Bruidssluier is een heester uit de Polygonaceae familie en het geslacht Fallopia (Kielduizendknoop) en er staat 1 soort Bruidssluier in onze plantengids.
De bloeitijd van een Bruidssluier ligt in juli, augustus, september en oktober en de bloemen zijn wit van kleur.
De kleur van de bladeren is groen, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 12 meter.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De bruidssluier is een klimplant die zeer snel groeit. De plant kan in één jaar wel 3 meter groeien. Als je de klimplant zijn gang laat gaan, kan deze zelfs 15 meter hoog worden. Om deze reden doet u er dus goed aan de bruidssluier regelmatig te snoeien.
Hoewel u de Bruidssluier het gehele jaar kunt snoeien, is maart de beste tijd om hieraan te beginnen. Zo wordt de plant minder zwaar en wild en zult u minder takken zien. Snoei vooral de kale takken voor het mooiste effect en laat de hoofdstam hierbij zoveel mogelijk met rust. Een bruidssluier kan tot 1 meter teruggesnoeid worden als dit nodig is, waarna er vervolgens weer mooie uitlopers zullen bloeien. Breng na het snoeien nieuwe mest aan voor een optimaal resultaat.
De bruidssluier heeft niet veel verzorging nodig om tegen een muur op te klimmen en goed te groeien. De plant presteert het beste in de volle zon of halfschaduw en groeit voldoende in elk soort grond. Tevens groeit deze prachtige klimplant vooral vanaf juli tot en met november. De bruidssluier is wintervast en zal dus na de winter weer mooi teruggroeien. Om deze reden is het grondig verwijderen van deze plant erg belangrijk. Als er namelijk een klein gedeelte van de plant in de grond achterblijft, heb je al snel weer een volledig nieuwe plant in bloei.
Hoewel de bruidssluier een koppige en zeer wintervaste plant is, verliest deze zijn bladeren in de herfst. Maak je echter geen zorgen. In het begin van juli komen de bladeren en witte knoppen er gewoon weer terug. Je doet er dan ook goed aan om de kale takken voor deze tijd te snoeien, zodat de bruidssluier er prachtig uitziet in de zomer. Bij wintervaste planten en struiken is het verder aan te raden om een bodembedekking te plaatsen voor de hardnekkige winterdagen.
Maak eerst een gat in de grond van ongeveer anderhalf keer zo groot als de wortelkluit. Plaats de kluit in het gat en stop er wat organisch mest bij. Voordat u de wortelkluit in het gat plant, is het aan te raden deze eerst tien minuten in water te laten weken. Zo slaat de wortelkluit goed aan in de nieuwe grond en droogt deze niet uit. Het planten kan het gehele jaar gedaan worden. Voor de wintervaste bruidssluier die in de herfst zijn bladeren verliest, is het ook mogelijk om de bruidssluier buiten de lente en zomer te planten. Om meteen van de bruidssluier te genieten, is het verstandig om deze te planten vóór de lente en zomer. Zo kan de bruidssluier meteen volop bloeien.
Wilt u deze klimplant stekken? Dan doet u er goed aan om halverwege juni de stekjes te nemen van een bruidssluier die volop in bloei staat. Knip een goede jonge tak af. Bij voorkeur één zonder volgroeide knop maar met veel scheuten. Wanneer u een mooie uitloper hebt gevonden, knip dan ongeveer 3 tot 4 vanaf het einde af. In veel gevallen is het aan te raden om de stek een paar weken in water te laten zitten om wortel te schieten. Bij de bruidssluier kunt u de stek direct in de grond zetten. Dit doet u het beste in bemeste grond. Zorg ervoor dat de bladeren boven de grond uit komen en dat het een gezonde stek is die de groei gemakkelijk kan voortzetten. Kent u iemand die een bruidssluier heeft? Vraag dan of u een stekje mag nemen. Dit is wel zo handig.
De bruidssluier kan goed tegen plagen en plantenziekten, maar er kunnen wel ziektes optreden in de vorm van een bacterie of virus zoals een bacteriële bladvlekkenziekte. U kunt dit herkennen aan kleine bruine of gele vlekken die op het blad te zien zijn. Deze doen het blad afsterven wanneer deze elkaar raken. De oorzaak hiervan kan de pseudomas bacterie zijn. Deze wordt verspreid door wind en insecten. Omdat dit een bacterie is, is het aan te raden om de besmette bladeren te verwijderen en niet in de composthoop te plaatsen. Zo minimaliseert u de verspreiding.
Tenslotte is het mogelijk dat u witte vlekjes ziet op de bladeren. Dit kan mogelijk duiden op een schimmelziekte door bijvoorbeeld nat en koud weer. Hoewel de bruidssluier niet bekend staan om zijn schimmelgevoeligheid, zijn er producten die de kans op schimmel kunnen verminderen.
Koop Bruidssluier bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:
Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Bruidssluier en klik op de namen voor meer informatie over een specifieke soort.