Mahonia is een plantengeslacht uit de Berberidaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 3 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Mahonia vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De Mahonia, ook wel Mahonia aquifolium, is een breed opgaande sierheester en kleurt wintergroen. Deze sierheester kan een hoogte van 1,50 tot 2 meter bereiken. Het blad van de Mahonia is groen en stekelig.
In het voorjaar, in maart, wordt een beperkte snoei aangeraden. In deze tijd van het jaar snoeit u bijvoorbeeld het dode hout of de ingevroren takken weg. De plant herstelt dan nog in datzelfde jaar. Rond deze tijd verschijnen er ook gele bloemen in de Mahonia. Na de bloei ontstaan er blauwzwarte bessen. Deze zijn echter niet eetbaar.
Een verjongingssnoei kunt u juni uitvoeren, na de bloei. Snoei hierbij 1/3e van de takken weg. Doe dit het liefst tot net boven een knop en tot op een hoogte van ongeveer 45 centimeter. Het jaar erop doet u dit weer bij het deel van de takken die u de vorige keer niet heeft gesnoeid. Vervolgens snoeit u het volgende jaar het laatste gedeelte op dezelfde manier. Zo heeft u na drie jaar weer een verjongde Mahoniastruik.
Heeft u een compacte Mahonia plant, dan hoeft u deze maar een beetje te snoeien. Heeft een erg hoog exemplaar, snoei deze dan tot de helft. Bij een hoge Mahonia is het daarnaast ook extra belangrijk om deze regelmatig te snoeien. Dit voorkomt dat het onderste gedeelte te kaal wordt. Dit stimuleert het vertakken van de plant en heeft een positief effect op de bloei.
Het onderhoud van de Mahonia is erg gemakkelijk. Sterker nog, zodra de plant goed is aangegroeid hoeft u deze nauwelijks te onderhouden. Af en toe water geven als het erg droog is, is vaak al voldoende. Het is niet nodig de plant te bemesten. Mahoniastammetjes die goed groeien houdt u in toom door deze af te steken.
U hoeft zich geen zorgen te maken over ongedierte bij de Mahonia. Door haar Noord-Amerikaanse afkomst is de Mahonia goed opgewassen tegen de winter. Deze komt ze probleemloos door. Bij een erg strenge vorst of harde wind kunnen de bladeren wel uitdrogen of bruin kleuren. Om de bladeren te beschermen tegen de vorst plaatst u een hoes, bijvoorbeeld een hoes van vlies. Ook naaldbomen of een coniferenhaag kunnen de plant bescherming bieden in de winter.
U kunt de Mahonia het beste in het voorjaar planten. Dit komt omdat het een groenblijvende plant is. Om de Mahonia te planten graaft u een plantgat uit. Deze mag dubbel zo groot zijn als de wortelkluit. Maak deze goed los aan de onderkant. Heeft u een zandbodem? Meng de uitgegraven aarde in dat geval met compost. Zo zorgt u ervoor dat de voedingsstoffen bij de wortels kunnen komen en verhoogd u de opslag van water. Het wordt aangeraden om de wortelkuit voor het planten in een waterbed te dompelen. Houd er rekening mee dat de plant zich kan uitbreiden. Houd daarom een plantafstand van 1 meter aan.
Plaats de Mahonia idealiter in de halfschaduw of een plaats buiten de volle zon, maar wel met veel licht. Is dit niet mogelijk in uw tuin? Geen probleem. Ook de felle zon of de schaduw kunnen ze prima verduren. Plaatst u de plant op een plek in de felle zon? Zorg dan wel voor een vochtigere bodem. Houd hierbij ook rekening met een sterkere verkleuring in de winter.
De Mahonia is een makkelijke plant en gedijd goed in de meeste grondsoorten. Een natte bodem die niet doorlatend is, is het enige waar de Mahonia niet goed tegen kan. Heeft u zo’n bodem? Maak deze dan, voordat u de Mahonia gaat planten, goed los. Gebruik hiervoor een tuinvork. Meng de grond vervolgens met scherp zand. Een droge bodem is geen probleem, zolang de plant niet in de felle zon wordt geplaatst.
Wilt u uw Mahonia vermeerderen? Neem hiervoor halfhoutige stekken tussen de nazomer en het najaar. Het stekken van een Mahonia is eenvoudig. Met een snoeischaar snijdt u stekken van 10 centimeter. Haal de top eraf. Verwijder een deel van de bladeren, zo vermindert u verdamping en wordt de kans op herstel juist weer vergroot. Zet de stekken in een geul met zanderige grond. Zorg ervoor dat deze rechtop staan. De bovenkant steekt boven de grond uit. In het vroege voorjaar graaft u deze weer op zodat u ze, apart van elkaar, kunt verpotten. Zodra ze geworteld zijn kunt u de stekken verplanten. Als de stek stevig in de aarde vastzit, kunt u concluderen dat deze geworteld is.
De Mahonia is niet erg vatbaar voor ziekten. De enige ziekten die voorkomen bij deze plantensoort zijn roest en witziekte, ook wel bekend als meeldauw. Wilt u dit voorkomen? Behandel de bladeren van de Mahonia dan met spuitzwavel. Doe dit het liefst in het voorjaar. Een alternatief is een aftreksel van spuitzwavel, bijvoorbeeld heermoes. Heeft uw Mahonia toch een schimmelinfectie opgelopen? Behandel deze in dat geval met fungicide.