Sterroetdauw bestrijden

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Zwarte stervormige vlekken op de bladeren van uw planten? Dan kan sterroetdauw zijn; een schimmelziekte die onder buitenplanten schade aanricht. Het is goed om sterroetdauw actief te bestrijden. Door op tijd in te grijpen, wordt een hardnekkige besmetting voorkomen. Maar hoe gaan we sterroetdauw dan effectief te lijf? Welke middelen hebben we ter beschikking? Lees er alles over in dit artikel.

Wat is sterroetdauw?

Sterroetdauw is een schimmelziekte die vooral de roos en de laurier treft. De officiële naam is Diplocarpon Rosae. De ziekte wordt ook vaak blackspot genoemd. Het is een schimmelziekte die, in tegenstelling tot roetdauw, vooral onder buitenplanten voorkomt. Binnenplanten zijn dus relatief veilig voor deze schimmelziekte.

Bij vochtig weer zijn de omstandigheden voor sterroetdauw ideaal en verspreidt de ziekte zich sneller. Sterroetdauw trekt bladluizen aan die zich tegoed doen aan de sporen van de schimmel. Omdat het lastig is om sterroetdauw te bestrijden, is het beter om aan preventie te doen.

Sterroetdauw herkennen

Sterroetdauw treft de bladeren en soms de stengels van de plant. Een plant die last heeft van sterroetdauw begint donkerpaarse of donkerbruine vlekken op de bladeren te vertonen. Vaak hebben die vlekken een onregelmatige, grillige stervorm. Na een tijdje worden de getroffen bladeren geel en vallen ze af. Wanneer die bladeren op de grond blijven liggen, kunnen ze een bron van besmetting blijven. De plant kan dan steeds opnieuw besmet raken.

Voorkomen van sterroetdauw

Het is lastig om sterroetdauw te bestrijden. Daarom is het beter om de ziekte zoveel mogelijk te voorkomen. Dat doen we door de afgevallen bladeren en resten van dode planten met enige regelmaat te verwijderen. Vooral in de herfst. Het helpt ook om besmette stukken van een plant te snoeien en ze direct uit de tuin te verwijderen.

Schimmelinfecties gedijen goed bij vocht en warmte, dus moeten we proberen te voorkomen dat de planten langdurig nat zijn. Zorgen voor een goede ventilatie is dus essentieel.

Planten die de juiste voeding krijgen, zijn weerbaarder. Zorg dus voor de juiste meststof. Er wordt gesuggereerd dat het toevoegen van een beetje bier wonderen doet tegen de schimmel.

Tot slot zijn er verschillende middelen op de markt die preventief werken tegen sterroetdauw.

Sterroetdauw bestrijden

Is er toch veel sterroetdauw op de planten ontstaan? Dan is het tijd om de sterroetdauw te bestrijden. Het is vooral belangrijk om losse bladeren en andere resten op tijd tussen de planten uit te harken. De stukken die besmet zijn moeten ruim worden gesnoeid.

Vaak zijn de sporen nog oppervlakkig aanwezig op het blad. Ze kunnen dan worden weggepoetst. Maak een doekje vochtig met lauw water en veeg de schimmels voorzichtig weg. Herhaal de behandeling nog een keer om er zeker van te zijn dat alles weg is. Daarna is het belangrijk om de plant te behandelen tegen bladluis.

Om sterroetdauw te bestrijden kunt u eventueel ook gebruik maken van bestrijdingsmiddelen. Kies dan voor middeltjes als Ortiva, Signum of Collis. Deze middelen werken voornamelijk preventief tegen schimmels en zullen de verspreiding afremmen.

Een goed sterroetdauw huismiddel is een lepeltje bitterzout bij de planten. Ook kalk strooien en voldoende bemesten heeft een gunstig effect op de plant. Is uw plant ernstig aangetast? Dan kunt u de plant eventueel ook met heermoesthee bespuiten.

Sterroetdauw bestrijden

© Bondlva - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen