Smeerwortel (Symphytum) is een plantengeslacht uit de Boraginaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 6 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Smeerwortel vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Bent u van plan smeerwortel te kopen? Dan koopt u een echte Hollandse vaste plant. Over de naam zijn de meningen verdeeld. Er wordt gezegd dat uit het binnenste van de penwortel een papje werd gemaakt wat over wonden werd uitgesmeerd. Andere bronnen zeggen dat de wortel erg smerig was en de smeerwortel daar zijn naam aan te danken heeft. Wat de waarheid ook mag zijn, door smeerwortel te planten, zult u in ieder geval merken dat uw tuin veel vaker bezocht gaat worden door Hommels en andere insecten. Die zijn dol op de nectar van de symphytum. Over het onderhoud en het snoeien van smeerwortel vertellen we u graag meer.
Krijgt de smeerwortel een goede verzorging, dan geniet u lang van de vrolijke bloemetjes. In het voorjaar kunt u het beste smeerwortel snoeien om de plant te fatsoeneren. Het blad sterft in de winter af. Knip de afgestorven, bovengrondse stengels en bladeren in het voorjaar weg. Wilt u niet overal in uw tuin de symphytum? Houd dan woekerende wortels in toom en haal ze weg op plaatsen waar u deze planten niet wilt zien. Het snoeien van smeerwortel stimuleert de groei en houdt de plant in goede conditie. Gebruik een scherpe, schone snoeischaar.
Het snoeien van smeerwortel vereist niet veel werk, net als de rest van de verzorging. De symphytum groeit vrij snel en staat niet graag droog. Let er zodoende op dat u voldoende water geeft. Zeker in het voorjaar als de plant gaat uitlopen, heeft deze wat extra water nodig. Als u merkt dat de bladeren slap gaan hangen, dan is dat een teken dat de plant dorst heeft. In het voorjaar, na het snoeien van smeerwortel, geeft u de plant een organische basisbemesting, ter stimulering van de groei. De bloeitijd van smeerwortel is van circa mei tot september. U geniet dan van vrolijke paarse of witte bloemetjes van de symphytum en een prachtig, langwerpig blad. Smeerwortel is prima winterhard en blijft zelfs in zachte winters groen. Bij vorst verliest de plant wel zijn blad. Maar geen nood, want in het voorjaar loopt smeerwortel gewoon weer uit. Zoals u leest, is het verzorgen van smeerwortel geen intensieve, tijdrovende klus.
Bedenk voordat u smeerwortel gaat planten in uw tuin waar u deze plant het beste kunt plaatsen. De symphytum staat het liefst op een half-zonnige of schaduwrijke plek. De meest ideale standplaats voor smeerwortel is dan ook halfschaduw. De plant groeit goed op een vochtige, voedselrijke grond. Het is goed om te weten dat smeerwortel graag in een groep staat. Wanneer u smeerwortel solitair plant, kan deze uiteenvallen naarmate de plant hoger wordt. Beter is het dus om smeerwortel in groepen te planten, denk hierbij aan ongeveer zeven planten per vierkante meter. De symphytum is overigens ook prima te combineren met andere vaste planten. Na het planten van smeerwortel geeft u voldoende water en hoeft u jaarlijks qua verzorging alleen in het voorjaar wat te snoeien en te bemesten.
Zoals eerder al gezegd, groeit smeerwortel heel hard. Een klein plantje kan in één jaar tijd van klein scheutje veranderen in een flinke struik. U kunt smeerwortel vermeerderen door de struik te scheuren. Zo heeft u in één keer heel veel planten. Toch liever wat minder planten? Dan is het beter om smeerwortel te stekken. Graaf de symphytum uit en snijd enkele groeipunten met een stuk wortel los. Plaats deze in een pot met voedzame, luchtige grond of compost. Zet de pot met stekjes op de grond en zorg dat de grond in de pot vochtig blijft. Binnen enkele dagen zijn al groeispurten te bemerken en na enkele weken zullen de stekjes verder uitgroeien. Wanneer de plantjes groot genoeg zijn, kunt u deze smeerwortel stekken in de tuin uitzetten, waar ze verder groeien tot een nieuwe, grote plant.
Smeerwortel kan bij droogte, vochttekort of bij het ouder worden door meeldauw aangetast worden. Deze zwakteparasiet grijpt zijn kans als de symphytum in een mindere conditie is. Merkt u dat de plant is aangetast, haal dan de bladeren weg. De plant zal zich snel herstellen en nieuw jong blad heeft geen last meer van de schimmel. Het is dus zaak tijdens de verzorging van smeerwortel goed de bladeren te controleren op de witte, meelachtige schimmel.
Koop Smeerwortel bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen: