Brem is een heester uit de Fabaceae familie en het geslacht Cytisus en er staan 8 verschillende soorten in onze plantengids.
De bloeitijd van een Brem ligt in april, mei en juni en de bloemen zijn rood, roze, geel, bruin of wit van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze heester is wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 40 centimeter en 2 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De brem is een mooie heester die in verschillende kleuren verkrijgbaar is. De struik bloeit uitbundig en is een walhalla voor hommels, bijen en andere pollenverzamelaars. De brem stelt weinig eisen en hoeft eigenlijk ook niet eens gesnoeid te worden. Echter is het wel aan te raden om de brem te snoeien, omdat dit zorgt voor een dichtere en mooiere groei. Met het snoeien van de brem houdt u de heester goed in vorm.
Het beste moment om de brem te snoeien is na de bloei. U kunt dan een derde deel van de takken afknippen. Door in te korten, stimuleert u nog in hetzelfde jaar de vertakking en wordt een dichte, compacte groei bevorderd. Een ander moment om de brem te snoeien is na de winter, in het vroege voorjaar. U verwijdert dan storende takken die te breed worden en afgestorven struikdelen. Dit zijn meestal takken die in de winter zijn bevroren en waar geen uitloop meer uit plaatsvindt.
Het snoeien van de brem doet u met een scherpe, schone snoei- of takkenschaar, afhankelijk van de dikte van de takken. Snij nooit in het hout en gebruik bij voorkeur ook altijd handschoenen. Sommige soorten heesters zijn licht giftig en kunnen huidirritatie veroorzaken.
De brem is qua verzorging een gemakkelijke heester. Deze struik voelt zich overal thuis. Bovendien geldt, hoe minder aandacht u aan de brem besteedt, des te beter deze gedijt. Ideaal toch?! Wanneer de brem net gepland is, dient u tijdens het groeiseizoen een beetje mest te strooien. Ook heeft de heester dan wat extra water nodig. Eenmaal goed gegroeid, heeft de brem geen water of meststof meer nodig. De brem houdt niet van natte voeten. Als (regen) water te lang blijft staan, kunnen wortels door gebrek aan zuurstof gaan rotten.
De brem is winterhard, al kan er bovengronds wel het een en ander afsterven. Maar maakt u zich geen zorgen, want in het voorjaar loopt de heester gewoon weer uit. De wortelzone kunt u bij matig winterharde heesters afdekken met bladeren en zo beschermen tegen strenge vorst. Doorgaans komen erg strenge winters in Nederland niet vaak meer voor, waardoor het onderhoud van de brem u nog minder tijd kost.
De beste tijd om de brem te planten is vanaf april. Kies als standplaats voor de brem een beschutte plek in de zon uit. De heester staat graag zonnig, maar heeft wel beschutting tegen wind en vorst nodig. Plant u de heester in de schaduw, dan zullen er nauwelijks tot geen bloemen ontstaan. De brem voelt zich helemaal op zijn plek in licht zure, zandige grond. De grond dient goed water af te kunnen voeren. Niet alle brem soorten zijn bestand tegen kalk.
Omdat de brem een penwortel ontwikkelt (een sterke hoofdwortel die recht naar beneden groeit), dient de losse bodem diepgrondig te zijn. De penwortel moet dus goed diep in de aarde kunnen groeien. Voordat u de brem gaat planten, graaft u een diep plantgat. Breng op de bodem een drainagelaag van grof zand of fijne kiezelstenen aan, zodat het water weg kan lopen. Plant niet te dicht bij andere planten, zodat de brem goed kan groeien. Na het planten geeft u ruim water.
De brem kunt u vermeerderen door zaad. De vruchten van de heester worden bij het rijpen zwart en wanneer ze uitgedroogd zijn, springen ze open. U kunt dan het zaad oogsten en weer uitzaaien of het zaad in een potje verder opkweken en vervolgens in het voorjaar uitplanten in uw tuin.
Daarnaast kan het bij oudere bremheesters zomaar gebeuren dat zijtakken aan de grond wortels krijgen. U kunt ook proberen een tak naar de grond te buigen, zodat deze kan wortelen. Als dit is gebeurd, verwijdert u voorzichtig de tak door deze af te knippen en op een nieuwe plek in de tuin te planten. Deze manier van brem stekken en vermeerderen wordt afleggen genoemd.
De brem is een vrij sterke heester, maar de bladeren en bloemen kunnen aangetast worden door bladluizen. Deze beschadigen de struik met een kleverige massa waarop later roetdauw (een schimmel) tot ontwikkeling kan komen. Dit veroorzaakt groeiremmingen, omdat de heester het zonlicht niet meer op kan nemen. Gebruik een bestrijdingsmiddel om deze plaag te bestrijden.
Daarnaast kunnen zwartbruine vlekken op de scheuten en bladeren van de brem duiden op een aantasting door de bladvlekkenziekte. Bladeren vallen dan af en de heester kan zelfs afsterven. Wanneer u dit ziet tijdens het onderhoud van de brem, dient u de aangetaste delen direct te verwijderen en de heester te behandelen met een biologisch bestrijdingsmiddel.
Over het algemeen geldt dat als de brem op de juiste standplaats staat en de juiste (minimale) verzorging krijgt, deze in goede conditie blijft en daardoor veel minder vatbaar is voor ziekten en plagen. Dit geldt uiteraard voor alle planten, heesters en bomen in uw tuin.
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Brem en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.