Wat zijn onderhoudsvriendelijke materialen voor tuinmeubels?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Bent u van plan om nieuwe tuinmeubilair, zoals een nieuwe loungeset, aan te schaffen? Denk dan goed na over voor welk materiaal u kiest. Het gaat namelijk niet alleen om de looks. De verschillende materialen waarin tuinmeubels worden aangeboden, verschillen erg van elkaar als het gaat om onderhoud. Sommige tuinmeubels hebben alleen af en toe een sopje nodig en kunt u gemakkelijk heel het jaar buiten laten staan. Andere hebben meer aandacht nodig en kunt u beter binnen opbergen. Wij vertellen welke materialen het meest onderhoudsvriendelijk zijn.

Kunststof

Kunststof is een absolute favoriet. Het heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Af en toe schoonmaken met een simpele allesreiniger is voldoende. U kunt de meubels het hele jaar door buiten laten staan.

Goede kwaliteit kunststof zal ook niet snel verkleuren door de zon. Als u voor de goedkoopste kunststof meubels kiest, loopt u wel het risico dat u na een tijdje kleurverschil ziet.

Een extra voordeel is dat kunststof lekker licht is, waardoor u de stoelen makkelijk optilt.

Aandachtspunt:

  • Kunststof tuinmeubilair kan flink verschillen in prijs en kwaliteit.

Kunststof met houtlook

Wilt u het onderhoudsgemak van kunststof, maar de uitstraling van hout? Kies dan voor kunststof tuinmeubels met een houtlook. Deze meubels geven uw terras extra sfeer en gezelligheid.

U hebt precies dezelfde voordelen als bij normaal kunststof: makkelijk schoon te maken en weerbestendig. Verder geen onderhoud nodig.

Aandachtspunt:

  • Ga voor goede kwaliteit tuinmeubels met een realistische houtlook. Een houtlook waarbij u meteen al ziet dat het eigenlijk plastic is, kan een goedkope uitstraling geven.

Wicker (kunststof riet)

Nog een variant van kunststof tuinmeubels is wicker, ook wel kunststof riet genoemd. Loungesets van wicker hebben een natuurlijke en stijlvolle uitstraling, die bij allerlei tuinstijlen goed past.

Het is ook weer licht van gewicht en weerbestendig. Qua onderhoud hoeft u het alleen maar schoon te maken met een simpel sopje.

Aandachtspunt:

  • Het schoonmaken van Wicker kost meestal net iets meer tijd dan bij andere kunststof meubels, omdat het oppervlak niet glad is.

Aluminium

Wilt u metalen tuinmeubilair? Dan is aluminium een aanrader. Aluminium loungesets zijn erg populair, want het roest niet, zelfs niet in vochtige omstandigheden. Het is dus ideaal voor buitengebruik. U kunt deze tuinmeubels het hele jaar buiten laten staan.

Een ander groot voordeel van aluminium is dat het heel licht is, waardoor u de meubels makkelijk kunt verplaatsen. Qua onderhoud hoeft u niet meer te doen dan af en toe een schoonmaakbeurt met allesreiniger.

Aandachtspunt:

  • Aluminium meubels kunnen gevoelig zijn voor krassen.

Roestvrij staal

Rvs is zeer sterk en kan veel gewicht hebben zonder door te buigen. Het is wel vrij zwaar, waardoor u de meubels minder makkelijk verzet. Qua onderhoud is het ook weer simpel: alleen af en toe een sopje.

Rvs tuinmeubels hebben een mooie strakke uitstraling en passen goed bij een moderne tuininrichting.

Aandachtspunt:

  • Rvs tuinmeubels kunnen gevoelig zijn voor krassen.

Hout

Hout is prachtig. Het geeft uw terras veel sfeer en karakter. Maar het is niet onderhoudsvriendelijk. Hoeveel werk je er precies aan hebt, hangt af van de houtsoort en de afwerking.

De meeste houtsoorten hebben regelmatig onderhoud nodig. Bijvoorbeeld schuren, beitsen of in de olie zetten. Als u houten tuinmeubels niet goed verzorgt, kan het hout aangetast worden door vocht.

Aandachtspunt:

  • Hout heeft van alle tuinmeubel materialen het meeste onderhoud nodig. Hout is ook vrij prijzig.

Onderhoudsvriendelijke materialen voor tuinmeubels

© bubutu - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen