Wilgen knotten
De knotwilg is een bekende verschijning in het Nederlandse landschap, u ziet ze vaak terug in de polder of langs de oevers van sloten. Knotwilgen zijn tegenwoordig echter ook populair in tuinen, ze passen bijvoorbeeld heel goed in een landschappelijke tuin. Wilgen groeien echter erg snel, en om te voorkomen dat ze te groot worden zult u ze moeten snoeien. In dit artikel leest u alles dat u moet weten over wilgen knotten en knotwilgen snoeien.
Wat is een knotwilg?
Een knotwilg is een wilg die een aantal jaren na het planten op ongeveer twee meter hoogte wordt afgezaagd, en daarna wordt de wilg iedere drie tot vijf jaar geknot door nieuw uitgelopen takken weg te snoeien, waardoor de kenmerkende knot ontstaat. Vroeger gebeurde dit omdat de takken gebruikt konden worden voor veel verschillende doeleinden, zoals het maken van afscheidingen en beschoeiing of gebruiksvoorwerpen zoals gevlochten manden. Tegenwoordig is dat echter niet meer rendabel, en zijn het voornamelijk overheden en organisaties op het gebied van natuurbehoud die zich nog bezighouden met het knotten van wilgen, om zo te voorkomen dat de knotwilgen uit ons landschap verdwijnen.
Hoe knot je een wilg?
Voor het knotten van wilgen heeft u een snoeischaar en eventueel een snoeizaag nodig. Dunne takken kunt u met de snoeischaar afknippen tot op de knot zelf. Voor dikkere takken kunt u de snoeischaar niet gebruiken en zult u de snoeizaag nodig hebben. Zaag de dikke takken eerst tot op ongeveer twintig centimeter van de knot af en niet gelijk aan de knot zelf. Deze takken zijn namelijk zwaar en wanneer u deze te dicht op de knot afzaagt is de kans op scheuren in de knot erg groot. Wanneer u alle dikke takken op deze wijze heeft afgezaagd kunt u daarna de laatste twintig centimeter van deze takken ook wegzagen, om zo een mooie knot te krijgen.
Wanneer wilgen knotten?
U kunt een knotwilg ieder jaar snoeien, maar over het algemeen gebeurt dit eens in de drie tot vijf jaar. In de wintermaanden van november tot maart kunt u wilgen knotten, maar vanwege de kleinere kans op vorst is de beste periode eigenlijk eind februari of maart. Het groeiseizoen van de wilg loopt namelijk van april tot en met november, en als u de wilg in deze periode knot neemt u de zuurstofproductie ineens weg, waardoor de stam van de knotwilg erg zwak wordt en zal afsterven.
Waarom een knotwilg snoeien?
Wanneer eenmaal is begonnen met het knotten van een wilg, dan kan daar ook niet meer mee worden gestopt. Wilgen groeien namelijk erg snel, en wanneer een knotwilg niet op tijd wordt geknot dan groeit de kruin op de knot sterk uit. De takken van de knotwilg worden dan zo zwaar dat de boom kan inscheuren of zelfs omvallen.
© MabelAmber - pixabay.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen