Distels bestrijden
Distels staan hoog in het lijstje van hardnekkig onkruid. De plant verspreidt zich razendsnel en is moeilijk te bestrijden. Door geduldig aan de slag te gaan en meerdere manieren van bestrijding te combineren, zult u de stekelige plant langzaam maar zeker uit uw tuin verdrijven. In dit artikel geven we een aantal handige tips.
Over de distel
Distels zijn lage, stekelige planten met soms paarse of witte bloemen. Het onkruid duikt vaak op tussen planten of bestrating, bij voorkeur op een voedselrijke groeiplaats. Het bestrijden van distel is lastig, omdat de plant veel zaden heeft en zich daarmee ontzettend snel vermeerdert. Hoe eerder u erbij bent qua bestrijding, hoe beter. Door opkomende distels direct aan te pakken, zorgt u dat andere planten en bloemen voldoende ruimte houden om te groeien en beperkt u de schade.
Distels handmatig verwijderen
Als u kijkt naar de stekelige bladeren van de distel, staat u wellicht niet te popelen om die met de hand uit de grond te trekken. Het klusje wordt bovendien nog lastiger gemaakt door de stevig in de grond verankerde penwortels. Toch is het handmatig verwijderen van distels heel effectief. U kunt handschoenen dragen om uw handen te beschermen. Gebruik verder een mes of een distelstok en steek daarmee rondom de plant in de grond vlak naast de distelwortel tot u de plant los kunt schudden. Zo heeft u de meeste kans dat u de hele wortel kunt verwijderen. Alle stukjes wortel die in de grond achterblijven, kunnen opnieuw uitlopen. Stop alle plantdelen die u verwijderd heeft direct in een vuilniszak om verspreiding te voorkomen en reinig tuingereedschap grondig met water en zeep. Het zou zonde zijn als er zaadjes op het gereedschap achterblijven die later weer tot planten kunnen uitgroeien in uw tuin.
Bij het handmatig verwijderen van distels is het aan te raden scheuten te verwijderen voordat de zaden rijpen. Zo krijgt het onkruid geen kans om zich vroegtijdig te vermenigvuldigen. Hoe vaker u distels uit de tuin verwijdert, hoe zwakker de plant wordt.
TIP: Gaat u distels handmatig verwijderen? Doe dit dan na een regenbui. De grond is dan een stuk zachter en dat maakt het makkelijker om de wortels los te krijgen.
Distels maaien
Heeft u veel distels in het gazon? Dan kunt u de distels bestrijden door te maaien. Dit doet u in ieder geval vlak voor de bloei, als de bloemkoppen nog dicht zijn (eind juni - begin juli). Maait u te vroeg? Dan zal de distels nog een tweede keer bloemkoppen vormen in augustus of september. Zorg dus dat u dan nogmaals maait. Vlak voor de bloei zijn de planten zwakker en hebben ze weinig voedselreserves in de wortels. Wanneer u in voorjaar en zomer sowieso het gazon regelmatig maait, weet u zeker dat u de distels op tijd bestrijdt.
TIP: Maai distels vlak voor een flinke regenbui. De afgesneden stelen worden dan blootgesteld aan een grote hoeveelheid water. Hierdoor kunnen schimmels en ziekten de wortels aantasten.
Distels bestrijden met concurrerende planten
Distels groeien graag in voedzame bodem en stelen daar de voedingsstoffen die andere planten ook goed zouden kunnen gebruiken. Diezelfde tactiek kunt u ook andersom toepassen om de distel te bestrijden. Meerjarige grassen voorkomen dat distels voedingsstoffen krijgen. Vooral luzernegras is hiervoor erg geschikt. Voordat de distel ook maar de kans krijgt om te ontkiemen, neemt luzernegras al voedingsstoffen uit de aarde op. Hierdoor verdwijnen niet directe alle distels, maar als langetermijnstrategie is het een zeer effectieve manier om distels te bestrijden.
Distels bestrijden met azijn
Azijn is een huis-tuin-en-keukenmiddel dat veel wordt gebruikt in de strijd tegen onkruid. Spuit schoonmaakazijn op de distels tot deze kletsnat zijn. Na enkele dagen tot een week sterft de plant af en kunt u deze verwijderen. Omdat distels zeer hardnekkig zijn, zal het onkruid in eerste instantie relatief snel weer opkomen. Pas na enkele groeiseizoenen is het wortelsysteem zo verzwakt dat het volledig uitdroogt en afsterft. Geen snelle oplossing dus, maar wel effectief.
Distels bestrijden met bestrijdingsmiddelen
Loopt de hoeveelheid distels in de tuin uit de hand? Dan kan het slim zijn om deze met chemische middelen te bestrijden. Dit spuit u, net als azijn, op de bovengrondse delen van de distel. Een nadeel van deze bestrijdingsmethode is dat ook omringende planten door het bestrijdingsmiddel kunnen worden gedood. Zeker in het gazon is het onvermijdelijk dat u behalve de distel ook het gras raakt. Behandelde planten zullen na verloop van tijd verdorren en bruin worden. Zodra het middel tot de wortels is doorgedrongen kunt u de plant verwijderen.
TIP: Dek omringende planten af om deze tegen het bestrijdingsmiddel te beschermen.
© AP-images - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen