Bosanemoon is een vaste plant uit de Ranunculaceae familie en het geslacht Anemoon (Anemone) en er staan 4 verschillende soorten in onze plantengids.
De bloeitijd van een Bosanemoon ligt in maart, april en mei en de bloemen zijn wit, groen of blauw van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 10 centimeter en 10 centimeter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De bosanemoon behoort tot een van de eerste voorjaarsbloeiers. Tussen maart en mei komen de lieftallige (voornamelijk) witte, licht violette bloempjes met een geelgroen hartje tevoorschijn tussen de groene bladeren. Zij vrolijken uw tuin al vroeg in het voorjaar op. Er zijn ook soorten bosanemonen met groen of blauwachtige bloemetjes. Zodra de zon meer en meer aan kracht toeneemt en het warmer wordt, zullen de bloemen weer verdwijnen tot het volgende jaar.
De bosanemoon snoeien is niet echt nodig, maar u kunt dit eventueel in het voorjaar voor de bloei doen. De plant sterft namelijk na de bloei bovengronds af om in winterrust te gaan. U kunt dan de afgestorven delen terugsnoeien, maar beter doet u dit na de winter, omdat insecten nog wel eens willen overwinteren in de bosanemoon. Voor het snoeien van de bosanemoon is het belangrijk dat u een scherpe snoeischaar gebruikt die speciaal bedoeld is voor het snoeien van vaste planten in de tuin.
De verzorging van de bosanemoon is niet ingewikkeld, zeg maar gerust een fluitje van een cent. De bosanemoon is een gemakkelijke en doorgaans sterke vaste plant. De tuinplant kan niet zo goed tegen droogte. Wanneer het dus lang droog en warm is, dient u regelmatig de bosanemoon water te geven. Dit geldt eigenlijk voor vrijwel alle tuinplanten. De uitgebloeide bloemen van de bosanemoon kunt u na de bloei verwijderen.
Net voor of tijdens de bloeiperiode kunt u het beste de bosanemoon bemesten met wat meststof. De bosanemoon is winterhard, maar niet wintergroen. De afgevallen bladeren kunt u rond de plant laten liggen, ter bescherming in de winter. In het voorjaar, net voordat de plant gaat uitlopen, kunt u dan het blad en het oude loof weghalen. Meer onderhoud heeft de bosanemoon niet nodig.
U kunt op verschillende plaatsen in uw tuin de bosanemoon planten. De plant voelt zich goed thuis in een border met andere vaste planten. Omdat de plant bodembedekkend is, laat deze zich prima combineren met diverse andere soorten tuinplanten. Ook staat de bosanemoon graag tussen of bij struiken of bomen. Geef de bosanemoon een standplaats in de halfschaduw of volle schaduw. Voor in een schaduwtuin is deze plant een uitstekende keuze.
De grond dient humusrijk en goed doorlaatbaar te zijn. Er mag geen water blijven staat in en op de bodem. Om de grond beter doorlatend te maken, kunt u deze losmaken en mengen met wat scherp grind of zand. Als de plant eenmaal goed staat, kan deze ook wat meer droogte aan. De bosanemoon planten kan ik de lente en gaat u meerdere bosanemonen planten, dan wordt geadviseerd ongeveer vijftien stuks per vierkante meter te plaatsen. Na het aanplanten geeft u de bosanemoon wat bemesting en ruim water voor een goede start.
U kunt de bosanemoon vermeerderen door het nemen van wortelstekken. De bosanemoon stekken is geen moeilijke klus. Het betekent dat u een aantal wortels van de plant afsnijdt en deze later in de volle grond weer uitplant. Allereerst haalt u de plant uit de grond. Vlak onder de bovenkant van de kluit snijdt u een tot twee wortels af. De moeder bosanemoon plaatst u direct weer terug in de grond. De wortels snijdt u in stukken van ongeveer vijf centimeter. Snijd bij voorkeur de bovenkant recht en de onderkant schuin af. Neem een bak en doe hier potgrond met zand in. Meng twee delen potgrond met een deel zand of gebruik speciale stekgrond voor een betere ontwikkeling. Steek de stekken rechtop, met de rechte kant boven, in de bak en zet de bak op een lichte, koele plaats. Geef de bosanemoon stekken af en toe water. Zodra ze gaan groeien, kunt u de bosanemonen verplaatsen naar een bak met enkel potgrond. En wanneer de wortelkluit zich goed heeft ontwikkeld, kunt u de nieuwe bosanemoon planten een vaste plek in uw tuin gaan geven.
De bosanemoon kan soms last hebben van een schimmelziekte. Meeldauw is hier een voorbeeld van. Deze schimmel laat witte, poederachtige vlekken achter op het blad. Een klein beetje meeldauw is niet erg, daar kan de plant best tegen. Maar wanneer u geen actie onderneemt, kan de schimmel het hele blad of zelfs de gehele plant bedekken waardoor deze afsterft. Ziet u tijdens de verzorging van de bosanemoon een plakkerige, meelachtige stof op het blad en/of de stengels of gaan bladeren krullen? Knip deze aangetaste delen dan direct weg en spuit de rest van de bosanemoon tijdens zonnig weer in met een mengsel bestaande uit 40% melk en 60% water. Een dodelijke combinatie voor schimmels!
Koop Bosanemoon bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Bosanemoon en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.