus geen aarde of gras langs de randen ligt. In dat geval raden we u af om de schop ertussen te zetten en tegels los te wrikken. Het zou namelijk jammer zijn als u op die manier de tegels van de omliggende zone zou beschadigen. Om een beginnetje te maken zult u dus eerst ruimte tussen de zones moeten maken. Een paar centimeter is al genoeg. Haal bijvoorbeeld met een schroevendraaier het zand uit de voegen van de tuintegels weg, zodat één tuintegel voorzichtig omhoog getild kan worden. Zodra er een begin is gemaakt kunt u andere tegels volgens de bovengenoemde methode met de schep verwijderen.

Let op: Wanneer u teveel druk op de tuintegels zet kunnen deze barsten. Als u de tegels wilt hergebruiken, verkopen of weggeven, is dat natuurlijk zonde. Ook afvoeren is een stuk makkelijker als het om intacte tegels gaat. Het is belangrijk om regenpijpen te ontzien. Ze zijn vaak van plastic en kunnen breken wanneer stenen er te hard tegenaan drukken. Probeer daarom druk op de tegels te allen tijde te voorkomen voor zo min mogelijk schade.

Bestrating laten verwijderen? Offertes aanvragen

Oude bestrating afvoeren

Wanneer oude bestrating wordt verwijderd, moeten de vrijkomende stenen of tegels worden afgevoerd. Mogelijk kunt u deze tuintegels in uw nieuwe tuin op een andere plek hergebruiken. Echter in veel gevallen blijft een (groot) deel van de tuintegels over en zult u deze zo snel mogelijk moeten afvoeren. Het afvoeren is een klus die nogal eens wordt onderschat. Tegels zijn zwaar en een aanhanger is dan snel overladen.

De meest eenvoudige manier voor het gratis afvoeren van bestrating is deze op te laten halen door iemand die de tuintegels zelf kan gebruiken. Zet de tegels bijvoorbeeld te koop op marktplaats of bied ze gratis aan. Dit kost u de minste moeite, u maakt er een ander blij mee en u verdient er wellicht zelfs nog iets aan. Het is vrij algemeen geaccepteerd dat de ophalende partij zorg draagt voor het hele afvoeren, inclusief transportmiddelen als aanhangers etc.

Bestaat de oude bestrating na het verwijderen vooral uit puin of is er niemand die de tuintegels wil overnemen? Dan moet de bestrating worden afgevoerd. U kunt de tegels in dat geval kwijt bij de gemeente. Gebruik voor het vervoeren van de tuintegels grote auto of bus en/of een stevige aanhangwagen. In sommige gemeenten kunt u de bestrating laten afvoeren, zodat u deze niet zelf hoeft te vervoeren. Dat scheelt enorm. Goed om even na te vragen dus!

Oude bestrating afvoeren? Container huren

Tenslotte kunt u er ook voor kiezen om een afvalcontainer te huren om de oude bestrating af te voeren. Deze containers worden bij u thuis afgeleverd en worden na het vullen ook weer opgehaald.

TIP: Denk om uw lichaam. Het werken met bestrating is een zware klus waarvoor u al snel langere tijd de verkeerde lichaamshouding aanneemt. Plan daarom goed vooraf hoe u de stenen met zo min mogelijk fysieke inspanning van A naar B krijgt. Gebruik hulpmiddelen zoals steekkarretjes en kruiwagens. Voorkom extreme en langdurige rugbelasting door zoveel mogelijk met een rechte rug te werken en vanuit uw knieën te tillen. Neem tussendoor regelmatig pauze.

Kosten voor het verwijderen van bestrating

Ziet u het verwijderen en afvoeren van de bestrating niet zitten? Dan kunt u dit uiteraard ook uitbesteden aan een vakman. In veel gevallen zijn hier goede afspraken over te maken met de hovenier of stratenmaker die de nieuwe tuinplannen komt uitvoeren. Bespreek dit dus vooraf en vraag eventueel offertes op bij verschillende partijen. Het verwijderen van bestrating kost op deze manier wat meer geld, maar bespaart u daarentegen wel tijd en moeite.

Bestrating laten verwijderen? Offertes aanvragen

Bestrating verwijderen

© style-photo - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen