Akelei (Aquilegia) is een plantengeslacht uit de Ranunculaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 19 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Akelei vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De akelei is een vaste plant met opvallende bloemen en gepunte kroonblaadjes. Door de dunne stengel en sierlijke bloemen oogt de akelei broos en kwetsbaar, maar niets is minder waar. Heeft u eenmaal de aquilegia in uw tuin, dan is het zeker een blijvertje. Door de akelei een klein beetje verzorging en aandacht geven, kunt u jarenlang genieten van deze sprookjesachtige bloeier.
U vraagt zich misschien af of u de akelei moet snoeien? Dat is eigenlijk niet nodig, maar als u extra lang plezier wilt hebben van deze plant, dan knipt u na de bloei de uitgebloeide bloemstengels af. Ziet ook het blad er rommelig of lelijk uit na de bloei? Knip dan tevens het blad tot aan de grond af. Er zullen dan snel weer frisse, nieuwe blaadjes verschijnen. Het snoeien van akelei na de bloei zorgt er helaas niet voor dat de plant voor een tweede keer bloemen gaat produceren.
Verwijdert u het blad niet na de bloei, dan kunt u het beste in het voorjaar de afgestorven bladeren verwijderen. Kort daarna zult u zien dat de scheuten alweer uit de grond komen. Gebruik schoon en scherp snoeimateriaal als u de akelei gaat snoeien.
Qua verzorging stelt de akelei weinig eisen. Het is een makkelijke plant om in uw tuin te hebben. Wanneer u zorgt dat de grond humusrijk is en niet uitdroogt, dan is de aquilegia al snel tevreden. Bij droge periodes dient u regelmatig water te geven. Heeft u de akelei in een bloempot staan? Zorg dan ook dat de aarde licht vochtig is en dat het te veel aan (regen)water goed weg kan lopen.
Akelei bemesten is niet echt noodzakelijk, maar omdat de plant van een vruchtbare grond houdt, kunt u in het voorjaar eventueel wat organische mest aan de grond toevoegen. De akelei bloeitijd ligt in mei en juni. Door geregeld dode bloemen uit de planten te halen, bloeit de plant langer en komen er meer bloemen. Daarnaast is de akelei wel winterhard, maar niet wintergroen. De plant sterft bovengronds af in de herfst.
U kunt in de volle grond akelei planten, maar de plant is ook een goede bodembedekker die mooi in een border staat. Kies als standplaats voor de akelei een plek in de halfschaduw. In de zon of schaduw kunt u aquilegia ook planten, maar halfschaduw geniet de voorkeur. Dit geldt ook voor een humusrijke, licht vochtige grond. Akelei groeit het beste wanneer de grond wat voedsel en vocht bevat. Pas op voor een te natte grond. U kunt de bodem rondom de plant met bladeren en takjes bedekken of ervoor zorgen dat deze waterdoorlatend is.
U kunt het beste in het voorjaar akelei planten en bij voorkeur plant u de akelei in groepjes op ongeveer dertig centimeter afstand van elkaar. Na het planten geeft u water en ook tijdens de groei dient u ervoor te zorgen dat de grond voldoende water krijgt.
U kunt op diverse manieren akelei vermeerderen. Ten eerste zaait de plant zich gemakkelijk zelf uit. U dient dan een of meer uitgebloeide bloemen te laten zitten. Nadat de plant is uitgebloeid, maakt deze zaaddozen aan. U kunt deze afknippen als ze rijp zijn. Als ze goed droog zijn, haalt u de zaadjes uit de dozen en bewaart deze op een koele, droge plek. In het voorjaar erop kunt u de zaadjes op de aarde strooien. De nieuwe plantjes komen niet altijd terug in dezelfde kleur als de oorspronkelijke plant. Ze kruisen gemakkelijk met soortgenoten. Laat u dus vooral verrassen.
Aquilegia vermeerderen kan ook door de oudere plant te scheuren. U graaft de plant op, scheurt deze in een of meerdere delen en plant de nieuwe delen weer in de grond. Zorg ook bij het planten van de nieuwe akelei voor losse, voedingsrijke, vochtige grond en een standplaats het liefst in de halfschaduw.
Over het algemeen is de akelei niet erg vatbaar voor ziekten, maar soms kan het voorkomen dat het blad van de plant door witte, kronkelige lijnen wordt ontsierd. Dit is het werk van de mineervlieg en haar nakomelingen. Deze kleine vlieg legt veelal in de zomer in het blad van de aquilegia haar eitjes. Uit deze eitjes komen larven, die vervolgens in het binnenste van het blad gangen maken. Hierdoor verschijnen witte, rare kronkels. Wanneer u dit ziet tijdens de verzorging van de akelei, haalt u direct de aangetaste bladeren weg. Is er veel blad aangetast? Snoei dan alle stengels van de akelei met de bladeren tot op de grond terug. Er zal dan snel weer nieuwe blad gaan groeien.