Bosandoorn is een vaste plant uit de Lamiaceae familie en het geslacht Andoorn (Stachys) en er staat 1 soort Bosandoorn in onze plantengids.
De bloeitijd van een Bosandoorn ligt in juni en juli en de bloemen zijn paars of rood van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 60 centimeter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
Het snoeien van een Bosandoorn is van belang om te zorgen voor een gezonde groei en een mooie vorm van de plant. Snoei de Bosandoorn als struik of als boom, dit is afhankelijk van de gewenste groeivorm die u voor ogen heeft. Snoei een Bosandoorn tijdens de juiste periode en houd hier ook rekening met de groeivorm.
Wilt u een Bosandoorn snoeien als struik? Wacht dan tot het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder droge, beschadigde en dode takken en snoei de takken tot op een paar centimeter boven de knop. Hierdoor krijgt de plant de kans om zich opnieuw te ontwikkelen.
Snoei de Bosandoorn als boom tijdens de winter, de plant heeft dan rust. Ook hier moeten de droge, beschadigde en dode takken verwijderd worden en moeten de takken teruggesnoeid worden tot op een paar centimeter boven de knop. Zorg voor een scherpe snoeischaar om de takken op de gewenste lengte te snoeien en de plant te ondersteunen zodat de takken niet breken.
De Bosandoorn is een gemakkelijke plant om te verzorgen en heeft niet veel aandacht nodig. Om de plant gezond te houden, is het belangrijk om regelmatig water te geven en ervoor te zorgen dat de grond rondom de plant vochtig blijft. Tijdens de groeifase en in warme periodes heeft de Bosandoorn meer water nodig dan normaal.
Stimuleer de groei van de bladeren door de plant regelmatig te bemesten met meststof met een hoog stikstofgehalte. Het is echter belangrijk om niet te veel te bemesten, aangezien dit de groei en bloei van de plant kan belemmeren. Overbemesting kan ook leiden tot bladverbranding en een slechte gezondheid van de plant.
Het is van groot belang dat de Bosandoorn voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. De plant is bestand tegen verschillende temperaturen, maar heeft wel voldoende licht nodig om optimaal te kunnen groeien.
Als de Bosandoorn begint te bloeien, is het verstandig om de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen. Dit bevordert niet alleen de bloei, maar voorkomt ook dat de plant energie verspilt aan het produceren van zaad.
De Bosandoorn is een prachtige plant die perfect past in vrijwel elke tuin. Wilt u deze plant in uw tuin planten? Plant de plant dan in het vroege voorjaar, dit is de ideale periode om te planten. Op dat moment is de grond nog niet te warm en kan de plant zich makkelijk settelen.
Zoek voor het planten een geschikte plek in uw tuin waar voldoende zonlicht is. Zorg er ook voor dat de plek beschermd is tegen heftige weersomstandigheden. U kunt de Bosandoorn in de volle grond planten, maar het is ook mogelijk om de plant in een grote bloempot te plaatsen. Als u voor een bloempot kiest, zorg dan dat de pot goede afwatering heeft zodat het water niet blijft staan.
Bereid voor het planten de grond goed voor. Meng de grond met compost of mest om de voedingswaarde te verhogen en zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is. Graaf vervolgens een gat dat net iets groter is dan de kluit van de plant en plaats de Bosandoorn in het gat. Vul het gat vervolgens met aarde en druk de grond voorzichtig aan. Plant de Bosandoorn op een afstand van ongeveer 1 meter van elkaar, zodat de planten voldoende ruimte hebben om te groeien.
Een van de voordelen van de Bosandoorn plant is dat deze gemakkelijk te vermeerderen is. U kunt dit doen door middel van stekken of zaailingen. Bij het stekken selecteert u gezonde stengels die nog niet zijn begonnen met bloeien. Knip de stengels af en plaats ze in water of potgrond. Zorg ervoor dat de stekken voldoende licht en vocht krijgen. Wanneer de wortels zijn gegroeid, plant de stekken dan in de volle grond of in bloempotten.
Bij het vermeerderen via zaailingen kunt u zaden kopen of verzamelen van een gezonde Bosandoorn plant. Plant de zaden in potgrond en zorg voor voldoende licht en vocht. Wanneer de zaailingen zijn uitgekomen, kunnen ze worden geplant in de volle grond of in bloempotten.
Houd er rekening mee dat bij beide manieren van vermeerdering geduld en tijd nodig is voordat u nieuwe, volwassen Bosandoorn planten zult zien. Het kan enkele maanden tot een jaar duren voordat de nieuwe planten voldoende gegroeid zijn om bloemen te produceren.
De Bosandoorn is een plant die niet alleen wordt beïnvloed door ziektes, maar ook door omgevingsfactoren en verkeerde verzorging. Om de plant gezond te houden, is het belangrijk om de bepaalde ziektes in de gaten te houden zoals: bladluis, schimmels en bacteriële infecties.
Bladluis is een veelvoorkomend probleem bij Bosandoorn planten. Het veroorzaakt gele, krullende bladeren en een afname van de opbrengst van vruchten. Voorkom bladluis door de plant regelmatig te inspecteren en eventuele beestjes handmatig te verwijderen. Houd de grond vrij van bladeren en andere afvalstoffen, aangezien bladluis zich hier snel kan nestelen.
Schimmels zijn een andere veelvoorkomende ziekte die Bosandoorn planten kunnen treffen. Schimmels komen vooral voor bij planten die te veel water krijgen of in een erg vochtige omgeving staan. Ontwater de grond goed en bescherm de planten tegen extreme weersomstandigheden. Regelmatig inspecteren van de planten en verwijderen van aangetaste bladeren en stengels kunnen ook helpen om schimmels te voorkomen.
Bacteriële infecties zijn een minder voorkomend probleem bij Bosandoorn planten, maar ze kunnen ernstig zijn wanneer ze zich ontwikkelen. Bacteriële infecties komen vooral voor bij planten die beschadigd zijn door insecten of door het snijden van stengels en bladeren. Voorkom bacteriële infecties door de planten goed te beschermen tegen insecten en geen stengels af te knippen wanneer de bladeren nog nat zijn.
Koop Bosandoorn bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Bosandoorn en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.