Hovenier worden: in dienstverband of als zzp’er
Ben jij graag buiten, zoek je werk dat je met je handen doet en vind je het leuk om bezig te zijn met het aanleggen en onderhouden van tuinen, parken en andere groenvoorzieningen? Dan kun je hovenier worden.
Iedere dag aan het werk met de zon op je bol, fluitende vogels om je heen en de geur van versgemaaid gras in je neus. Voor een hovenier is dit de werkelijkheid. Het beroep uitoefenen kan in dienstverband, bijvoorbeeld bij de gemeente of een hoveniersbedrijf, of als zelfstandig ondernemer.
Werken in dienstverband
Voor hoveniers in dienstverband is er momenteel voldoende werk te vinden. Dit kan als uitzendkracht, stagiaire of in loondienst bij een grotere onderneming. Daarbij werk je meestal in teams en bestaan de eerste taken vooral uit het schoffelen, snoeien, opruimen en maaien. Maar doe je dit goed en toon je dat je meer kunt, dan kun je ook aan de slag met aanvullende zaken als het maken van tuinplannen of klein metselwerk.
Bij een fulltime baan ligt het startsalaris rond de 2.000 euro, maar met wat ervaring kan dit oplopen naar 3.000 euro. Als meewerkend hovenier heb je dan al een aardig salaris, al is er geen maximum en kun je zeker doorgroeien als je jezelf specialiseert.
Hovenier is een vrij allround beroep. De taken zijn divers, maar er zijn ook diverse specialisaties mogelijk. Zo kun je je specialiseren in bijvoorbeeld:
- Beplantings- en belichtingsplannen maken: Aan de hand van de wensen van je opdrachtgever dokter jij uit waar de planten en de lampen komen te staan.
- Werken aan constructies: Ben jij handig? Dan kun je denken aan het leggen van tegels en het bouwen van tuinhuisjes en prieeltjes.
- Aanleggen van gras, bloemen en planten: als hovenier ben jij degene die parken en tuinen voorziet van strakke grasmatten, mooie bloemen en planten.
- Gezondheid van planten en bomen controleren: Ben jij handig met je handen maar ook niet bang voor een beetje theoretische kennis? Specialiseer je dan in het controleren van planten en bomen. Leer hoe je een zieke plant of boom opknapt, of wanneer je deze beter kunt verwijderen om verdere problemen tegen te gaan.
Starten als zzp’er
Wil jij direct als expert aan de slag? Dan kun je beter als zelfstandige starten. Wanneer je als zelfstandige werkt kun je met je eigen website en marketing laten zien waar jij blij van wordt. Hovenier is een vrij beroep, dus iedereen mag het worden. Er zijn geen verplichte diploma’s of vergunningen nodig.
Al is het natuurlijk handig als je bij de start al wel wat ervaring of kennis hebt. Veel hoveniers volgen eerst een MBO-opleiding in de groenvoorziening. Verder kun je wat ervaring opdoen, bijvoorbeeld door stage te lopen bij een hoveniersbedrijf, voordat je als hovenier start.
Als zelfstandige moet je jouw onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook moet je een boekhouding opzetten, en moet je zelf je gereedschap en klussen regelen. Voor klanten kun je eenvoudig zelf wat mensen, verenigingen of huizen met grote tuinen benaderen maar je kunt ook een eigen website of advertenties maken.
Opstartkosten voor gereedschap en afvalverwerking
Als zelfstandige verwacht de klant dat jij alle benodigdheden zelf regelt. Je hebt dus wel veel gereedschap nodig als hovenier. Ook heb je meestal vrij veel tuinafval, waarvan de klant meestal verwacht dat jij dit opruimt. Als je dit bij de gemeente brengt moet je hier als professional voor betalen.
Dit betekent dat je van te voren aardig wat zaken moet financieren. Daarnaast krijg je te maken met vaste kosten van een onderneming, zoals verzekeringen, een zakelijke rekening, telefoon of werkplek met een bureau en laptop, voor het verwerken van alle administratie. Heb jij al wat klanten op het oog en al voldoende gereedschap? Dan kun je vandaag van start. Zo niet, dan is het een goed idee om eerst wat ervaring op te doen in dienstverband voordat je als zelfstandige begint.
© photography33 - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen