Pachysandra is een plantengeslacht uit de Buxaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 3 verschillende planten in onze database.
Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Pachysandra vallen.
Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:
De pachysandra behoort tot een van de meest toegepaste bodembedekkers in tuinen. De plant is groenblijvend en heeft aantrekkelijk donkergroen, getand blad. Het is een makkelijke plant, die bovendien snel groeit. Binnen een mum van tijd is bijvoorbeeld een border lekker snel dicht begroeid. Het snoeien van de pachysandra is in principe niet nodig. Door niet of nauwelijks te knippen in de plant, blijft deze het mooiste in model. In het voorjaar kunt u eventueel lelijke, bruine bladeren wegsnoeien. Zijn veel bladeren lelijk geworden? Dan kunt u het beste de pachysandra tot vijf centimeter boven de grond snoeien. De plant zal daarna weer uitlopen met frisgroene bladeren.
Ook plantdelen die te ver over het pad of het terras hangen/groeien kunt u terug knippen. Gebruik voor het snoeien van de pachysandra een snoeischaar. Overgroeiende plantdelen zijn ook met een kantensteker af te steken. De plant blijft compact door deze om de paar jaar terug te snoeien. Het snoeien van de pachysandra doet u bij voorkeur in het voorjaar (maart). Snoeit u in het najaar, dan verdwijnt de sierwaarde in de winter.
De pachysandra vraagt weinig onderhoud. U hoeft de pachysandra qua verzorging alleen van water en bemesting te voorzien, en minimaal te snoeien. De plant heeft een gemiddelde waterbehoefte. Bij aanhoudende droogte dient u vaker water te geven, omdat de plant dan sneller uit kan drogen. U kunt dan beter in een keer de plant rijkelijk voorzien van water in plaats van dagelijks een klein beetje. Zo stimuleert u het wortelgestel zelf op zoek te gaan naar water in de grond. Voor het watergeven gebruikt u bij voorkeur opgevangen regenwater.
Om de groei van de plant te stimuleren, kunt u de pachysandra bemesten. Geadviseerd wordt dit ongeveer twee keer per jaar te doen. In het voorjaar en nogmaals in de zomer. Bemest de plant met een organische meststof. Dit zorgt voor een betere groei en bloei. Daarnaast wordt tevens de weerstand verhoogd en zorgt het bemesten van de pachysandra voor een verbeterde bodem.
Na de bloei kunt u uitgebloeide bloemetjes weghalen. Schoffelen tussen de pachysandra is uit den boze. De plant maakt namelijk ondergrondse uitlopers voor nieuwe plantjes aan en door te schoffelen, kunt u deze kapotmaken. Laat tijdens het verzorgen van de pachysandra daarom de schoffel maar achterwege.
Omdat de plant wintergroen is, heeft u ook in de winter nog iets groens in de tuin staan. Daarnaast is pachysandra goed winterhard en kan strenge winters prima aan.
Wat betreft standplaats is de pachysandra eveneens niet veeleisend. De plant groeit het beste is de schaduw, maar verdraagt ook een plaats met half schaduw en half zon. Bij een hele zonnige standplaats zullen de bladeren van de pachysandra sneller lichtgroen tot soms wat gelig verkleuren. Het planten van de pachysandra kan prima onder struiken of bomen. Wilt u uw tuin een moderne uitstraling geven? Door massaal pachysandra’s te planten, ontstaan mooie, strakke vlakken.
U kunt vanaf maart tot begin oktober de pachysandra planten. In deze maanden kan de plant een sterke groei ontwikkelen, omdat de grond dan nog warm is. De plant groeit op vrijwel elke grondsoort, met uitzondering van droge grond. Houdt bij het planten van de pachysandra’s een afstand van ongeveer vijftien centimeter tussen de planten aan. Zo krijgt u na verloop van tijd een mooie, groene, aaneengesloten mat. Voordat u de pachysandra gaat planten, is het aan te raden om de grond met flink wat compost te mengen. Na het aanplanten geeft u rijkelijk water, zodat de pachysandra zich goed kan wortelen waardoor een goede groei weer wordt gestimuleerd.
U kunt prima pachysandra stekken en vermeerderen. Sowieso vermeerdert de plant zichzelf door ondergrondse uitlopers. Deze vormen nieuwe plantjes. Daarnaast kunt u een ouder geworden pachysandra scheuren. Dit doet u door de plant op te graven en in meerdere delen te snijden. Ieder deel plaatst u terug in de grond. Het is belangrijk dat u na het aanplanten van de verjongde planten voldoende water geeft, zeker bij droogte. Ten derde kunt u ook de pachysandra stekken. U snijdt een stuk van de stengel af en zet dit stekje in een potje met zaai- en stekgrond. Zodra het stekje wortels krijgt en het potje uitgroeit, kunt u de nieuwe pachysandra in uw tuin planten.
De pachysandra is weinig gevoelig voor ziekten en ongedierte. De plant kan alleen bij langdurig warm en vochtig weer last krijgen van schimmels die bladeren en/of wortels aantasten. Constateert u dit tijdens de verzorging van de pachysandra, dan dient u direct alle aangetaste delen te verwijderen en te vernietigen.
Koop Pachysandra bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen: