Haagwinde bestrijden en verwijderen
Haagwinde (Calystegia sepum), ook wel pispotje genoemd, is één van de meest hardnekkige onkruiden in de Nederlandse tuin. De plant groeit razendsnel en laat zich niet eenvoudig verwijderen. Laat u de haagwinde zijn gang gaan? Dan neemt de plant met gemak de hele tuin over. In dit artikel delen we daarom handige tips om de haagwinde zo effectief mogelijk te bestrijden.
Wat is Haagwinde?
Op het eerste oog is de Haagwinde best een mooie plant. De klimmende plant slingert zich overal omheen en bloeit met trechtervormige witte bloemen. Vanaf het moment dat de haagwinde in het vroege voorjaar de kop opsteekt, werkt het onkruid aan een stevig netwerk van lange, witte wortels. Zelfs als er boven de grond niets te zien is kunnen de wortels diep onder de grond al door de hele tuin verspreid zijn. De wortels van de Haagwinde zijn winterhard en groeien ondergronds vrijwel overal doorheen. Geen wonder dat het bestrijden van de haagwinde zo lastig is.
Haagwinde verwijderen met de hand
Het lijkt een goede keus om de haagwinde, zodra deze opkomt, met de hand te verwijderen. Niets is echter minder waar. Wanneer u de plant uit de grond trekt, breken de wortels. Hierdoor blijven er vrijwel altijd stukken wortel onder de grond achter. Uit ieder breekpunt ontstaat vervolgens een nieuwe plant. Handmatig verwijderen bevordert dus de verspreiding van de haagwinde. En dat is precies het tegenovergestelde van wat u zou willen bereiken. Haagwinde bestrijden door deze handmatig te verwijderen raden wij dan ook af.
Haagwinde bestrijden met azijn
Azijn is een veelgebruikt huis-tuin-en-keukenmiddel tegen onkruid. Helaas is het tegen de haagwinde weinig effectief omdat het niet tot de wortels zal intrekken. Boven de grond sterft de behandelde plant wellicht af, maar ondergronds groeit de haagwinde onverminderd voort.
Haagwinde bestrijden met MCPA
Haagwinde bestrijden doet u het beste met grof geschut. Een goed voorbeeld daarvan is MCPA. Dit chemische bestrijdingsmiddel werkt uitstekend tegen hardnekkig onkruid. Daarin schuilt echter ook een nadeel: Het giftige spul kan een gevaar vormen voor vijvers en grondwater. Voor het bestrijden van haagwinde is het echter zeer effectief.
Wanneer u MCPA op het blad van de haagwinde spuit, wordt het middel door de bladeren van de plant opgenomen. Vervolgens trekt het gif verder de plant in en doodt het de wortels. Met MCPA pakt u de haagwinde dus aan bij de bron. Na slechts één of twee behandelingen zult u zien dat het aantal overgebleven haagwindes een stuk minder is geworden. Brutale planten die toch nog de kop opsteken kunt u direct aanpakken.
Haagwinde bestrijden met glyfosaat
Glyfosaat is één van de werkende bestanddelen in onkruidverdelgers zoals round up. Een middel dat, bij het bestrijden van haagwinde, zeer geschikt blijkt te zijn. Besproei de planten of stip de bladeren aan met het bestrijdingsmiddel en wacht geduldig tot de glyfosaat zijn werk doet. Dit kan zo’n 2 à 3 weken duren. De glyfosaat zal de haagwinde van binnenuit vernietigen en ook de wortels laten afsterven. Let bij het gebruik van round up wel op dat het middel niet op omringende planten terecht komt. Het zou zonde zijn als die door de behandeling ook het loodje leggen.
Haagwinde vernietigen
Omdat haagwinde zelfs uit een heel klein stukje wortel een nieuwe plant kan laten opkomen, is het belangrijk alle resten van een verwijderde plant écht weg te doen. Restjes die onverhoopt op de composthoop of elders in de tuin terecht komen, zullen in no-time weer gaan groeien. Stop plantenresten van de haagwinde daarom altijd in een afgesloten vuilniszak of vernietig de verwijderde plantendelen om verspreiding te voorkomen.
© Manka - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen