Adderwortel is een vaste plant uit de Polygonaceae familie en het geslacht Duizendknoop (Persicaria) en er staan 2 verschillende soorten in onze plantengids.
De bloeitijd van een Adderwortel ligt in mei, juni en juli en de bloemen zijn roze van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 70 centimeter en 70 centimeter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De adderwortel moet gesnoeid worden nadat de bloeiaren zijn uitgebloeid. In september kunnen ze worden afgeknipt. Deze plant woekert en daarom is het noodzakelijk om hem af en toe te corrigeren. Het voorzichtig corrigeren van de plant kunt u het beste in het voorjaar doen.
De adderwortel heeft een opgaande groeiwijze en daardoor komen de gevormde bloeiaren mooi boven het blad uit. Tijdens de bloeitijd van mei tot augustus kunnen ze wel een meter hoog worden.
Zet meerdere adderwortels bij elkaar en snoei ze niet te veel. In een wat grotere groep komen deze planten goed tot hun recht. De licht roodpaarse bloemen geven een mooi beeld in de tuin.
Het is een mooie borderplant, maar kijk ook of u ze kunt plaatsen langs een vijver of waterloopje. De adderwortel is woekerend, maar toch vrij gemakkelijk te onderhouden. De vochtigheid van de adderwortel is zeer groot en daardoor doet die het goed bij water in de buurt.
De Latijnse naam van de adderwortel is Persicaria bistorta. De naam van de plant is afgeleid van de slangachtige wortel. De soortaanduiding bistorta wijst in de richting, het betekent dat het tweemaal is gedraaid en dat zie je terug in de plant.
De adderwortel heeft geen bijzondere verzorging nodig. Houd wel genoeg afstand tussen de adderwortels. De adderwortels moeten namelijk genoeg ruimte hebben om te groeien en ook genoeg water hebben.
Bij het aanplanten van lage adderwortels moet er een afstand van 20 tot 30 centimeter zijn. Houd bij het aanplanten van middelhoge adderwortels 40 tot 50 centimeter tussen de planten aan. Gemiddeld moet je bij hoge adderwortels 80 centimeter tussen de planten houden.
De adderwortels stellen dus niet veel eisen aan de grond waar ze op groeien. Het is alleen wel belangrijk dat de grond goed vochtig is. Geef genoeg water en zet de adderwortels niet vol in de zon.
Stimuleer de groei van de adderwortel door ze in halve schaduwplekken te laten groeien. De plant heeft van zichzelf een groene kleur, maar het krijgt in de bloeiperiode prachtige opvallende bloemen.
Plant de adderwortel in het voorjaar zodat u er in de bloeitijd volop van kunt genieten. De adderwortel is een overblijvende plant uit de duizendknoopfamilie. Adderwortel is een goede onderdrukker voor onkruid.
De prachtige roze bloemen van de adderwortel trekken veel vlinders en bijen aan. De adderwortel kun je gemakkelijk planten omdat het geen bodemspecifieke plant is. Het is wel fijn voor de adderwortel wanneer de bodem fris en wat vochtig is.
De adderwortel is winterhard, maar niet wintergroen: in de winter verliest hij dus zijn bladeren. Maar niet getreurd, ze groeien in het voorjaar terug en dan zie je snel weer nieuwe en frisgroene bladeren.
De vele soorten adderwortels komen uit Europa, Noord-Azië en Noord-Amerika. In Nederland is het zeldzaam om hem tegen te komen. Langs veenriviertjes kun je hem nog wel eens zien.
De plant kent verschillende namen namelijk: addertong, hertstong met bloemen, bloedkruid, miltkruid, longenkruid en naterwortel. Deze benamingen worden ook wel gebruikt voor de plant.
De adderwortel heeft de neiging om zichzelf snel uit te breiden. Dit kunt u gemakkelijk corrigeren door de overige planten uit te steken. Maak ze daardoor in de gewenste vorm om er veel plezier van te hebben.
Wanneer de omvang van de plant te groot wordt dan kan die gedeeld worden. Het delen van de adderwortel gaat ook makkelijk en u kunt dit het beste doen in september of oktober. Steek een stuk van de zijkant en zet die weer terug in de grond.
De adderwortel is een gezonde plant om te eten. De plant wordt al eeuwen gebruikt als wondkruid, als een bloedstelpend middel en ook tegen slangengif. De bladeren zijn zowel rauw als gekookt zeer smakelijk.
De jonge en gekookte bladeren zijn een goede vervanging voor spinazie. De bladeren bevatten veel vitamine A en C. De zaden en de wortelstokken van de adderwortel zijn ook eetbaar.
De adderwortel krijgt niet snel een ziekte. De plant is zeer goed winterhard en verdraagt zowel zeelucht als luchtvervuiling. De adderwortel heeft ook geen last van ongedierte. Het lokt veel vlinders, bijen en andere insecten.
Het is een sterk woekerende plant dus het is belangrijk dat deze wel in de gaten wordt gehouden. Er hoeft geen rekening gehouden te worden met kans op schimmels of andere ziekten.
Een enkele keer kunnen bladluizen de jonge scheuten de planten wat aantasten. De combinatie van azijn en water kan al helpen om het bladluis weg te krijgen. Verder is de adderwortel een fijne plant om in de tuin te hebben.
Koop Adderwortel bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Adderwortel en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.