Alsem - Artemisia

Alsem (Artemisia) is een plantengeslacht uit de Asteraceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 14 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Alsem vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Alsem online bestellen

Alsem snoeien: wanneer & hoe

De alsem staat bekend om zijn groengrijze tot zilvergrijze bladeren die heerlijk geuren. Het blad verspreidt een lichte kamfergeur. Het is een tuinplant die vooral wordt gebruikt om rust te creëren tussen planten met uitgesproken, felle bloeikleuren. In een border doet deze plant het dan ook prima. De alsem bloeitijd ligt in juni, juli en augustus. De plant bloeit dan met bloemen die onopvallend geel of groen van kleur zijn. Van deze tuinplant wordt u echt helemaal zen.

U kunt de alsem snoeien om ervoor te zorgen dat deze niet te houterig wordt. De plant kan anders kaal worden aan de onderkant. Snoei op het oudere hout wordt eveneens goed verdragen. Het snoeien van alsem hoeft u slechts eenmaal per jaar te doen. U snoeit in het voorjaar, als er geen kans meer is op strenge vorst, de artemisia tot ongeveer zeven centimeter boven de grond terug. Op deze manier blijft de plant ook mooi in vorm en geniet u langer van de prachtige, decoratieve zilverkleurige bladeren. Gebruik altijd scherp en schoon snoeimateriaal voor het snoeien van alsem. Dit voorkomt dat u de plant beschadigt en vatbaarder maakt voor ziekten en plagen.

Alsem verzorging & onderhoud

Qua onderhoud stelt de alsem niet veel eisen. Snoeien, bemesten en water geven zijn de belangrijkste dingen die tot de verzorging van de alsem horen. Het geven van water hoeft u eigenlijk alleen maar te doen als het erg (en lang) droog, warm weer is. De plant is niet bestand tegen natte grond dus zorg er wel voor dat het te veel aan water goed weg kan in de bodem. Staat de alsem te lang met zijn voeten in het water, dan gaan de wortels rotten waardoor u op den duur de plant als verloren kunt beschouwen.

Om de plant in goede conditie te houden, is het aan te raden om jaarlijks de alsem te bemesten. Een bemesting zorgt niet alleen voor een betere groei en bloei van de plant, maar het verhoogt eveneens zijn weerstand met als gevolg dat de plant minder snel ziek wordt. U kunt het beste in het voorjaar de alsem bemesten, bijvoorbeeld na het snoeien van de alsem. Tip: bemest de artemisia wanneer er regen wordt voorspeld, omdat de plant dan direct de voedingsstoffen goed op kan nemen. Zodra meststof met vocht in contact komt, worden namelijk de voedingsstoffen vrijgegeven.

De alsem is winterhard en kan goed tegen vorst. Er zijn soorten die wintergroen blijven en soorten die hun blad verliezen, maar die lopen dan in het voorjaar uiteraard weer snel uit.

Alsem planten: wanneer & hoe

Gaat u alsem planten? Houd er dan rekening mee dat de plant veel licht nodig heeft. Kies voor de alsem een standplaats in uw tuin die warm en zonnig is. Lichte schaduw mag ook, zolang de plant maar minimaal vijf uur per dag goed licht krijgt. Alsem woekert niet of nauwelijks en laat zich prima combineren met andere tuinplanten. U kunt bijvoorbeeld gemakkelijk de alsem planten als borderplant. Zorg er in ieder geval voor dat de artemisia uit de schaduwzone van struiken en bomen wordt geplant. Behalve een zonnige, warme standplaats waardeert de alsem een matig voedselrijke, vrij droge bodem. Gaat u meerdere alsem planten in uw tuin plaatsen, dan wordt een plantaantal van ongeveer drie tot vijf stuks per vierkante meter geadviseerd. Na het planten van alsem geeft u goed water.

Alsem stekken & vermeerderen

U kunt alsem vermeerderen door jonge scheuten van de alsem te stekken. Van het voorjaar tot aan het begin van de zomer is het een goed moment om de alsem te stekken. Deze pas aangegroeide takken zijn nog buigzaam en zacht. De stekken van deze takken krijgen dan vaak snel wortels. U kiest enkele stevige, jonge scheuten van de alsemplant en snijdt deze er voorzichtig af. De bladeren onderaan de stek haalt u weg. Het stuk van de stek dat u onder de grond plaatst, moet helemaal kaal zijn. De stekjes zet u eerst in een pot met stekgrond. U duwt de grond zachtjes aan en geeft water. Zodra de stekken wortels ontwikkelen en groot genoeg zijn, kunt u de nieuwe artemisia planten in uw tuin zetten.

Behalve alsem stekken, kunt u de plant ook vermeerderen door deze te scheuren. U graaft dan de moederplant geheel op uit de grond en deelt de kluit in meerdere stukken. Ieder deel plant u afzonderlijk terug in de grond en zal uitgroeien tot een nieuwe alsem.

Alsem ziekten

Een enkele keer kan alsem last hebben van schimmelziekten, waaronder meeldauw. Vooral bij vochtig en warm weer kan deze schimmel de kop opsteken. Als u tijdens de verzorging van alsem merkt dat de bladeren bruin worden of vlekken krijgen, dan kan dit duiden op een schimmelaantasting. Verwijder dan direct aangetaste delen van de artemisia om erger te voorkomen. Ter bestrijding kunt u desgewenst een biologisch middel gebruiken, maar een droge en luchtige standplaats voor de alsem is vaak al voldoende.

Alsem kopen

Koop Alsem bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Alsem soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Alsem vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen