Blauwe knoop

Blauwe knoop is een vaste plant uit de Dipsacaceae familie en het geslacht Succisa en er staat 1 soort Blauwe knoop in onze plantengids.

De bloeitijd van een Blauwe knoop ligt in juli en augustus en de bloemen zijn blauw of paars van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 70 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Blauwe knoop online bestellen

Blauwe knoop snoeien: wanneer & hoe

De blauwe knoop (ook wel succisa pratensis genoemd) is een vaste plant uit de kamperfoeliefamilie. Deze plant wordt voornamelijk gebruikt als sierplant en komt van oorsprong uit Eurazië.

In Nederland en België staat deze op de rode lijst van planten als een plant die algemeen voorkomend is, maar sterk afneemt. Dit komt door de verdroging van allerlei gebieden, waardoor blauwgraslanden langzaam verdwijnen. U vindt de blauwe knoop daarom alleen nog in het wild binnen beschermde natuurgebieden.

De blauwe knoop staat relatief laat in bloei. Dit gebeurt namelijk vanaf eind juli/begin augustus tot in de herfst. Daardoor is de plant belangrijk voor zowel bijen als vlinders en rupsen. De blauwe knoop zal dus zorgen voor extra levendigheid in uw tuin in het najaar.

U kunt de blauwe knoop het beste snoeien in de tweede helft van september. Dit is nodig om de plant in zaad te laten komen. Heeft u de vroeger bloeiende variant? Dan kunt u haar logischerwijs ook vroeger snoeien. Doe dit in mei en vervolgens nogmaals in september. Ruim na het snoeien alle gesnoeide delen van de plant goed op.

Blauwe knoop verzorging & onderhoud

Goede verzorging en onderhoud is erg belangrijk voor de blauwe knoop. Het is niet per se een kwetsbare plant, maar we moeten wel zuinig zijn op de bloemsoort aangezien we deze steeds minder zien in Nederland. Door de klimaatveranderingen is het voor de blauwe knoop lastig om grond te vinden die vochtig en zuur genoeg is om in te overleven.

Heeft u toch een stuk grond dat geschikt is voor deze prachtige bloem? Zorg er dan voor dat deze zeker in droge periodes vochtig genoeg is. Geef de plant in dat geval extra water. U kunt dat het beste doen in de vroege ochtend en in de avond, zodat het water niet verdampt op de warmste momenten van de dag.

De blauwe knoop sterft elke winter af. Vervolgens bloeit deze in het voorjaar weer op. U kunt het oude loof afknippen of weghalen vlak voor het uitlopen.

Waar de blauwe knoop slecht kan tegen droogte, is de plant wel uitstekend bestand tegen kou. De plant is behoorlijk winterhard en kan gemakkelijk temperaturen van -23 tot -29 graden celsius aan. U hoeft zich tijdens strenge winters dus geen zorgen te maken dat de plant afsterft. Geef haar wel bescherming tegen overvloedige regen en sneeuw.

Blauwe knoop planten: wanneer & hoe

De blauwe knoop heeft dus baat bij een goede waterhuishouding. De plant is dol op een natte tot vochtige ondergrond. Voedselarme en zwak zure graslanden zijn hiervoor het meest geschikt. Zet de blauwe knoop op een plek met op z’n minst lichte zon.

Plant de blauwe knoop bij voorkeur eerst in een zaaibakje. Geef haar vervolgens 2 tot 4 weken warmte. De temperatuur moet hierbij tussen de 18 en 22 graden celsius liggen. Vervolgens geeft u haar een koude periode in bijvoorbeeld de koelkast of kelder. De temperatuur moet hierbij rond de 4 graden celsius liggen. Vervolgens warmt u haar weer rustig op tot kamertemperatuur en kunt u haar in een geschikt stuk grond plaatsen.

De geadviseerde plantafstand van de blauwe knoop is ongeveer 30 centimeter. U kunt pak hem beet 8 tot 11 stuks planten per vierkante meter. Zo lang de individuele planten genoeg ruimte hebben, zullen de planten het prima doen.

De blauwe knoop is goed te combineren met een aantal andere platen. Denk bijvoorbeeld aan veldsalie, boslathyrus, wilde akelei, beemdooievaarsbek, donkere ooievaarsbek, wilde marjolein, betonie, prachtanjer en ruig klokje.

Blauwe knoop stekken & vermeerderen

Als u de blauwe knoop wilt stekken, kunt u dat het beste doen in het najaar. Verzamel de zaadjes uit de plant en doorloop vervolgens het proces dat bij het planten is omschreven. 

Blauwe knoop ziekten

Ondanks dat de blauwe knoop in Nederland en België steeds minder voorkomt, is deze zeer bestand tegen ziekten en schimmels. Er zijn wel twee factoren waar u voor moet oppassen.

De eerste is meeldauw. Meeldauw is een schimmelziekte die de bladeren bedekt met wit dons. Dit ziet er mooi uit, maar kan funest zijn voor de plant. Gelukkig is meeldauw eenvoudig te bestrijden. Knip simpelweg de delen van de plant weg waar de schimmel zich heeft genesteld. Geef de blauwe knoop vervolgens wat extra water om haar weer aan te laten sterken.

De tweede factor is een beestje dat graag los gaat op heel veel planten, namelijk de bladluis. Deze kleine groene insecten doen zich tegoed aan de bladeren. U kunt bladluis bestrijden met speciale middelen, die u vindt bij uw lokale tuincentrum of hovenier. Daarnaast werkt een mengsel van warm water en groene zeep ook. Spuit dit rechtstreeks op de luizen met een plantenspuit. Helpt dit niet? Dan kunt u altijd de hulp inschakelen van een ander insect, namelijk het lieveheersbeestje. 

Blauwe knoop kopen

Koop Blauwe knoop bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Blauwe knoop soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Blauwe knoop en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.

Nederlandse naam
Blauwe knoop
Wetenschappelijke naam
Succisa pratensis
Type
Vaste plant
Familie
Dipsacaceae
Geslacht
Succisa
Soort
Pratensis
Cultivar
-
Hybride
Nee
Kleur bloemen
Blauw, Paars
Kleur bladeren
Blauw, Paars
Veelkleurig blad
Nee
Bloeitijd
Juli, Augustus
Vochtigheid
Droog - Vochthoudend
Standplaats
Zon
Zuurgraad grond
-
Wintergroen
Nee
Minimum temperatuur
-25 °C
Giftig
Nee

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen