Campanula - Klokje

Campanula, in het Nederlands ook wel Klokje genoemd, is een plantengeslacht uit de Campanulaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 65 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Campanula vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Campanula online bestellen

Campanula snoeien: wanneer & hoe

De campanula is een geschikte plant voor een echte rotstuin. De plant is licht kieskeurig in de verzorging, standplaats en grondsoort. Over het algemeen is de campanula een makkelijke plant. Het is een vaste plant en geeft in de zomermaanden kleur en sfeer in de tuin. 

Zorg dat u de campanula goed verzorgd zodat er meerdere keren per jaar mooie bloemen te zien zijn. Geniet een lange tijd van deze plant, het is dan wel essentieel dat u de plant het hele jaar door blijft verzorgen. 

Wanneer de campanula is uitgebloeid, hoeft u de uitgebloeide stelen niet af te knippen. Later in het seizoen kunnen ze namelijk uitlopen en kunt u opnieuw genieten van de prachtige bloemen. De klokjesbloem kunt u gemakkelijk verjongen door de plant terug te snoeien. 

De uitgebloeide bloemen mogen wel afgeknipt worden. De groei van nieuwe bloemen wordt hiermee gestimuleerd. Wilt u het klokje graag splitsen omdat die te breed is geworden? Kijk dan of u een deel van de plant kunt uitspitten. Gebruik hier een spade of een schop voor. 

Campanula verzorging & onderhoud

De campanula is een bergplant en doet het daarom goed tussen de stenen. De bloemen hebben een klokvorm en daarom worden ze in het Nederlands ook wel klokjes of klokjesbloem genoemd. De klokjes fleuren in mooie kleuren en daarom vallen ze op tussen de stenen en de bestrating. 

Voor de campanula geeft een kalkhoudende grond de voorkeur. De plant groeit het beste in halfschaduw of in de zon. De plant kan redelijk tegen droogte, maar het is wel belangrijk om de plant twee keer in de week water te geven als die in de bloeiperiode zit. 

Zorg dat u goed in de gaten houdt dat uitgebloeide bloemen telkens worden verwijderd. In de winter behoudt de campanula zijn blad en is daarom winterhard. Er zijn verschillende soorten van de campanula

Bedenk vooraf goed hoe hoog u de plant graag wilt hebben. Welke kleuren vindt u mooi en welke kleuren wilt u graag met elkaar combineren? Houd ook de grootte van de tuin in gedachten zodat u niet te veel planten per vierkante meter plaatst. 

Campanula planten: wanneer & hoe

De campanula kunt u op verschillende manieren aanplanten. Kies ervoor om ze te planten in de tuin of in bloempotten. U kunt de campanula aanpoten als randplant in een border of ze in kleine groepjes potten. 

De klokjesbloem verdraagt een temperatuur tot -25 graden Celsius. De plant geeft voorkeur voor een licht vochtige grond en groeit bodembedekkend. De campanula combineert zich goed met andere planten. 

De campanula is een makkelijke en rijkbloeiende plantensoort. Er zijn verschillende varianten en maten, daardoor is er altijd iets wat bij jou past. De meerjarige plant doet het zowel binnen als buiten heel goed. 

De verschillende variaties en kleuren zorgen ervoor dat het voor iedere tuinstijl wel de perfecte plant is. Het klokje groeit snel en het is handig om de campanula een plek te geven waar de stengels alle kanten op groeien.

De oorsprong van de campanula, ook wel klokje of klokjesbloem genoemd, ligt in bergachtige gebieden in Europa. Ze groeien daar vooral over de rotsen heen als een hangplant. Vindt u het leuk om de plant ergens op te hangen? Kies er dan voor om bijpassende hangpotten erbij te kopen. De campanula komt dan het beste tot zijn recht. 

Campanula stekken & vermeerderen

De uitgebloeide campanula's bevatten veel zaden en deze kunt u weer gemakkelijk uitzaaien om de plant uit te breiden. Wilt u voorkomen dat de klokjesbloem steeds groter wordt? Verwijder de zaden dan op tijd zodat deze niet nog meer in omvang groeit. 

De plant kunt u gemakkelijk vermeerderen of potten op een andere plaats. De campanula kunt u vermeerderen door te scheuren. Begin met het scheuren van de planten in de lente of de herfst. 

Neem stekken van ongeveer 10 tot 15 centimeter en stop ze in de goede grondstructuur. Na enkele weken is de stek beworteld en kunt u de nieuwe plant verder opkweken tot een nieuwe struik. 

Begin in het voorjaar met het stekken van het klokje. De plant heeft dan de meeste energie en daardoor de grootste kans van slagen. Gebruik bij het stekken een scherpe en schone schaar zodat u de moederplant niet (onnodig) beschadigt. 

Campanula ziekten

De campanula is redelijk vatbaar voor ziektes en ongedierte. Controleer de plant goed op bladluizen of meeldauw. Zorg dat u de bloem wekelijks checkt om ze goed in de gaten te blijven houden. 

Gaan de bladeren krullen? Dit kan dan duiden op bladluis en moet u ze extra goed controleren. Bladluis zuigt het sap uit de stengels en daardoor gaan ze hangen. Een witte waas op de bladeren van het klokje kan duiden op meeldauw. 

Haal bestrijdingsmiddelen in huis om de ziektes en ongedierte te bestrijden. Water, groene zeep en azijn helpen ook tegen bladluis. Heeft u last van meeldauw op uw klokjesbloem? Maak dan een oplossing van water en melk. 

Campanula kopen

Koop Campanula bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Campanula soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Campanula vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen