Tuinkalender - tuinonderhoud in juli
Met de zomerse hitte in volle gang is juli een belangrijke maand voor de tuin. Hoe houdt u uw tuin gezond en bloeiend? In deze tuinkalender zetten we het tuinonderhoud voor juli voor u op een rij.
Gazonverzorging
In juli is het vaak warm en droog. Het gazon heeft dan wat extra aandacht nodig. Dit kunt u deze maand voor uw gazon doen:
- Geef uw gazon een of twee keer per week veel water als het droog weer is. Enkele keren veel water geven is beter dan iedere dag een beetje. Het bewateren kunt u het beste in de vroege ochtend doen.
- Het gras groeit in deze maanden snel. Maai daarom regelmatig. Een keer per week is een goed uitgangspunt. Vanwege de hitte kunt u het gras beter niet te kort maaien. Houd het bij vijf tot zeven centimeter.
- Belucht uw gazon door kleine gaatjes te prikken. Zo groeit het gras beter.
- Werk de randen van het gazon bij om uw tuin een nette uitstraling te geven.
- Bemesten en bijzaaien kunt u beter niet in juli doen. Dit kan in het najaar weer.
Snoeien
Er kan in juli zeker gesnoeid worden, maar wees wel voorzichtig. Snoei niet op erg zonnige dagen. De planten kunnen anders beschadigd raken.
Dit snoeiwerk is er in juli te doen:
- Hulst
- Buxus
- Rozen
- Rododendrons
- Bruidsbloem
- Fruitbomen
- Esdoorn
Goed om te weten: u kunt niet alle planten in juli snoeien. Er is ook veel groen waarbij snoeien in het voorjaar of najaar beter is. Controleer dus altijd wat de beste timing is voor uw planten, struiken en bomen.
Wieden
Het onkruid schiet uit de grond deze maand. Wied daarom minimaal een keer per week. Zo voorkomt u dat het gaat woekeren. Als u er niet op tijd bij bent, verspreidt het onkruid zich snel.
Heeft u een grote tuin? Of vindt u het wieden gewoon een vervelende klus? Dan kunt u er ook voor kiezen om iedere dag een klein stukje te doen in plaats van één grote beurt in de week.
Moestuintips
De moestuin is lekker productief deze maand. U kunt volop genieten van uw oogst. Dit is er allemaal te doen in de moestuin:
- Zaaien. Voor onder andere kolen, winterwortelen, radijs, bonen en courgette is juli een goede tijd.
- De temperaturen kunnen hoog oplopen, wat betekent dat uw planten regelmatig water nodig hebben. Geef vroeg in de ochtend water om verdamping te minimaliseren.
- Geef uw planten wat extra compost.
- Breng mulch aan rond uw planten. Dit helpt om vocht vast te houden en onkruid tegen te gaan. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld stro, grasresten of houtsnippers.
- Onkruid concurreert met uw moestuinplanten om water en voedingsstoffen. Houd het onkruid wieden daarom goed bij.
- Juli is een maand waarin ziekten en plagen vaak voorkomen. Controleer uw planten daarom op tekenen van problemen zoals gele bladeren, schimmels of insectenschade.
Vijveronderhoud
In de warme maanden is het extra belangrijk om goed voor uw vijver te zorgen. Dit zijn belangrijke klusjes voor juli:
- Zorg voor voldoende schaduw met drijfplanten of een schaduwdoek.
- Snoei drijfplanten die te veel gaan woekeren.
- Haal dode bladeren en planten(delen) uit de vijver.
- Controleer en reinig de filters van uw vijverpomp.
- Door verdamping kan het waterpeil van uw vijver dalen. Vul regelmatig bij. Doe dit langzaam om temperatuurschommelingen voor de vissen te voorkomen.
- Algen doen het erg goed bij de zomerse temperaturen. Verwijder algen daarom regelmatig. U kunt eventueel ook een biologisch algenbestrijdingsmiddel gebruiken.
Extra klusjes
Heeft u nog tijd en zin om te tuinieren over? Hier wat ideeën voor extra klusjes in de tuin:
- Voeg meer kleur toe aan uw tuin door zomerbloeiers zoals dahlia's en gladiolen te planten.
- Voeg indien nodig verse potgrond toe bij planten in potten en bakken.
- Begin een composthoop of compostbak als u die nog niet heeft.
- Geef tuinmeubelen een grote schoonmaakbeurt.
- Slakken kunnen een plaag zijn in de zomer. Zet slakkenvallen of gebruik biologische slakkenkorrels om uw planten te beschermen.
© NinaMalyna - depositphotos.com
Offertes aanvragen
Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!
Offertes aanvragen