Vlinderstruik is een heester uit de Buddlejaceae familie en het geslacht Buddleja en er staan 14 verschillende soorten in onze plantengids.
De bloeitijd van een Vlinderstruik ligt in juni, juli, augustus en september en de bloemen zijn blauw, paars, rood, roze, grijs, wit, geel of oranje van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 1,5 meter en 2,5 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Veel vlinderliefhebbers hebben een vlinderstruik in de tuin. Deze mooie bloeier geeft veel nectar waar vlinders dol op zijn. Om te zorgen dat de struik blijft bloeien, is het raadzaam om deze op tijd te snoeien. U vraagt zich wellicht af wanneer u een vlinderstruik moet snoeien? Het voorjaar is de beste tijd, want door in het voorjaar de vlinderstruik te snoeien, creëert u meer bloei in de zomer. De bloeitijd van een vlinderstruik is namelijk tijdens de zomer- en herfstperiode.
Wacht met het snoeien van de vlinderstruik totdat de ergste nachtvorst voorbij. Dit is meestal rond maart of april het geval. Bij hele ‘warme’ winters kunt u zelfs eind februari al aan de slag, al is het natuurlijk nooit zeker of Koning Winter in maart nog om de hoek komt kijken. Snoei de struik tot ongeveer veertig centimeter van de grond. Probeer een paar centimeter boven de nieuwe scheuten te snijden. Gebruik een goede snoeischaar. Voor de dikkere takken kunt u ook een takkenschaar gebruiken. Wees niet bang om de vlinderstruik flink te snoeien. Deze loopt namelijk altijd weer uit.
De vlinderstruik is een bladverliezende heester. Dit betekent dat de struik in de herfst/winter zijn blad verliest en in het voorjaar weer uitloopt. Er zijn diverse vlinderstruik soorten in verschillende kleuren verkrijgbaar. Als u een vlinderstruik gaat kopen, koopt u een opvallende verschijning voor in uw de tuin.
De vlinderstruik kent een bloeitijd van juli tot oktober. De verzorging van een vlinderplant is niet erg ingewikkeld. Uiteraard wilt u de plant zo lang mogelijk gezond en mooi houden. Hier volgen enkele tips hoe u een vlinderstruik kunt verzorgen:
U kunt het beste in het voor- of najaar een vlinderstruik planten. Plant nooit tijdens vorst. De struik houdt van warmte en doet het dus goed op een zonnige plek in de tuin. De beste standplaats voor de vlinderstruik is halfschaduw of volle zon. Plant de struik liever niet op natte, zware of te zure grond. Zorg voor een humus- en voedingsrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond om langdurig van deze bloeiende struik te genieten.
U kunt heel gemakkelijk een vlinderstruik vermeerderen. Dit doet u door de vlinderstruik te stekken. Kort gezegd, snoei een tak van de struik af en pot deze op, zodat dit takje wortel kan schieten en uit kan groeien tot een nieuw, mooi vlinderstruikje. Ga dus als volgt te werk:
Door de vlinderstruik te stekken, heeft u binnen aanzienlijk tijd prachtige nieuwe vlinderstruiken, waardoor nog meer vlinders, bijen en hommels uw tuin zullen bezoeken.
De vlinderstruik is een niet veeleisende struik. Ongedierte, ziektes en andere aantastingen ontstaan niet of nauwelijks aan een vlinderstruik. Echter, tijdens erg droge periodes in de zomer kan de struik last krijgen van spint. U kunt dit herkennen aan de lichte tot zilverachtige puntjes op de bladeren. Zodra het zomerweer omslaat, kan een witte laag op de bladeren tevoorschijn komen. Dit kan meeldauw zijn. Ook kunnen jonge uitlopers van een vlinderstruik last hebben van bladluis. De plant heeft hier weinig last van, want de bladeren zullen omkrullen en loslaten. Alle overige ongemakken kunt u eenvoudig bestrijden met het liefst een biologisch bestrijdingsmiddel. Tijdens het regelmatig onderhoud van de vlinderstruik bent u deze aantastingen of ziektes snel de baas.
Koop Vlinderstruik bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Vlinderstruik en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.