Bamboe is een vaste plant uit de Poaceae familie en de geslachten Fargesia en Pleioblastus en er staan 6 verschillende soorten in onze plantengids.
De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 60 centimeter en 3 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
In steeds meer tuinen wordt bamboe geplant. Terecht, want het is een erg mooie en sterke plant die bovendien groenblijvend is en daardoor veel sfeer geeft. Bamboe snoeien hoeft eigenlijk niet. Maar wilt u de plant in vorm brengen en compact houden, dan is het wel aan te raden om bamboe te snoeien. Bamboe groeit ook vrij snel dus wanneer u niet snoeit, verliest de plant al snel zijn vorm. Door te snoeien, stimuleert u de plant ook om te verjongen.
U vraagt zich wellicht af wanneer u bamboe moet snoeien. In principe kan dit het hele jaar. Maar, wilt u de groei van vers blad stimuleren, dan kunt u het beste in de zomer de plant snoeien. Doet u dit in juni en in augustus nogmaals, dan zult u merken dat er weer een frisse, gezonde plant tevoorschijn komt. Snoei oude, verdorde stengels tot aan de grond terug. Wordt een uitloper na verloop van tijd kaal? Verwijder deze dan direct, zodat nieuwe uitlopers weer kunnen groeien. Na de winterperiode kunt u beschadigde stengels verwijderen en/of terugsnoeien. Gebruik voor het snoeien van bamboe scherp gereedschap. Een takkenschaar is handig om te gebruiken.
De verzorging van Bamboe is vrij eenvoudig. Er zijn een paar dingen waar u rekening mee kunt houden. Bamboe groeit in principe in diverse soorten grond. Gebruik bij het plaatsen bij voorkeur wel stikstofrijke compost. De wortels zullen zich dan beter zetten. Zorg dat de grond niet te nat is, want anders kan er wortelrot optreden. In de zomer heeft bamboe wel veel water nodig. Als u ziet dat het blad gaat treuren (hangen) dan is er werk aan de winkel, want dan heeft de plant echt water nodig. Omdat bamboe sterk is, komt de plant meestal wel goed door de droge periodes heen.
Bamboe groeit prima op dezelfde meststof als uw gazon. Door wat mest toe te voegen, zullen de bladeren mooi kleuren. Bemest ongeveer twee keer per jaar, de eerste keer tussen maart en juni en de tweede keer tussen juli en oktober. De voeding zorgt voor een sterk wortelgestel en een krachtige groei. Kale takken kunt u verwijderen. De meeste soorten bamboe zijn winterhard en het jaarrond groen. U kunt voordat de winterperiode losbarst aan de voet van de plant een laagje houtsnippers of bladeren leggen. Dit zorgt voor extra winterbescherming. Bij sneeuwval is het aan te raden de sneeuw van de plant te schudden als deze blijft hangen. Bamboe in pot beschermt u met een afdekhoes.
Niet woekerende bamboe kan het jaarrond worden geplant. De andere soorten vanaf ongeveer maart. De vorst moet in ieder geval uit de grond zijn tijdens het planten van bamboe. Plant op een plek waar de grond niet te vochtig is. Bij de keuze van de standplaats voor bamboe dient u er rekening mee te houden dat een beschut plekje de voorkeur geniet. De beste groeiresultaten worden op voedzame, humusrijke vochtvasthoudende grond bereikt. Kies als standplaats voor bamboe een plek met halfschaduw. Een beetje zon is prima, maar het is raadzaam om de middagzon te vermijden. De bladeren van de plant kunnen dan namelijk bruin kleuren en gaan krullen. Geef na het bamboe planten flink water.
Bamboe vermeerderen kan door middel van scheuren. Zodra de plant groot genoeg is, kunt u een deel van de plant delen. Bij grote bamboeplanten is dit wel een flinke klus. Een scherpe bijl of spade is dan onmisbaar. Wanneer u een deel heeft afgestoken, zet deze dan snel op de nieuwe plaats van bestemming. Dit voorkomt uitdroging. Geef vervolgens veel water. Wanneer u bamboe gaat vermeerderen door scheuren, doe dit dan in het vroege voorjaar, maart-april. Hiermee behaalt u het beste resultaat.
U kunt de plant ook vermeerderen door bamboe te stekken. Ook dit kunt u het beste in het voorjaar doen. Snijd enkele stengels af. Zorg dat er op zijn minst twee knooppunten en stengelleden op de stengels zitten. Zet de stekjes in een pot met potgrond en plaats deze op een beschutte plek. Bamboe zal binnen een mum van tijd uitgroeien tot een prachtige plant. Na een maand of drie, vier kunt u de nieuw bamboe al verpoten naar een andere pot of de bamboe verplaatsen naar een mooi plekje in de tuin.
Bamboe is nauwelijks gevoelig voor ziekten. Tijdens strenge winters kunnen de bladeren en halmen wel schade oplopen. Stengels die zijn doodgevroren, knipt u af. Verder is het belangrijk om bamboe goed te verzorgen. Hiermee voorkomt u ziekten als schimmelvlekken, virussen en wortelrot. Zorg daarom voor een goede drainage van de grond, goede voeding de juiste standplaats voor bamboe.
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Bamboe en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.