Passiebloem - Passiflora

Passiebloem (Passiflora) is een plantengeslacht uit de Passifloraceae familie. Voor dit geslacht van heesters staat er 1 plant in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Passiebloem vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Passiebloem online bestellen

Passiebloem snoeien: wanneer & hoe

Passiebloem staat bekend om zijn schitterende bloemen die soms verschillende kleuren hebben. De plant kunt u als vaste plant of als kuipplant in uw tuin hebben. En als u de passiflora in uw tuin heeft, wilt u deze natuurlijk in topconditie houden. Passiebloem snoeien hoort dan ook bij de verzorging van deze plant, want de plant kan behoorlijk hard groeien.

Wanneer passiebloem snoeien, is een veelgehoorde vraag. Het is een beetje afhankelijk of u de plant als vaste of als kuipplant in de tuin heeft staan. Passiebloemen die vast in de tuin staan, kunnen het beste in het voorjaar gesnoeid worden. Zo rond april, mei als de kans op vorst minimaal is. Wanneer er nog vorst komt en u snoeit de passiflora, kan deze beschadigen. Heeft u passiebloem als kuipplant in de tuin (die in de winter naar binnengaat), dan kunt u het beste begin oktober, voor de eerste vorst, snoeien. Dus u snoeit deze passiebloemplant voordat u deze naar binnen haalt.

Hoe passiebloem snoeien, is ook een veelgestelde vraag. Van de plant in uw tuin knipt u zwakke, dode en bevroren takken af. Daarnaast verwijdert u takken die te dicht op elkaar zijn gegroeid en snoeit u de stengels aan de zijkant goed terug. Door regelmatig de zijscheuten te snoeien, bevordert u de groei. Bij de kuipplant die naar binnengaat, verwijdert u oude takken en snoeit u de takjes terug. Gebruik voor het snoeien van passiebloem schoon en scherp snoeigereedschap, zoals een snoeischaar of takkenschaar. Roestig en bot materiaal kan serieuze schade aan de bloem veroorzaken.

Passiebloem verzorging & onderhoud

Passiebloem staat graag op een vochtige, goed waterdoorlatende en matig voedingsrijke bodem. Wees zuinig met het geven van water. Te veel water kan tot ophopend vocht leiden waardoor de wortels kunnen gaan rotten en de passiflora afsterft. In de zomer kunt u wat extra water geven. In de winter is de waterbehoefte gering. Door het bijmengen van organische meststof of tuincompost krijgt passiebloem voedingsstoffen. U kunt in het voorjaar een goede basisbemesting geven. Tijdens de groeiperiode kunt u wat extra bemesten.

De passiebloem bloeitijd is overvloedig en lang. U kunt soms wel van juni tot november van de prachtige bloemen van de passiflora genieten, afhankelijk van welke soort u heeft. De gewone passiebloem is het meest winterhard. De plant kan tijdens strenge winters tot de grond invriezen, maar de kans dat de wortels invriezen is zeer klein. Passiebloem in pot is hier wel gevoelig voor, dus deze kunt u tijdens de winterperiode het beste naar binnenhalen.

Soorten die lichtgevoelig zijn voor vorst kunt u beschermen door de grond af te dekken met stro, blad of takken. Het onderste gedeelte van de plant kunt u omwikkelen met folie of stro.

Passiebloem planten: wanneer & hoe

Het voorjaar is de beste tijd om passiebloem te planten. De passiflora heeft dan de hele zomer de tijd om zich goed te nestelen op zijn plek. De standplaats van passiebloem is een warme en zonnige plek, want de plant is dol op de zon. Zorg dat de grond voedzaam en goed waterdoorlatend is. Kies voor een plek in de tuin die de passiflora bescherming biedt tegen uitdrogende, ijzige winden. Concreet is de passiebloem standplaats: zonnig, waterdoorlatend en beschut. Start u met passiebloem in pot, dan kunt u deze in de herfst, na het snoeien, verpoten en in een grotere pot planten. Tijdens de groei heeft de plant voldoende vochtigheid nodig. Geef daarom regelmatig water, maar pas op dat u niet te veel geeft.

Passiebloem stekken & vermeerderen

U kunt passiebloem vermeerderen door stekken en zaaien. U kunt het beste passiebloem stekken wanneer de plant op zijn sterkst is, in de periode april tot en met juni. Knip wat kop- of topstekken van minimaal tien centimeter. Laat twee tot drie bladeren zitten en verwijder de rest. Steek de stekjes van de passiflora in een pot gevuld met speciaal stekgrond. Geef veel water. De stek moet helemaal nat zijn. Bedek de stek met plastic en plaats de pot op een warme plek binnenshuis, zonder direct zonlicht. De stekjes kunnen nu hun werk gaan doen. Zodra de stekjes groot genoeg zijn, kunt u de passiebloem verplaatsen naar een plek in de tuin.

In maart of april kunt u passiebloem vermeerderen door zaaien. U kunt zaden kopen of uit de eigen passiebloem halen. Kweek de zaden eerst een nacht in melk. Stop daarna de zaden in een pot met een klein laagje zand. Een bodemtemperatuur van ongeveer twintig graden is prima om te kweken. Zodra er plantjes ontstaan, kunt u passiebloem verpoten en zodra de nieuwe passiebloemen groot genoeg zijn, kunnen ze de tuin in.

Passiebloem ziekten

Passiebloem in de tuin heeft zelden last van ziektes of ongedierte. Een enkele keer kan de passiflora bezoek krijgen van meeldauw, wolluis of spint. Dit kan vooral tijdens de winterrust voorkomen. Vaak kunt u deze plagen met water wegspuiten of u haalt de aangetaste delen weg, zodat de passiebloem weer gezond kan schitteren in uw tuin.

Passiebloem kopen

Koop Passiebloem bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Passiebloem soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Passiebloem vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen